Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок
У Сумах на хабарі піймали заступника декана
Геннадій Демʼяненко про візит Президента України на Сумщину: Це важливий символ підтримки та солідарності з нашими жителями та захисниками
На Сумщині рятували чоловіка, у якого під час пожежі зупинилося серцеВІДЕО
У центрі Сум виявили чоловіка в розшуку
На проспекті Перемоги — ДТПФОТО
Опалювальний сезон у Сумах завершиться 1 квітня
Поліція оприлюднила наслідки обстрілів Сумщини за добуФОТО
Команди Сумщини стартують у фіналі Аматорської футзальної ліги України
Зеленський зустрівся зі студентами СумДУ
Уперше за останні два роки на Сумщині зафіксовані покуси людей кажанами
У Шостці в останній день березня закінчиться опалювальний сезон
У Сумах затримали чоловіка за збут наркотиківФОТО
Сумщині обіцяють мільярд гривень: в обласному центрі презентували платформу «Зроблено в Україні»

Недригайлівську ЦРЛ таки закривають…

Лікарі Недригайлівської центральної районної лікарні констатують, що їхній медичний заклад все ж закривають, хоча і роблять це поступово. Про критичну ситуацію медики розповіли у листі, опублікованому на Фейсбук-сторінці газети “Голос Посулля”:

«Центральну районну лікарню таки закривають…
… поступовими скороченнями»

Ми, лікарі ЦРЛ, ознайомились з актуальним інтерв’ю голови РДА Панченка С.М., опублікованим в газеті «Голос Посулля» №89 від 19 листопада 2019р. та з довідками перевірок ЦРЛ Комісіями УОЗ від 22.08 та 06.11.2019р., і стверджуємо, що ЦРЛ таки закривають, але поступово.
За останній рік зникло пологове відділення, з 02.12.19р закривають інфекційне відділення, ліквідовують гінекологічні ліжка, скорочують стоматологів …

Хто слідуючий ? «Хірургія одного дня!» така думка очільника РДА про скоре майбутнє хірургічного відділення ЦРЛ, але це фактично – хірургічний кабінет поліклініки, а не стаціонарне відділення.
Держава своєю недолугою політикою «мінімалок» без внесення змін в тарифну сітку зрівняла в оплаті праці санітарок , медичних сестер та починаючих лікарів (після 6 років навчання в виші, 2-3 роки інтернатури,з високою відповідальністю в роботі).

Забезпеченість лікарями ЦРЛ становить 24,6 на 10 тис. населення (область 36.7, Україна 37.4 ), тому більша частина лікарів ЦРЛ змушені працювати на 1,5 посади,але нам районна влада пропонує працювати на 1,0 посади.

Головного лікаря ЦРЛ зобов’язують при скороченні ліжкового фонду та штатної чисельності працівників «забезпечувати збереження доступної та відповідного рівня надання медичної допомоги населенню району», при цьому відмінити оплачувані чергування вдома медичних працівників (хірургів, терапевтів, неврологів, педіатрів, рентгенлаборантів,операційних медсестер та медсестер анестезистів) в неробочий час та вихідні,святкові дні ,але це унеможливлює цілодобове надання спеціалізованої мед. допомоги хворим, яких доставляють в ЦРЛ бригади екстреної медичної допомоги та при самозверненні хворих.

В ЦРЛ в минулі роки працювали прекрасні спеціалісти – анестезіологи, які виїхали за кордон із-за низьких зарплат, тож тепер забезпечують нашу ЦРЛ анестезіологи Роменської ЦРЛ.

«Такого конфлікту, як у нас, немає ніде »- сказав очільник РДА в своєму інтерв’ю. Цей конфлікт між ЦРЛ та керівництвом РДА та районної ради триває вже не один рік.

Ветерани ЦРЛ такого відношення районної влади не пам’ятають…

В інших районах області районні влади відстоюють свої ЦРЛ, підтримують головних лікарів, вишукують фінанси для лікарень.

За поданням заступника голови районної ради проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні про створення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам ЦРЛ,( про це повідомила прокуратура в газеті), де єдиний фігурант – це головний лікар Пономаренко І.В. (знайшли «цапа-відбувайла»), а де ж керівництво РДА, районної ради?

Приводимо деякі частини тексту з довідок перевірок ЦРЛ комісіями УОЗ:

1) «За результатами проведеного моніторингу встановлено, що про недофінансування Недригайлівської ЦРЛ, насамперед у частині незабезпеченості по заробітній платі з нарахуваннями (дефіцит 4503,4 тис. грн. або 3,3 місяця), було відомо ще на початку 2019року. Проте органи місцевої влади та самоврядування самоусунулись від вирішення цієї нагальної проблеми, що підтверджено відсутністю обговорення цього питання сумісно з депутатським корпусом Недригайлівської районної ради та /або на колегії Недригайлівської районної державної адміністрації».

2) «Також мережа закладів охорони здоров’я первинного рівня потребує приведення у відповідність до Плану спроможної мережі. Затвердженого розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації №311-О від 22.05.2018 року. Згідно з Планом спроможної мережі необхідно скоротить 20 ФАП/ФП,що дозволило б направити 2240 тис. гривень на фінансування ЦРЛ».

3) « … невиважений підхід до формування бюджетної політики на території Недригайлівського району. Недригайлівська центральна районна лікарня – єдиний заклад охорони здоров’я в районі, що надає вторинну медичну допомогу всім жителям району і утримується на рахунок районного бюджету. У результаті децентралізації на території району функціонує 3 об’єднані територіальні громади (Недригайлівська, Вільшанська, Коровинська) , які обмежуються передачею до районного бюджету частини коштів медичної субвенції на утримання ЦРЛ. В свою чергу, примірна структура 3 громад становить 168 штатних одиниць, на утримання яких, витрачається 8,4 млн. гривень. Ці громади не до кінця усвідомлюють необхідність спрямувати власні надходження на фінансування медичного закладу вторинного рівня, як об’єкту спільного використання. Рекомендуємо вирішити це питання і посприяти залученням власних коштів місцевих бюджетів району».

4) «У ході перевірки були проаналізовані протоколи нарад при голові Недригайлівської РДА. Виявлено, що конкретні заходи по забезпеченню своїх та делегованих повноважень щодо організації діяльності закладів охорони здоров’я відсутні, а отже контроль їх виконання не здійснюється.

Всі організаційні заходи з боку адміністрації зводяться до листування з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування різних рівнів. Рішення нарад не містять конкретних дій. Відсутній будь який контроль за їх виконанням та заходи щодо покращення виконавської дисципліни з боку головного лікаря , керівників НРДА.

Відсутні власні пропозиції (якщо головний лікар їх не надає) на постійну комісію Ради з питань освіти, охорони здоров’я,культури, соціального захисту населення, молодіжної політики, фізкультури та спорту щодо фінансування ЦРЛ з бюджетів ОТГ, району, оптимізації спроможної мережі первинної ланки тощо.

Відсутність договорів між ОТГ та ЦРЛ щодо фінансування за надані медичні послуги населенню свідчить про недостатній контроль з боку НРДА.

Про незабезпеченість у фінансуванні КНП було зрозуміло ще на початку року, але НРДА , як і Рада самоусунулись від вирішення цієї проблеми.

До плану роботи виконавчих комітетів ОТГ необхідно вносити заходи щодо аналізу основних показників здоров’я населення, аналізу якості надання медичної допомоги лікарями первинної ланки та на рівні ЦРЛ з метою внесення пропозицій щодо об’єму спів фінансування ЦРЛ на потреби для надання гарантованих медичних послуг мешканцям громади».

Численні перевірки ЦРЛ та невиплата зарплати деморалізували колектив медпрацівників: звільняються економісти,юрист, медичні сестри,лікарі…

Чиновникам ЦРЛ непотрібна, мовчать депутати всіх рівнів в районі. Ніхто не бажає турбуватись про населення району, яке їх обирало. А ЦРЛ якраз і потрібна простим людям.

Ось так, фінансовим зашморгом, районна влада знищує Недригайлівську ЦРЛ, принижуючи її працівників та викидаючи їх в безробіття…

До речі, Уряд України нещодавно виділив 731 млн. грн. на погашення заборгованості зарплати медичних працівників, але голова РДА 18.11.2019р. при зустрічі з трудовим колективом ЦРЛ про це не обмовився жодним словом, зате було багато маніпуляцій цифрами та рекомендацій по економії за рахунок скорочення ліжок ЦРЛ, відміни чергувань лікарів на дому і т.д.

Останній гвіздок в домовину ЦРЛ заб’є до 1 квітня 2020 року НСЗУ (національна служба здоров’я України) та створення госпітальних округів, тільки чому наша районна влада «біжить, попереду паротяга?»

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення