Фіолетова — популярна, а жовта — смачніша: яку картоплю вирощують на Сумщині
На Сумщині планують закінчити збирання картоплі до кінця вересня. Попри зменшення площ, урожай 2025 року більший за торішній. Яку картоплю вирощують на Сумщині та які на неї ціни — у матеріалі Суспільного.
На полях Сумської філії Українського інституту експертизи сортів рослин досліджують десятки нових сортів картоплі. За словами керівника філії Миколи Сахошка, тут, зокрема, є два сорти картоплі фіолетового кольору, виведені інститутом картоплярства і Сумським аграрним університетом. Сорти корисні.

“По-перше, вони виводять радіонукліди з організму людини. По-друге, вона практично без крохмалю — дієтична, для схуднення. Дуже багато у нас замовлень на ці сорти надходять із Києва. Коли вона появилася, років п’ять тому, одна картоплинка посадкова коштувала від 10 до 20 грн. В інтернеті її по штуках продавали. А зараз вона буде коштувати залежно від сорту, урожайності — від 10 до 15 грн за кілограм насінневої картоплі”, — розповів Микола Сахошко, директор Сумської філії Українського інституту експертизи сортів рослин.

Таку картоплю куштував працівник дослідного господарства Володимир Міненко.
“Ми звикли до традиційного кольору, тому він трошки лякає. Але в цілому за смаковими якостями — картопля як картопля. Головне, сало не забути туди додати, воно дуже добре буде”.

На ділянках дослідного господарства вирощують сорти картоплі на будь-який смак: жовту і білу, швидко розварювану і тверду.
“Картопля з жовтою серцевиною — завжди більш урожайна, краще зберігається, як на мене. У мене батько у селі живе, і в мене всі сорти, які у нього висаджені. Вони всі з жовтою серцевиною. Вони добре зберігаються і вони смачніші, ніж з білою”, — поділився Микола Сахошко.
За його словами, нові сорти мають попит, оскільки вони оздоровлені і гарантують якісний урожай. В Україні картопля є дуже популярним продуктом, але вона затратна у вирощуванні:
“Треба провести глибоку оранку, нарізати грибні, закультивувати, обробити, захистити від бур’янів, шкідників, хвороб. Витрати на неї дуже-дуже високі, в порівнянні із реалізаційною ціною на цю культуру. Якщо взяти сьогоднішній день, то ціна більш-менш — від 10 грн вона є доступною”.
Отримати хороший урожай неможливо без правильної підготовки ґрунту і правильного внесення комплексних та азотних добрив, додав пан Микола.

“Якщо, наприклад, раніше ми вносили гній під картоплю і отримували нормальний урожай, то зараз, якщо ви внесете гній, ви не отримаєте картоплю. Бо змінився клімат”.
Урожай цього року хороший, як і минулого. Дефіциту картоплі у виробників не було і немає.
“Якби людям давали ціну нормальну, якби хоча б 8 грн за кілограм”, — зазначив Микола Сахошко.
Цьогоріч на Сумщині під картоплю було відведено менше площ, ніж минулого року, — через недоступність прикордонних полів. Але урожайність вища. Планують зібрати 750 тисяч тонн – достатньо, щоб забезпечити місцевий споживчий ринок і реалізувати картоплю в інші регіони, розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Олександр Маслак.

“Ціни, які склалися у нас в області: гуртова відпускна ціна становить близько 12 грн за 1 кг. Ціни споживчого ринку — а це роздрібна мережа, селянські ринки — коливається від 13 до 15 грн за кілограм. І закупівельні ціни у дрібних виробників картоплі становить близько 8 грн за кілограм”.

За словами Олександра Маслака, закінчити збирати картоплю мають до кінця вересня.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ