Як живе перша оленяча ферма на Сумщині?ФОТО
Є поранений: протягом дня росіяни здійснили 14 обстрілів Сумської області
Cумська громада попрощалася з двома загиблими захисникамиФОТО
У Лебедині попрощалися із загиблим на війні мером Олександром Бакликовим
На Сумщині два будинки сімейного типу отримали мікроавтобуси від міжнародних партнерів
Благодійники оплатять навчання 52 студентам СНАУ
Операція «Першоцвіт» на Сумщині: складено 22 протоколи
Ексмер Сум і кадровий офіцер Лисенко заявив, що воювати на фронт не поїде
У Роменському мікрорайоні прогрейдерували дороги
У Бурині попрощаються із захисником Сергієм Куштименком
Ворог продовжує «пропаганду страху» серед мешканців Сумщини
У Сумах відкрився Центр допомоги врятованим
Рятувальники Сумщини провели відновлювальні роботи в зруйнованих ворогом оселяхФОТО
Три адмінматеріали: наслідки нічної нетверезої поїздки в СумахФОТО
Нардеп Максим Гузенко: «У Липоводолинській громаді працюватимуть над пропозицією очільника МОЗ щодо створення медичного центру»
Геннадій Демʼяненко: «Закупівля військовим безпілотників та РЕБ у Лебедині фінансовий пріоритет»
У Сумах поліцейські виявили у чоловіка гранату і наркотикиФОТО
Ямпільська громада попрощалася із захисником Олексієм Кірієнком
На Охтирщині чоловік самовільно захопив земельну ділянку
На ювілеї музичної школи в Сумах збирали кошти для ЗСУ
Як мешканці шосткинської багатоповерхівки, сортуючи сміття, заробляють грошіФОТО
Сьогодні будуть застосовані графіки обмеження споживання електроенергії
У Сумах пройде Крафтовий вікенд
На Сумщині планують створювати медичні центри громад
Шосткинська учениця перемогла у двох престижних конкурсах мистецтвФОТО
Пізно ввечері у Глухові шукали “вибухівку” в школах
Сумський студент став майстром спорту з судномодельного спорту
Сумчани взяли медалі чемпіонату України з пауерліфтингу
На Сумщині негода знеструмила більше 200 абонентів
Житель Сумщини незаконно нарубав дерев на 820 тис грнФОТО

Бактерії та паразити: Оприлюднили результати проб із дитячих таборів Сумщини

Протягом літньої оздоровчої кампанії 2018 року фахівцями ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» було здійснено 969 лабораторно-інструментальних обстежень дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

З метою моніторингу якості питної води було відібрано 935 проб на відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по бактеріологічним показникам, що на 151 пробу менше, ніж у минулому році, коли було відібрано 1086 проб. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник невідповідних проб знизився з 5,6% (61 проба) у 2017 році до 4,9% в поточному році (46 проб). Найбільший відсоток невідповідних проб питної води по бактеріологічних показниках склав у закладах Л.-Долинського району – 19%, Охтирського району – 16,5%, Недригайлівського району – 16,1% та С.-Будського району – 11,8%.

На відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по санітарно-хімічних показниках було досліджено 877 проб, що на 139 менше, ніж у минулому році (влітку 2017 року було досліджено 1016 проб). В порівнянні з аналогічним періодом 2017 року показник невідповідних проб зменшився з 12,8% (130 проб) до 10,7% в поточному (94 проби). Найбільший відсоток невідповідних проб питної води по санітарно-хімічних показниках склав у закладах Краснопільського району – 54%, Сумського району – 24,2%, Конотопського району – 17,5% та Роменського району – 14,8% (в основному проби не відповідали санітарно-гігієнічним вимогам по органолептичним показникам – по присмаку, запаху, каламутності).

З шахтових колодязів було досліджено 17 проб питної води на гельмінти та патогенні кишкові найпростіші, що на 9 менше, ніж в 2017 році. Всі зразки відповідали санітарно-гігієнічним вимогам.

З метою моніторингу якості та безпечності харчування дітей в закладах оздоровлення та відпочинку було відібрано 559 проб готової їжі на відповідність фактичної калорійності теоретичній, що на 5 проб менше, ніж було відібрано в 2017 році (564 проби). Показник невідповідних проб фактичної калорійності теоретичній  збільшився і склав 4,1% або 23 невідповідні проби проти 0,7% (4 проби) у 2017 році. Заниження фактичної калорійності виявлено в 13 пробах або 2,3% (9 проб у закладах Сумського району, по 2 проби в закладах м. Суми та Конотопського району), завищення виявлено в 10 пробах або 1,8% (9 в закладах Сумського району, 1 в м. Суми);

На якість термічної обробки було досліджено 397 проб готової продукції, що на 27 проб менше, ніж у 2017 році, коли було відібрано 424 проби. Всі зразки відповідали санітарним нормам як в поточному, так і минулому році.

Для дослідження безпеки харчових продуктів за мікробіологічними показниками було досліджено 977 проб готової продукції, що на 48 проб менше, ніж у минулому році (2017 рік – 1025 проб). Показник невідповідних проб дещо зменшився, так, влітку 2018 року він склав 0,8% (8 проб), в 2017 році – 1,1% (11 проб). Найбільший показник проб, що не відповідали санітарним нормам склав у закладах Л.-Долинського району – 9,1%, Конотопського району – 2,9% та Роменського району – 2,3%.

Під час лабораторно-інструментальних обстежень дитячих закладів оздоровлення та відпочинку було також було досліджено: 550 проб овочів на вміст нітратів, із них 1 проба невідповідна (Охтирський район), 214 проб продуктів харчування на вміст отрутохімікатів, 85 проб продуктів харчування на вміст радіонуклідів, 27 проб на вміст йоду в йодованій солі, 131 пробу продуктів харчування на вміст солей важких металів.

З метою моніторингу якості проведення поточного прибирання харчоблоку, миття посуду та дотримання особистої гігієни працівниками харчоблоків було відібрано 8544 змиви, в порівнянні з минулим роком кількість відібраних змивів зменшилась на 516 (2017 рік – 9060 змивів). Показник змивів, де була виявлена санітарно-показова мікрофлора дещо зменшився та склав 0,9% (84 позитивні змиви) проти 1,0% (86 позитивних змивів) у 2017 році. Найбільший показник позитивних змивів склав у закладах Л.-Долинського району – 11%, Тростянецького району – 7,3%, Сумського району – 3,1% та С.-Будського району – 2,8%.

З метою моніторингу безпечності умов перебування дітей в закладах оздоровлення та відпочинку було проведено 4664 заміри гамма-фону, досліджено 90 проб ґрунту на радіонукліди, всі заміри та проби відповідали санітарно-гігієнічним вимогам.

Також було досліджено 463 проби ґрунту на яйця гельмінтів та патогенні кишкові найпростіші, в 20 (4,3%) пробах з яких були виявлені збудники паразитарних хвороб (4 проби в закладах Роменського району, по 3 проби в закладах Шосткинського та С.-Будського районів, по 2 проби в закладах Білопільського, Глухівського районів та м. Суми, по 1 пробі в закладах Тростянецького, Конотопського, Охтирського та Ямпільського районів).

Перед початком функціонування закладів оздоровлення та відпочинку в літню оздоровчу кампанію 2018 року ентомологічно обстежено 72 заклади, на території 6 закладів були виявлені іксодові кліщі (заміський табір «Вогник» відділу освіти Роменської міської ради, профільний табір на базі ДЮСШ «Свема» м. Шостка, дитячий санаторій «Ровесник», заміський табір «Сонячний» ПАТ «Насосенергомаш», заміський табір «Чайка» ПАТ «СНВО» та заміський табір «Орлятко» ПАТ «Сумбуд»). Керівникам закладів були надані рекомендації щодо оздоровлення територій.

На відповідність вимогам санітарних норм води з відкритих водойм по бактеріологічних показниках було досліджено 98 проб, що на 11 проб менше, ніж у минулому році, коли було відібрано 109 проб. Зменшився показник невідповідних проб та склав 1% або 1 невідповідна проба (пляж заміського табору «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз») проти 9,2% (10 проб) в 2017 році.

На відповідність вимогам санітарних норм води з відкритих водойм по санітарно-хімічних показниках було досліджено 95 проб, що на 6 проб менше, ніж у минулому році, коли було відібрано 101 пробу. Як і в минулому році всі проби відповідали санітарно-гігієнічним вимогам.

Разом з тим було досліджено 32 проб води відкритих водойм на збудники паразитарних хвороб, що на 25 менше, ніж у минулому 2017 році, всі проби відповідали санітарно-гігієнічним вимогам.

По результатах лабораторно-інструментальних обстежень керівникам та власникам закладів оздоровлення та відпочинку були надані 202 відповідні рекомендації.

Результати лабораторно-інструментальних обстежень протягом літньої оздоровчої кампанії поточного року щодекадно висвітлювались на сайті ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України», а також щомісяця надавались голові Сумської обласної державної адміністрації, управлінню молоді та спорту Сумської облдержадміністрації для складання узагальненої інформації щодо виконання розпорядження голови Сумської облдержадміністрації від 22.05.2018 № 301-ОД «Про організацію оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей, учнівської та студентської молоді влітку 2018 року», департаменту освіти та науки Сумської обласної державної адміністрації.

Невідповідні проби у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку під час проведення літньої оздоровчої кампанії 2018 року

11.06.2018:

Вода питна по бактеріологічним показникам – 39 невідповідних проб:

–               пришкільний табір Шевченківського НВК Глухівського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Бачівського НВК Глухівського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Яструбщанського НВК Глухівського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Чернеччинської ЗОШ Охтирського району – 2 проби (ентерококи; загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Сонячненського НВК Охтирського району – 2 проби (ентерококи; загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Грунської ЗОШ Охтирського району – 2 проби (ентерококи; загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Довжицького НВК Охтирського району – 2 проби (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Олешнянського НВК Охтирського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Рибальського НВК Охтирського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Журавненського НВК Охтирського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Малопавлівської ЗОШ Охтирського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               комунальне підприємство шкільного харчування «Мрія» м. Охтирка (базова шкільна їдальня, обслуговує на даний час пришкільні табори ЗОШ №№ 4, 6, 8 м. Охтирка) – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний  табір Голубівського НВК С.-Будського району – 2 (ентерококи; загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний  табір НВК  с. Хільчичі С.-Будського району  – 2 проби (ентерококи; загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний  табір Перехрестівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (загальне мікробне число, загальні коліформи);

–               пришкільний  табір Гудимівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (загальне мікробне число, загальні коліформи);

–               пришкільний  табір Коржівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (загальне мікробне число, загальні коліформи);

–               пришкільний  табір Голінської ЗОШ Роменського району – 1 проба (загальне мікробне число, загальні коліформи);

–               пришкільний  табір Волошнівського НВК Роменського району – 1 проба (загальне мікробне число, загальні коліформи);

–               пришкільний табір Яснопільсмького НВК Л.-Долинського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Панасівської ЗОШ Л.-Долинського району – 2 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Беївського НВК Л.-Долинського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               пришкільний табір Голубівської ЗОШ Лебединського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Будильського НВК Лебединського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Курганського НВК Лебединського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Чапліївського НВК Шосткинського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Собичевського НВК Шосткинського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Деркачівської філії Вільшанської ЗОШ Недригайлівського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               табір з денним перебуванням на базі ДНЗ «Ромашка» с. Вільшана Недригайлівського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Маршалівської ЗОШ Недригайлівського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Гринівського НВК Недригайлівського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір Хоружівського НВК Недригайлівського району – 1 проба (загальні коліформи). 

Вода питна по сан.-хім. показникам – 68 невідповідних проб:

–               пришкільний табір Есманської ЗОШ Глухівського району – 1 проба (забарвленість, каламутність, залізо);

–               пришкільний табір Чернівської філії Баницького НВК Глухівського району – 1 проба (забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Суходільського НВК Глухівського району – 1 проба (забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Соснівського НВК Глухівського району – 1 проба (забарвленість);

–               пришкільний табір Сварківського НВК Глухівського району – 1 проба (забарвленість, каламутність, залізо);

–               пришкільний табір Яструбщанського НВК Глухівського району – 1 проба (забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Бачівського НВК Глухівського району – 1 проба (забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Новосуханівської ЗОШ Сумського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Низівської ЗОШ Сумського району – 1 проба (забарвленість, каламутність);

–               Пушкарівський пришкільний табір філії Великочернеччинської спеціалізованої школи Сумського району – 1 проба (запах, присмак, забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Великочернеччинської спеціалізованої школи Сумського району – 1 проба (запах, присмак, забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Терешківської ЗОШ Сумського району – 1 проба (запах, присмак, забарвленість, каламутність);

–               Шпилівський пришкільний табір філії Садівської ЗОШ Сумського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Лікарського НВК Сумського району – 1 проба (запах, присмак, забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір ЗОШ Старе Село Сумського району – 1 проба (запах, присмак, забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Ярославецької ЗОШ Кролевецького району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Литвиновицького НВК Кролевецького району  – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Локнянського НВК Кролевецького району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Божківського НВК Кролевецького району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Добротівського НВК Кролевецького району – 1 проба (каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Чернечинської Охтирського району – 2 проби (запах, смак, присмак, каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Олешнянського НВК Охтирського району – 1 проба (нітрати);

–               пришкільний табір Сосонського НВК Охтирського району – 1 проба (нітрати);

–               пришкільний табір Чупахівської ЗОШ Охтирського району – 1 проба (запах, смак, присмак, каламутність);

–               пришкільний табір Щомівського НВК Охтирського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Грінченківського  НВК Охтирського району – 1 проба (запах, смак, присмак, каламутність);

–               заміський табір «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз» – 2 проби (залізо, каламутність);

–               пришкільний табір Басівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (нітрати);

–               пришкільний табір Смілівського НВК Роменського району – 1 проба (забарвленість);

–               пришкільний табір Біловодської ЗОШ Роменського району – 1 проба (забарвленість);

–               заміський табір «Вогник» відділу освіти Роменської міської ради – 4 проби (загальна жорсткість);

–               пришкільний табір Курганського НВК Лебединського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір М.Бобрицький НВК Лебединського району – 1 проба (нітрати);

–               пришкільний табір Межирічської ЗОШ Лебединського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Чапліївського НВК Шосткинського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Землянського НВК Конотопського району – 1 проба (запах, смак, вміст заліза);

–               пришкільний табір Попівського НВК Конотопського району – 1 проба (запах, смак, каламутність, вміст заліза).

–               пришкільний табір М.Бобрицького НВК Краснопільського району – 2 проби (каламутність);

–               пришкільний табір Славгородської ЗОШ Краснопільського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Тур’янського НВК Краснопільського району – 2 проби (каламутність);

–               пришкільний табір Бранцівського НВК Краснопільського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Хмелівської ЗОШ Краснопільського району – 2 проби (каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Самотоївської ЗОШ Краснопільського району – 2 проби (каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Чернеччинського НВК Краснопільського району – 2 проби (каламутність);

–               пришкільний табір Осоївського НВК Краснопільського району – 2 проби (каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Наумівської філії Краснопільської ЗОШ Краснопільського району – 2 проби (каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Угроїдської ЗОШ Краснопільського району – 2 проби (каламутність);

–               пришкільний табір Михайлівської філії Краснопільської ЗОШ Краснопільського району – 2 проби (каламутність);

–               пришкільний табір Краснопільської філії Краснопільської ЗОШ Краснопільського району – 2 проби (каламутність);

–               пришкільний табір Запсільської філії Миропільського НВК Краснопільського району – 2 проби (каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Миропільського НВК Краснопільського району – 2 проби (каламутність).

Якість готових страв по бактеріологічним показникам – 6 невідповідних проб:

–               пришкільний табір Гришинського НВК Роменського району – 1 проба (суп гороховий);

–               пришкільний та профільний табори Андріївського НВК Роменського району – по 1 пробі (м’ясо куряче відварне);

–               пришкільний табір Василівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (риба смажена);

–               пришкільний табір Панасівської ЗОШ Л.-Долинського району – 1 проба (салат зі свіжої капусти);

–               пришкільний табір Угроїдської ЗОШ Краснопільського району – 1 проба (салат з капусти).

Змиви на санітарно-показову мікрофлору – 48 позитивних змивів:

–               пришкільний табір ЗОШ № 6 м. Охтирка – 2 змиви (чашки).

–               пришкільний табір ЗОШ с. Кам’янка С.-Будського району – 1 змив (обідній стіл);

–               пришкільний табір ЗОШ № 2 м. С-Буда – 1 змив (обідній стіл);

–               пришкільний табір ЗОШ с. Журавка С.-Будського району – 2 змиви (каструля для перших страв, стіл готової продукції);

–               пришкільний табір ЗОШ с. Зноба-Трубчевська С.-Будського району – 3 змиви (тарілка мілка, стіл для роздачі, стіл готової продукції);

–               пришкільний табір ЗОШ с. Кренидівка С.-Будського району – 2 змиви (стіл обідній, тарілки);

–               пришкільний табір ЗОШ с. Чернацьке С.-Будського району – 1 змив (чашка);

–               пришкільний табір ЗОШ с. Рожковичі С.-Будського району – 2 змиви (тарілка глибока, чашка);

–               пришкільний табір Гришинського НВК Роменського району – 3 змиви (з ложки, ножа для ковбаси, столу для готової продукції);

–               пришкільний табір Калинівської ЗОШ Роменського району – 5 змивів (з ложки, чашки, ножа для хліба, дошки для хліба, столу для готової продукції);

–               пришкільний та профільний табори Миколаївської ЗОШ Роменського району – 2 змиви (чашки);

–               пришкільний табір Волошнівського НВК Роменського району – 3 змиви  (з розливної ложки для І страви, глибокої та мілкої тарілок);

–               пришкільний табір Семенівської ЗОШ Л.-Долинського району – 1 змив (обідній стіл);

–               пришкільний табір Берестівської ЗОШ Л.-Долинського району – 1 змив (чашка);

–               пришкільний табір Панасівської ЗОШ Л.-Долинського району – 3 змиви (руки кухаря, вікно видачі їжі, ніж для масла);

–               пришкільний табір ЗОШ № 8 м. Шостка – 2 змиви (чашки); 

–               пришкільний табір Княжицького НВК Ямпільського району – 2 змиви (глибока тарілка, ніж для сирих овочів);

–               пришкільний табір Усоцької ЗОШ Ямпільського району – 1 змив (ніж для м’яса сирого);

–               пришкільний табір Ямпільської ЗОШ № 2 – 1 змив (дошка для м’яса сирого);

–               пришкільний табір Мезенівського НВК Краснопільського району – 1 змив (стіл обідній);

–               пришкільний табір В.Рибицької філії Миропільського НВК Краснопільського району – 1 змив (стіл для сирої продукції);

–               пришкільний табір Наумівської філії Краснопільської ЗОШ Краснопільського району – 4 змиви (вікно роздачі, стіл обідній, дошка для приготування салатів);

–               пришкільний табір Угроїдської ЗОШ Краснопільського району – 4 змиви (стіл для сирої продукції, таз для салату, м’ясорубка для сирої продукції).

Вода з відкритих водойм по бактеріологічним показникам – 1 невідповідна проба:

–               заміський табір «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз» – 1 проба (пляж табору на р. Ворскла с. Доброславівка, індекс ЛКП 110000).

Ґрунт на паразитологічні дослідження – 11 невідповідних проб:

–               пришкільний табір ЗОШ с. Зноба-Трубчевська С.-Будського району – 2 проби (яйця аскарид).

–               пришкільний табір Хоминцівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (яйця токсокар);

–               пришкільний табір Біловодської ЗОШ Роменського району – 1 проба (яйця токсокар);

–               пришкільний табір Гудимівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (яйця токсокар);

–               пришкільний табір Калинівської ЗОШ Роменського району – 1 проба (яйця токсокар);

–               пришкільний табір ЗОШ № 12 м. Шостка – 1 проба (яйця токсокар);

–               заміський табір «Лісний» Шосткинського казенного заводу «Імпульс» – 2 проби (яйця токсокар);

–               заміський табір «Зоряний» КП «Шляхрембуд» – 1 проба (яйця токсокар);

–               заміський табір «Орлятко» ПАТ «Сумбуд» – 1 проба (яйця токсокар);

Об’єкти, де виявлялись іксодові кліщі – 6 закладів оздоровлення та відпочинку:

–               заміський табір «Вогник» відділу освіти Роменської міської ради;

–               профільний табір на базі ДЮСШ «Свема» м. Шостка;

–               дитячий санаторій «Ровесник» (D. Reticulatus);

–               заміський табір «Сонячний» ПАТ «Насосенергомаш» (D. reticulatus, I. ricinus);

–               заміський табір «Чайка» ПАТ «СНВО» (D. reticulatus);

–               заміський табір «Орлятко» ПАТ «Сумбуд» (I. ricinus).

20.06.2018:

Відповідність фактичної калорійності теоретичній – 21 невідповідна проба:

–               пришкільний табір Хотінської ЗОШ Сумського району – 2 проби (обід: 1 страва завищена на 19%, 2 страва завищена на 62%);

–               пришкільний табір Яструбинського НВК Сумського району – 2 проби (обід: 1 страва завищена на 23,1%, 3 страва занижена на 30%);

–               пришкільний табір Степанівської ЗОШ № 1 Сумського району – 1 проба (обід занижений на 10,4%);

–               пришкільний табір Садівської ЗОШ Сумського району – 1 проба (обід занижений на 26,1%);

–               пришкільний табір Писарівського НВК Сумського району – 3 проби (обід: 1 страви завищена на 66,8%, 2 страви завищена на 42,5%, 3 страва завищена на 30%);

–               пришкільний табір Кіндратівської ЗОШ Сумського району – 3 проби (обід: 1 страва занижена на 21%, 2 страва занижена на 20%, 3 страва занижена на 47%);

–               пришкільний табір В.Чернеччинської спеціалізованої школи Сумського району – 2 проби (обід: 1 страва завищена на 19%, 2 страва занижена на 22%);

–               пришкільний табір Кровненської ЗОШ Сумського району – 1 проба (обід  занижений на 20%);

–               пришкільний табір Миколаївського НВК Сумського району – 1 проба (обід  завищений на 8,3%);

–               пришкільний табір В.Сироватської ЗОШ  Сумського району – 1 проба (обід  занижений на 10,8%);

–               пришкільний табір Н.Сироватської ЗОШ Сумського району – 1 проба (обід  завищений на 7%);

–               профільний табір ЗОШ № 20 м. Суми – 1 проба (ІІ страва обіду занижена на 12%);

–               пришкільний табір НВК № 41 м. Суми – 1 проба (І страва обіду занижена на 40,3%);

–               пришкільний табір НВК № 37 м. Суми – 1 проба (І страва обіду завищена на 53%). 

Вода питна по бактеріологічним показникам – 7 невідповідних проб:

–               пришкільний табір Слобідського НВК Буринського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               табір праці та відпочинку Слобідського НВК Буринського району – 1 проба (загальні коліформи);

–               заміський табір «Мрія» відділу освіти Конотопської міської ради – 1 проба (загальні коліформи);

–               пришкільний табір НВК с. Вільне В.-Писарівського району – 1 проба (загальні коліформи, e.coli);

–               заміський табір «Світлий» ВАТ «АК «Свема» – 3 проби (загальні коліформи, e.coli). 

Вода питна по сан.-хім. показникам – 15 невідповідних проб:

–               пришкільний табір Славгородської ЗОШ Краснопільського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Слобідського НВК Буринського району – 1 проба (каламутність);

–               табір праці та відпочинку Слобідського НВК Буринського району – 1 проба (каламутність);

–               пришкільний табір Гвинтівського НВК Буринського району – 1 проба (каламутність);

–               заміський табір «Мрія» відділу освіти Конотопської міської ради – 3 проби (вода з крану на харчоблоці: при першому відборі – 1 проба з перевищенням вмісту аміаку та заліза; при другому відборі після вжиття заходів щодо покращення якості питної води – 1 проба з перевищенням вмісту заліза; 1 проба з крану умивальника – запах, смак, аміак,  залізо);

–               заміський табір «Зоряний» ПАТ «Сумихімпром» – 4 проби (свердловина (1 проба) – каламутність, амоній, жорсткість, залізо; житловий корпус, медичний корпус, харчоблок  (по 1 пробі) – запах, присмак, забарвленість, каламутність);

–               пришкільний табір Есманської ЗОШ Глухівського району – 1 проба (каламутність, забарвленість);

–               пришкільний табір Баницького НВК Глухівського району – 1 проба (забарвленість, каламутність);

–               заміський табір «Світлий» ВАТ «АК «Свема» – 2 проби (аміак, залізо). 

Якість готових страв по бактеріологічним показникам – 1 невідповідна проба:

–               пришкільний табір ЗОШ с. Кіндратівка Сумського району – 1 проба (картопляне пюре). 

Змиви на санітарно-показову мікрофлору – 31 позитивний змив:

–               пришкільний табір ЗОШ с. Кіндратівка Сумського району – 1 змив (стіл для готової продукції);

–               пришкільний табір НВК  с. Писарівка Сумського району – 3 змиви (стіл для готової продукції, тарілка глибока, ніж для хлібу);

–               пришкільний табір «Смайлик» Смородинського НВК Тростянецького району – 8 змивів (друшляк, чашки – 2, ложки – 2, ніж для вареного м’яса, ніж для готової продукції, спецодяг комірника);

–               пришкільний табір Василівської ЗОШ Лебединського району – 2 змиви (піднос для чашок, ємкість ІІ страва);

–               пришкільний табір Курганского НВК Лебединського району – 1 змив (чашка);

–               пришкільний табір Ворожбянського НВК Лебединського району – 1 змив (стіл для мучних виробів);

–               пришкільний табір ЗОШ с. Жихове С.-Будського району – 3 змиви (вікно роздачі, тарілка мілка, дошка для овочів варених);

–               пришкільний табір НВК с. Вільне В.-Писарівського райлону – 2 змиви (спецодяг кухаря, полотенце);

–               пришкільний табір Деркачівської філії Вільшанської ЗОШ Недригайлівського району – 1 змив (ложка);

–               пришкільний табір Іваницької філії Недригайлівської ЗОШ – 1 змив (дошка для овочів варених);

–               пришкільний табір Маршалівської ЗОШ Недригайлівського району – 1 змив (стіл обідній);

–               пришкільний табір Гринівський НВК Недригайлівського району – 1 змив (тарілка мілка);

–               пришкільний табір Хоружівського НВК Недригайлівського району – 1 змив (стіл обідній);

–               пришкільний табір Свеської  спеціалізованої  школи  № 1 Ямпільського району – 1 змив (виделка);

–               пришкільний табір Свеської  спеціалізованої  школи № 2 «ліцей» Ямпільського району – 3 змиви (тарілка глибока, чашка, стакан);

–               пришкільний табір Марчихинобудської ЗОШ Ямпільського району – 1 змив (ніж для хлібу). 

Ґрунт на паразитологічні дослідження – 7 невідповідних проб:

–               заміський табір «Дружба» відділу освіти Білопільської райдержадміністрації – 2 проби (яйця токсокар);

–               пришкільний табір ЗОШ № 3 м. Тростянець – 1 проба (яйця токсокар);

–               пришкільний табір с. Первомайське Глухівського району – 1 проба (яйця аскарид);

–               пришкільний табір с. Шалигіне Глухівського району – 1 проба (яйця токсокар);

–               заміський табір «Мрія» відділу освіти Конотопської міської ради – 1 проба (яйця токсокар);

–               заміський табір «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз» – 1 проба (яйця токсокар).

30.06.2018:

Вода питна по сан.-хім. показникам – 3 невідповідні проби:

–               заміський табір «Зірка» Конотопської районної професійної організації працівників АПК – 2 проби (з крану на харчоблоці та з водогінної колонки  – запах, смак, каламутність, аміак, залізо);

–               заміський табір «Вогник» відділу освіти Роменської міської ради – 1 проба (жорсткість).

Змиви на санітарно-показову мікрофлору – 3 позитивні змиви:

–               заміський табір «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз» – 3 змиви (піала для фруктів, обідній стіл, дошка для ковбаси).

Проби овочів на вміст нітратів – 1 невідповідна проба:

–               заміський табір «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз» – 1 проба (буряк столовий урожаю 2018 року, партія 21 кг (накладна № 19 від 18.06.2018 року).

Обстеження на носійство стафілококу – 1 особа:

–               заміський табір «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз» – 1 особа (при проходженні медогляду для прийому на роботу прибиральницею, носійство стафілококу, направлена в лікувально-профілактичний заклад до відповідного спеціаліста).

10.07.2018:

Вода питна по сан.-хім. показникам – 2 невідповідні проби:

–               заміський табір «Зірка» Конотопської районної професійної організації працівників АПК – 2 проби (з крану на харчоблоці, з водогінної колонки  – запах, смак, каламутність).

Змиви на санітарно-показову мікрофлору – 2 позитивні змиви:

–               заміський табір «Десна» відділу освіти С.-Будської райдержадміністрації  – 2 змиви (тумба, каструля для 2 страв).

Ґрунт на паразитологічні дослідження – 1 невідповідна проба:

–               пришкільний табір с. Мар’їна Буда Ямпільского району – 1 проба (яйця токсокар).

20.07.2018:

Вода питна по сан.-хім. показникам – 4 невідповідні проби:

–               заміський табір «Зоряний» ПАТ «Сумихімпром»– 4 проби (свердловина – 1 проба (каламутність, загальна жорсткість, залізо); мережа – 3 проби (каламутність). 

Змиви на санітарно-показову мікрофлору – 2 позитивні змиви:

–               заміський табір «Космос» НГВУ «Охтирканафтогаз» – 2 змиви (чашка, черпак для третьої страви).

Ґрунт на паразитологічні дослідження – 1 невідповідна проба:

–               заміський табір «Десна» відділу освіти С.-Будської райдержадміністрації  – 1 проба (яйця токсокар).

31.07.2018:

Відповідність фактичної калорійності теоретичній – 2 невідповідні проби:

–               заміський табір «Мрія» відділу освіти Конотопської міської ради – 2 проби з заниженням (І страва – на 6,6%, ІІ страва – на 7,3%).

Вода питна по сан.-хім. показникам – 2 невідповідні проби:

–               заміський табір «Зірка» Конотопської районної професійної організації працівників АПК – 1 проба (з водогінного крану на харчоблоці – запах, смак);

–               заміський табір «Мрія» відділу освіти Конотопської міської ради – 1 проба (з водогінного крану на харчоблоці – запах, смак, каламутність). 

Якість готових страв по бактеріологічним показникам – 1 невідповідна проба:

–               заміський табір «Мрія» відділу освіти Конотопської міської ради – 1 проба (котлета «Полтавська», кишкова паличка).

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення