Буде темно: знову оновили графік відключень світла на сьогодні
На Сумському напрямку за добу зафіксовано 11 бойових зіткнень
Об’їхав автобус: на Шосткинщині — ДТП з трьома постраждалимиФОТО
У Шосткинській громаді понад три тисячі домогосподарств залишаються без електроенергії
Відновлення Тростянця триває: що вдалося зробити за 3,5 року після деокупації
Самбістка із Сумщини виборола «золото» на чемпіонаті світу
У Сумах відбудуться концерти зі свічками
У Тростянці хочуть передати зруйновану пам’ятку архітектури громаді
«Йому б сподобалася ця голка біля ТРЦ»: історія Марселя Глезера — директора сумської суконної фабрикиФОТО
Окупанти зазнають великих втрат через дезертирство та відсутність підготовки у Сумській області — звіт і мапи ISWФОТО
Водозабори Сум працюють у штатному режимі: водопостачання відновлюється
Черговий удар по житловому сектору Сумщини: рятувальники ліквідували пожежуВІДЕО
9 листопада у Роменській тергромаді оголошено Днем жалоби
Оновлено графік відключень на сьогодні
За добу найбільше обстрілів зафіксовано у Сумському та Шосткинському районах: є постраждалі
Вчора
На Сумщині додали ще й аварійні відключення
Що розповідають про нічну атаку жителі Бобрика Сумського районуФОТО
Жорсткий графік відключень на 9 листопада
Рятують хвостиків із пекла: команда глухівських волонтерів працює на лінії ризику
ФК «Тростянець» програв лідеру
Борці з Конотопа здобули медалі на міжнародному турнірі в Естонії
У Сумах попрощались із захисником Юрієм Ситниковим
5 кубків та 10 золотих медалей завоювали юні танцівники з Шостки на Всеукраїнському турнірі з бальних танців
На Козацькому Валу в Сумах висадили тюльпани на весну
На Сумщині працюють над відновленням електропостачання після нічної масованої атаки
На Дніпропетровщині загинув захисник з Охтирки Олександр Горбаньов
Сумчанин став чемпіоном України зі спортивної гімнастики
У Сумах розпочали подачу гарячого водопостачаннядля абонентів району КППВ
У Тростянці чоловіка оштрафували на 17 тисяч за зберігання боєприпасів
У Сумах поліцейські розшукали 14-річного хлопця

Клопотенко прокоментував результати опитування щодо нового шкільного меню на Сумщині

31 січня відділ освіти Тростянецької міської ради провів анкетування батьків учнів закладів загальної середньої освіти щодо організації харчування та оновленого меню. В опитуванні взяли участь 674 особи.

В цілому батьки задоволені харчуванням дитини: 63,1% влаштовує харчування дитини, 15,9% – ні, 21% опитуваним було важко однозначно відповісти на питання.

Крім того, 62,9% респондентів позитивно оцінили нещодавно впроваджені зміни в шкільному меню (39% – поставили оцінку «добре», 23,9% – «відмінно»).

Заклади освіти в свою чергу, на думку опитуваних, вдало організували процес переходу, оскільки організацією харчування в навчальному закладі задоволені 67,7% батьків (45,1% – оцінка «добре», 22,5% – «відмінно»; «погано» – 4%).

Тому, як показало опитування, 58,5% дітей харчуються в шкільній їдальні із задоволенням.

Також опитування показало, що найбільше з нових страв дітям подобається сирна запіканка (21,5%), далі йде котлета по-міланськи з сиром (20,9%), курка по-італійськи (17%) та ліниві вареники (9,9%). Всі страви подобаються 27,4% дітей, повідомляє Тростянецька міськрада.

Наталія Шубіна, в.о. начальника Відділу інформаційної діяльності та зв’язків з громадкістю Тростянецької міської ради поспілкувалася з автором нового шкільного меню Євгеном Клопотенко, який прокоментував ситуацію:

Н.Ш.: Євген, наша громада отримала в цілому позитивний відгук (згідно проведеного опитування) відносно нового запровадженого меню. Чи задоволені ви його результатами, чи, можливо, очікували якоїсь іншої реакції?

Є.К.: Загалом, за моїми спостереженнями, ми маємо 40 відсотків схвальних відгуків. За своїм досвідом можу сказати, що школи у об’єднаних територіальних громадах активніше впроваджують зміни. Люди там здебільшого менш байдужі та готові вчитись новому. Тому я тішуся, що у Тростянецькій громаді реформа шкільного харчування дійсно змінила все на краще.

Н.Ш.: Які страви ваш погляд “пішли на ура”, а які, можливо, треба замінити? Чому?

Є.К.: Коли я тільки починав розвивати соціальний проєкт CultFood п’ять років тому, я попрацював на кухнях шкільних їдалень, поспілкувався з дітьми та провів опитування більше 2 тисяч школярів. Я з’ясував, що насправді маленькі українці хочуть харчуватися правильно, вживати більше овочів та фруктів. Крім того, для них важливо, чи привабливо виглядає страва на їхніх тарілках.

Коли я розробляв Новий рецептурний збірник, всі страви, перш ніж потрапити у фінальний перелік, були продегустовані учнями декількох шкіл. Вони мали куштувати запропоновані страви та виставляти їм свої оцінки. Якщо страва набирала більш ніж 4 бали з 5 — вона залишалася в меню, якщо менше — її прибирали. В результаті до Збірника увійшли 110 рецептів, серед яких курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва.

Тому коли стартувала реформа, я адаптував популярні рецепти зі Збірника під нові норми, а також розробив нові страви, спираючись на мій багаторічний досвід роботи зі школами.

Н.Ш.: Чи можливе переглядання меню чи його коригування? Якщо так, то коли і в який бік?

Є.К.: Так зване “меню Клопотенко” є лише рекомендованим. Ніхто не вимагає від кухарів в їдальнях готувати за моїми техкартками. Вони були створені для того, щоб полегшити школам імплементацію нових норм, розроблених МОЗ. Тобто кожна школа може скласти власне меню, виходячи з власних можливостей та технічного оснащення. Якщо вона обирає мої страви, то, знову ж, приготування цих страв не вимагає придбання додаткового обладнання. Я був у дуже багатьох школах по всій Україні і знаю, як і на чому там готують – це все було враховано.

Н.Ш.: Як добиралися продукти для страв? За якими критеріями – доступність, максимальна корисність тощо, чи можливо щось інше? Які були обмеження?

Є.К.: Головна мета була зробити харчування дітей різноманітнішим – щоб це були не макарони з котлетою кожного дня, а різні овочі та фрукти, різні види м’яса, риба, великий вибір гарнірів.

Поділитися в соціальних мережах
27 жовтня
На території Сумської громади поліція нейтралізувала бойову частину ворожого БПЛА
08 січня
Деревина під прицілом: дискусії навколо нового законопроєкту №4197-Д
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім