У центрі Сум водій наїхав на патрульногоВІДЕО
На Сумщині поменшало учнів та вчителів
Двоє учасників молодіжного стажування поповнили лави сумського самоврядування
У Шосткинську бібліотеку передали книги з різних куточків України
Діти Шосткинщини, евакуйовані з 5-кілометрової зони, отримали гуманітарну допомогуФОТО
У Сумах виконком надав дозволи на літні майданчики і точки з продажу кави
У ДТП на Сумщині потрапило навчальне автоФОТО
Танцювальний дует із Шостки підкорив конкурс у столиціФОТО
Які проєкти з будівництва та відновлення реалізують на Роменщині?
У Конотопі почали відключати боржників від мережі водовідведення
Студентки Шосткинського медколеджу – переможниці міжнародного конкурсу мистецтв
Шоскинський стрибун виграв змагання в Арканзасі
На війні загинув захисник із Конотопщини Віталій Скакун
Водне поло: сумчани – на четвертому місці
На Охтирщині чоловік позбавив життя свого товариша
Колишньому сумському посадовцю заочно повідомлено про підозру у вчиненні держзради
У Тростянці перейменували 62 топоніми
У сумських лучників – дві бронзи
Росіяни вдарили по інфраструктурі Сум
За місяць простою ексмер Сум Лисенко отримав 68 тис. грн зарплатні
Росіяни розмістили РСЗВ “Торнадо” поблизу кордону з північчю Сумщини
У Сумах замінували автовокзалФОТО
На Охтирщині ліквідували пожежу в житловому секторіФОТО
У Сумах завершили обговорення пропозиції перейменування вул. 8-го Березня
За добу від шахраїв постраждали четверо жителів Сумщини
У 73 населених пунктах Сумщини — проблеми із світлом
У Сумах розпочали консультувати фахівці із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб
Сумчани прихистили у себе 1200 переселенців
Світовий внесок діаспори: українці в науці та мистецтві
Дві команди Сумської МТГ перемогли у III етапі Всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги»ФОТО

«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню

На телеканалі «Інтер» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений салу. Цей універсальний продукт давно став українським національним надбанням. Його запікають, коптять, солять, смажать, додають в різні страви і роблять святкові закуски. При цьому фахівці запевняють: сало в раціоні не тільки смачно, але і корисно. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук’яненко і експерти програми з’ясували, як правильно вибирати сало і в чому його користь для нашого здоров’я.

«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза – 40-50 грамів в першій половині дня», – розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.

За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:

  1. Заповнює нестачу вітамінів.

Сало – багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.

  1. Захищає від інфаркту та інсульту.

Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.

  1. Зміцнює імунітет.

Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.

  1. Зігріває в мороз.

У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало – дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.

  1. Корисно при смаженні.

На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало – унікальний продукт. Коли ми з’їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.

Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. «При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, – стверджує технолог Євген Андрієнко. – Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала – м’яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам’ятайте: оптимальна товщина сала – 3-5 сантиметрів».

 Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон. «Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, – зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». – Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало – справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м’ясними прожилками і м’якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»

 

Ще більше корисної інформації про сало – у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»:

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення