НА СУМЩИНІ – НАЙВИЩА ЦІНА НА КУРЯЧЕ М’ЯСО
З початку нового року подорожчали більше 90% соціальних продуктів. При цьому всі види м’яса стали дорожчими більш, ніж на 30%.
Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначає, що сало зросло у ціні на 67%, свинина – на 37%, яловичина і курятина – на 27%.
– У середньому по Україні за десять місяців поточного року свинина й сало додали в ціні по 27 гривень за кілограм, яловичина – 24гривні, ковбаса варена – 14 гривень, а тушка куряча – 11 гривень, – каже О. Дорошенко. – Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, то станом на 10 листопада він складав 409 гривень за кілограм, тоді як на початок року його вартість була 306 гривень. Тобто індекс м’ясного кошика з початку року збільшився на 34%, тоді як заробітна плата за офіційними джерелами з січня по вересень 2017 року зросла на 22%.
Якщо ж розглядати ціни у розрізі областей, ситуація буде дещо іншою. Наприклад, за даними Дорошенка, найдешевша яловичина продається на Донеччині – 95,2 гривень, а найдорожча на Київщині – 127,5 гривень за кілограм. Однак Буковина далеко не втекла – за кілограм яловичини на ринках просять як мінімум 120 гривень.
Щодо ціни на свинину, на Буковині вона найвища – 112,5 гривень за кілограм. А ось найнижча – на Волині – лише 91,3 гривні.
Найбільш доступна курка на Запоріжжі – 52,3 гривні, а Сумщина має найвищу ціну – 57,3 гривень. На Буковині куряча тушка обійдеться приблизно в 55 гривень. Тобто ми посіли середину.
Уже традиційно найкраща ціна на сало на Тернопільщині – 43,6 гривень, а «кусається» вона в Києві – в середньому по 117,4 гривень за кілограм. У Чернівцях та області – близько 70 гривень.
Найдемократичніша ціна на варену ковбасу на Буковині – за найдешевшу просять лише 63,8 гривень, в той час як у Києві – 87,6 гривень.
Джерело: pogliad.ua