Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок

Поліція: Побори в дитсадках можуть коштувати кримінальної відповідальності

Вимагають дороговартісні подарунки та кошти на ремонт, який уже зробили, – з такою проблемою звернулися до журналістів батьки вихованців одного з дошкільних навчальних закладів міста Ромни.

200 гривень – ціна відвідування закладу протягом трьох літніх місяців. Це, звичайно, окремо від обов’язкової плати за садок. “Нас поставили перед фактом: або платіть, або для Вашої дитини не знайдеться місця”, – розповіли обурені батьки. Їхні діти ходять до старшої групи, уже незабаром у них випуск. Навчання ж у школі почнуть восени, а до того, говорять батьки, потрібно своїх чад десь залишати. Не у всіх є можливість відправити малечу до бабусі на канікули чи щодня бути з дітьми вдома, тож єдиним варіантом залишається садочок. Але тут їх приголомшили черговою платою.

Гроші нібито збирають на ремонт. Здавалося б, логічно: наприкінці року приміщення треба “освіжити”, дещо полагодити. Якби не одне “але”. Кошти на ремонт батьки завжди здають наперед. “Ми здаємо навесні, щоб улітку до приходу дітей група була відремонтована, – говорить одна з мам. – Ще перед тим, як почати ходити до садочка, ми відремонтували групу, де наші діти потім перебували. Так відбувається щороку: група наперед ремонтує те приміщення, де перебуватиме. У групу, куди ми ходили протягом цього року, прийдуть нові дітки, і вже з їхніх батьків візьмуть гроші на ремонт цього приміщення. А тепер гроші вимагають і з нас. Виходить, на ремонт витратять подвійну суму?”.

У дитсадку переконують: насильно в батьків ці гроші ніхто не вимагав. “Ми звернулися по фінансову допомогу абсолютно до всіх, бо треба готувати садочок до нового навчального року, – говорить методист закладу. – Старша група “забастувала”, мовляв, ми вже випускаємося і здавати не будемо”. Але ж діти ходитимуть до закладу влітку, зазначає жінка. І додає: працівники садочка й так ідуть батькам на поступки, адже влітку всі педагоги повинні відбути відпустку, робляться ремонти, тому садочок працює в авральному режимі. “Зайвого ми ні в кого не просимо і, тим більше, не вимагаємо”, – стверджує методист.

Про це говорить і керівник садочка: “Ми не вимагаємо, – переконує завідуюча. – Просимо батьків допомогти, хто може – допомагає, хто ні – то ні”. Шантажувати ж тим, що  не приймуть улітку до садочка, категорично ніхто з працівників не міг, запевняє завідуюча. “Ми радо приймаємо всіх малюків”, – говорить керівник.

Батьки зазначають: не так обурили б їх ці кошти на ремонт, якби не ще одна проблема. “Вихователі замовили, щоб ми, як випускна група, подарували на садочок фотоапарат, а іншій групі загадали купити принтер, – коментує одна з мам. – Минулого ж року випускникам сказали купити ноутбук”.

Попросили фотоапарат, бо дуже потрібно, стверджують у закладі. Методист говорить: садок не забезпечений технічними засобами, фотоапарат, відповідно, також відділ освіти чи міська рада не купить. У той же час у педагогів вимагають, щоб були створені сайти, щоб інформація про роботу садочка висвітлювалася в соцмережах. “Якщо в батьків випускної групи є бажання на згадку про дошкільні роки дітей в садочку залишити про себе пам’ять, ми, звичайно, цьому раді, – зазначає завідуюча. – Хочеться, щоб дитячий садок був сучасним: із новими іграшками, музичним супроводом занять та свят, ігор. Щоб діти після екскурсій на природу мали можливість згадати побачене на сторінках фотоальбомів, а в батьків була можливість ознайомитися з життям дітей у вільну хвилину, переглянувши сторінки сайту дошкільного закладу”.

Офіційно подарунків не замовляють, запевняє методист. “Кожна випускна група старається залишити після себе подарунок, – говорить вона. –  Батьки питають: ми маємо в розпорядженні стільки-то грошей, можливо, на цю суму вам щось потрібно?”. Зовсім протилежне стверджують батьки: “Нам спочатку вихователь сказала купити фотоапарат, а вже потім ми почали дізнаватися, скільки він буде коштувати та підрахували, по скільки грошей нам складатися”, – говорить мама вихованця.

Батьки дітей, які випускаються, вважають, що садочку вони вже нічого не винні, зазначає Лідія Чорнобрук. Це так і є, стверджують мами вихованців: і ремонти в групах кожного року робили, позаминулої весни навіть за власні кошти пластикові вікна встановлювали, батьки самотужки закладали одну стіну цеглою, мами власними руками шпалери клеїли, крім того – не перерахувати, скільки кожного року працівники дитсадка на всі абсолютно свята отримали від вихованців подарунків…

Як правило, розповідають мами, працівники садка тиснуть на батьківські почуття: це ж, мовляв, для ваших дітей. Та інколи навіть можна було почути фрази типу “чого всі мають платити, а ви ні?”, “всіх влаштовує, а вас не влаштовує!”…

Вимагаючи обов’язкову сплату коштів, надання послуг чи товарів, працівники садка наголошують, що це благодійність. Однак Закон України «Про благодійну діяльність і благодійні організації» визначає благодійність по іншому: “Благодійник – дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності”. Отже, якщо відсутня добровільність і внесок здійснюється шляхом психологічного тиску й примусу, тоді відбувається підміна понять.

Якщо працівники дошкільного навчального закладу вимагають кошти, це обов’язково має потягнути за собою кримінальну відповідальність, говорить заступник начальника міського відділу освіти Олександр Матяш. Якою може бути ця відповідальність – однозначно сказати не можна, коментують у поліції. “Потрібно вивчати кожну конкретну ситуацію, –  говорить інспектор сектору моніторингу Роменського відділу поліції Наталія Потапенко. –  Уже після цього можна буде робити висновки, чи підпадають ті чи інші дії під ознаки певного кримінального правопорушення. Чи це вимагання, чи зловживання службовим становищем”. Санкції цих статей передбачають покарання від виправних робіт та обмеження волі до позбавлення волі строком на 5 років. Правоохоронці закликають батьків, які зіштовхнулися з проблемою поборів у навчальних закладах, звертатися із заявами.

Що ж стосується відділу освіти, з їхнього боку можливе проведення службового розслідування, але для цього батькам потрібно написати заяву, зазначивши конкретні факти, говорить Олександр Матяш. “Ми можемо провести розслідування й рекомендувати винести догану керівникові й накласти стягнення на керівника закладу за виявлені порушення”, – говорить посадовець. Та сьогодні, говорить пан Матяш, не всі батьки наважуються озвучувати факти вимагання коштів працівниками навчальних закладів у відділі освіти чи в поліції через побоювання, що до їхніх дітей буде погане ставлення в закладі. Що ж до збору коштів на ремонти садків, Матяш висловлюється лояльно, мов, міський бюджет і виділяє кошти на ДНЗ, але ці кошти не покривають реальних витрат.

Заступник начальника відділу освіти додає: з 1 липня в усіх дошкільних навчальних закладах міста Ромни відбудеться децентралізація ведення бухгалтерського обліку, тобто кожен керівник самостійно розпоряджатиметься коштами установи. Тож батьки набагато легше зможуть проконтролювати використання кожної копійки.

Джерело: novpoglyad.com.ua

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення