Глухівчанка готує на кухні за крок до фронту: “Краще тут буду я, ніж мої діти”
Між двома зруйнованими будинками, куди влучили російські бомби, працює військова кухня. Тут, на півночі Харківщини, готують під звуки вибухів і гул дронів. Серед кухарів — глухівчанка Ольга, яка вже вісім років служить у війську.
Кухня під обстрілами
Кухня 16-го батальйону 58-ї бригади розташована буквально за кількасот метрів від ворожих позицій. “Літає тут постійно. Ворожі FPV-дрони долітають регулярно. Звикнути до цього складно, – зізнається Ольга. – Я не приховую, що боюся… але роботу свою треба виконувати. Краще тут буду я, ніж мої діти”.
Розпорядок, як у бійців
Кухарі працюють тижневими змінами, так само, як військові на позиціях. Підйом о 4–5 ранку, щоб встигнути приготувати сніданок, далі – обід і вечеря. “Якщо не літає, трохи спимо, а там знову сніданок”, – усміхається Ольга.
Від бізнесу до армії
До війни жінка була приватною підприємицею у Глухові. Вісім років тому вона побачила оголошення про набір кухарів у батальйон і вирішила приєднатися. “Коли вперше побачила польову кухню КП-130, для мене це було несподівано: величезне, як танк, тільки без дула. Що з ним робити? За місяць звикла”, – пригадує вона.
“Добреники” для бійців
Меню кухарі складають самостійно, без стандартних шаблонів. “Із продуктів, що маємо, можна приготувати багато чого. Вареники з капустою, піца – у розкладках цього нема, а для бійців це справжнє свято. Ми називаємо такі страви “добреники””, – розповідає начальник продслужби Микола.
Мить для рідних
Попри небезпеку, Ольга знаходить час подзвонити додому. “Чекають. У мене онуку два рочки, він такий цікавий зараз. За батьків переживаю – мама картоплю копає, а я допомогти не можу. Ну, що ж, ми самі обрали свій шлях”, – каже вона.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ