У працівників харчоблоку в школі на Сумщині, де захворіли 26 дітей, виявили стафілокок
На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 16.09.2021 року надійшло телефонне повідомлення начальника відділу освіти Попівської сільської ради Конотопського району та інформація ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» про реєстрацію Гострої кишкової інфекції, гастроентероколіту? COVID-19? серед учнів та персоналу опорного закладу освіти «Попівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст.» Попівської сільської ради Конотопського району.
З симптомами одноразового блювання, нудоти, одноразових рідких випорожнень або болю в животі за медичною допомогою звернулася 31 особа, з яких 26 дітей та 5 дорослих. Зважаючи на неускладнений перебіг захворювання всім захворілим було організоване амбулаторне лікування.
16.09.2021 року згідно наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області розпочато епідеміологічне розслідування причин та умов виникнення інфекційного захворювання і інспектування дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.
За даними епідрозслідування – з 26 захворілих дітей 19 харчуються в їдальні закладу (учні 1-11 класів). Серед захворілих дорослих – кухпрацівник, прибиральники приміщень, завгосп, вчитель.
Їдальня опорного закладу освіти «Попівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст.» Попівської сільської ради Конотопського району зареєстрована в Державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів за № rUA-18-06-200. Водопостачання закладу здійснюється від власної свердловини, вода відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
З метою з’ясування причин та умов виникнення захворювань для лабораторних досліджень спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 16.09.2021 відібрано та направлено до Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби зразки води питної, добових проб готових страв харчових продуктів, а також змивів з поверхонь та обладнання на санітарно-показову та патогенну мікрофлору.
Паралельно проводилися дослідження і ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», зокрема обстеження на кишкову групу інфекцій захворілих, контактних та персоналу харчоблоку, води та змивів з обладнання, а також деззасобів.
Крім того, Центром первинної медико-санітарної допомоги було організовано обстеження захворілих на COVID-19 методом ПЛР, які не виявили позитивних результатів.
З 17.09.2021 року рішенням відділу освіти «Попівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст.» Попівської сільської ради Конотопського району був переведений на дистанційну форму навчання.
За результатами епідеміологічного розслідування причин та умов виникнення інфекційного захворювання і інспектування дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів встановлено порушення санітарного законодавства та законодавства про безпечність і якість харчових продуктів в частині щоденного допуску до роботи персоналу харчоблоку, дотримання вимог особистої гігієни персоналу, відповідності вимогам технологічної документації, забезпечення санітарним та спеціальним одягом, зберігання харчових відходів, а також дотримання протиепідемічного режиму утримання приміщень.
Недотримання у закладі вищеназваних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог підтверджені результатами лабораторних досліджень змивів, які в 27,5% виявили мікробіологічне забруднення.
Не відповідають вимогам за показниками мікробіологічної безпеки зразки добових проб, приготовані на харчоблоці закладу.
Крім цього, серед працівників харчоблоку виявлено носіїв патогенного стафілокока, що потребує їх додаткового обстеження та лікування.
Лабораторні обстеження дітей не виявили у них збудників кишкових інфекцій, тому не можна підтвердити прямий причинно-наслідковий зв’язок між виникненням захворювання і порушеннями на харчоблоці закладу.
Разом з тим ці порушення, підтверджені лабораторними дослідженнями, свідчать про наявність у закладі факторів ризику виникнення кишкових інфекцій.
При цьому основну роль у виявлених порушеннях відіграє не стан матеріально-технічного забезпечення, а виключно дотримання персоналом регламентованих вимог щодо організації харчування у закладі освіти.
За результатами розслідування направлено приписи щодо усунення порушень керівнику та засновнику закладів освіти, підготовлені матеріали щодо притягнення керівника до адміністративної відповідальності, направлене повідомлення до Головного управління Національної поліції.