Колишньому сумському посадовцю заочно повідомлено про підозру у вчиненні держзради
У Тростянці перейменували 62 топоніми
У сумських лучників – дві бронзи
Росіяни вдарили по інфраструктурі Сум
За місяць простою ексмер Сум Лисенко отримав 68 тис. грн зарплатні
Росіяни розмістили РСЗВ “Торнадо” поблизу кордону з північчю Сумщини
У Сумах замінували автовокзалФОТО
На Охтирщині ліквідували пожежу в житловому секторіФОТО
У Сумах завершили обговорення пропозиції перейменування вул. 8-го Березня
За добу від шахраїв постраждали четверо жителів Сумщини
У 73 населених пунктах Сумщини — проблеми із світлом
У Сумах розпочали консультувати фахівці із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб
Сумчани прихистили у себе 1200 переселенців
Світовий внесок діаспори: українці в науці та мистецтві
Дві команди Сумської МТГ перемогли у III етапі Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги»ФОТО
Прикордонники вступили в бій з російською ДРГ на Сумщині
У Конотопі судитимуть чоловіка, який вчиняв домашнє насильство
Захисники неба Сумщини отримали мобільні пункти управління зенітно-кулеметними групамиФОТО
Поліція оприлюднила наслідки обстрілів Сумщини за добуФОТО
Сумські лучники — з медалями чемпіонату України
На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування
Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
Вчора
Авіаудар, дрони, артилерія: на Сумщині протягом дня зафіксовано 23 вибухи
Мешканці Білопілля розповіли про наслідки російського обстрілуФОТО
Сумська обладміністрація «тасує» чиновників
Наразі ударних угрупувань на сумському кордоні не зафіксовано

Директор Андріяшівського ліцею, якому винесли догану за фотосесію з випускниками, звернувся до суду

Ще у липні директору Андріяшівського ліцею Євгенію Шевченку винесли догану за фотосесію з випускниками.

Як з’ясувалося, історія  має судове продовження. Адже Євгеній Шевченко звернувся до Роменського міськрайонного суду щодо скасування наказу про догану відділом освіти Андріяшівської громади. Минулого тижня мало б відбутися засідання суду, але через вимкнення світла його перенесли. Вже – вчетверте. Нова дата – 12 грудня.

Євгеній Шевченко говорить, що вирішив йти до суду, оскільки попередні розмови й пояснення голові Андріяшівської громади Інні Дибчинській та начальнику відділу освіти Андріяшівської громади Людмилі Євдокимовій щодо неправомірності догани, результату не дали.

Отож, історія з випускним почалася ще у кінці травня цього року. Тоді, на батьківських зборах батькам випускників повідомили, що відділом освіти Андріяшівської громади від 27 травня 2022 року видано наказ про заборону святкування останнього дзвінка та випускного вечора. Отож, батьки вирішили зняти хоча б відеофільм на пам’ять про випускний рік у школі. І вже тоді почали знімати цей ролик.

«Я звертався і до голови Дибчинської Інни Сергіївни, і до Євдокимової Людмили Миколаївни, щоб вони на відео привітали дітей. Голова – погодилася і вітала дітей, а начальник відділу освіти сказала, що не має часу», – розповідає директор ліцею.

Документи про закінчення школи видав дітям 24 червня, у своєму кабінеті, під підпис у книзі реєстрації, нічого не порушивши, – говорить Євгеній Шевченко. А потім, 25 червня, у суботу, на запрошення дітей та батьків директор завітав на фотосесію до своїх випускників, яку вони самі ж і організували на подвір’ї ліцею, аби завершити випускне відео.

«Мені запропонували вийти із закладу для відеозйомки. Також на подвір’ї була зроблена фотозона. І на фоні фотозони для відео вручити дітям атестати. Потім діти затанцювали вальс-прощання зі школою, запустили символічні кульки в небо і заспівали пісню під гітару, яку самі ж і склали», – розповідає Євгеній Шевченко.

Андріяшівський ліцей

Мама випускника Оксана Деркач говорить, що святкування справді не було: «Це була така собі постановка для випускного фільму, як директор видає свідоцтва. Захід ми самі організували і запросили директора та класного керівника у їхній вихідний день, аби завершити випускний фільм, який почали знімати ще у травні». 

А вже наступного дня, 26 червня, у вайбер-групі велася переписка відначальника відділу освіти Людмили Євдокимової, що в понеділок, 27 червня, до відділу мають з’явитися порушники наказу про заборону святкування останнього дзвінка та випускного вечора.

– Оскільки я не бачив у моїх діях порушення, бо я тільки фотографувався з дітьми у вихідний день, як директор школи, як депутат громади, я не поїхав…, – пояснює Євгеній Шевченко. – Однак, близько 10:00 зателефонувала головний спеціаліст відділу і «дуже активно» пояснювала про мої порушення.

Відтак, цього дня директору ліцею видали наказ про створення слідчої групи з представників відділу освіти, яка буде вести слідство стосовно порушення наказу про заборону святкувати останній дзвоник та випускний. А вже 4 липня – показали акт розслідування.

«Там йшлося, що я 25 червня примусово зібрав вчителів, дітей і батьків у вихідний день біля закладу для фотографування. Прописано, що зібрав понад 100 людей, хоча такої кількості не було. І я нікого не збирав, бо це була ініціатива батьків… Того ж дня мені вручили наказ про оголошення догани, де йшлося, що я порушив Закон України про воєнний стан ст. 8, п. 8, що порушив посадові інструкції, не дотримуюся дисципліни…», – розповідає Євгеній Шевченко.

У Законі України Про правовий режим воєнного стану у ст. 8, п. 8, на якому «побудована» догана директору, йдеться: В Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану: п. 8 – забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.

На звернення голови Профспілки вчителів Роменщини, Василя Ремінця, від голови Роменської військової адміністрації Дениса Ващенка надійшла відповідь, що в травні – липні 2022 року заборон про масові заходи не було в жодній ОТГ Роменського району. Відповідний лист був направлений і голові Андріяшівської громади Інні Дибчинській стосовно того, що догана є не правомірною, що заборон про масові заходи не було.

– Денис Ващенко підтвердив це і в особистому спілкуванні з батьками, – розповідає мама випускника Оксана Моренко. – Такого наказу, як від голови військової адміністрації не було. Воно йде рекомендаційним характером. Він пояснював Інні Дибчинській, що громада не має такого права забороняти подібні заходи. На це має право лише військова адміністрація.

06 липня, батьки, дізнавшись про догану Євгенію Шевченку, пішли до відділу освіти Андріяшівської громади, аби розібратися, за що директор отримав догану, чому лише він. Адже, як зазначає Оксана Деркач, повноцінні свята випускного відбулися у сусідніх закладах Андріяшівської громади з врученням атестатів на сцені, із залученням депутатів та голів громад. Але того дня начальника відділу не було, а головний спеціаліст – не міг відповісти.

«У відділі освіти ми пояснювали, що фотосесію ми організували, а директора лише запросили… Коли ми ще в травні сказали, що будемо знімати випускний фільм, ніхто не заперечив. Навіть голова Інна Дибчинська згодилася на камеру привітати наших дітей», – пояснює Оксана Деркач.

Також випускні свята відбулися у Перекопівці, Василівці, Волошнівці. А догану отримав тільки директор Андріяшівського ліцею, який вийшов з дітьми на фотосесію, додає Оксана Моренко.

У відділі освіти нам показували наказ про заборону святкування, але пообіцяли, що зможемо допомогти. Але скасувати догану не можемо. Та нічого не змінилося, навіть відповіді не надали, говорить мама випускниці Світлана Шульженко.

Батьківські збори в Андріяшівському ліцеї

Наступного дня, 6 липня, до батьків, які ходили до відділу освіти, та до директора завітали представники поліції – місцеві офіцери громади. За словамиЄвгенія Шевченка, його просили «не підбурювати батьків». А з батьками намагалися провести профілактичні бесіди.

«До мене приїхали на роботу. Пояснили так: приїхали мені роз’ясняти, як мені треба говорити з працівниками відділу освіти. Хоча ми їх не ображали, не били, ми просто хотіли запитати, як нам всім разом вирішити це питання. У поліції заяви на нас не було – у них був просто листочок з прізвищами непокірних батьків, які прийшли до відділу освіти. Виходить, ми не маємо права приходити до них і питати? Ми поговорили з правоохоронцями, вони зрозуміли, що це абсурдна ситуація і порадили – звертатися до суду», – розповідає пані Оксана.

Телефоном ми теж зв’язалися з начальником відділу освіти Андріяшівської громади Людмилою Євдокимовою. На запитання, чому Євгенію Шевченку винесли догану відповіла: «Без коментарів… Ну це ж не з журналістами це обговорювати. До побачення…».

Також вдалося додзвонитися і до поліцейського Владислава Голіка, який проводив бесіду з батьками випускників. Але він теж відповів: «Без коментарів…»

romny24.info

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення