На фронті загинув військовий медик із Глухова Ігор Редун
У Конотопі вандали пошкодили світильники біля парку СвободиФОТО
У Кролевці невідомі закидали сміттям скверик ШевченкаФОТО
Сумщина отримала 1,15 млрд грн офіційних трансфертів
Сумська громада попрощалася з солдатом Валентином Кожаровим
У Глухові зафіксований перший випадок сальмонельозу
Олександр Качура домовився про оздоровлення дітей із Конотопщини та Шосткинщини у дитячій лікарні Святої Зінаїди в Сумах
У Миропільській громаді ворог пошкодив оселю мирних громадян
У Сумах жінка скоїла ДТП і залишила місце подіїФОТО
Дзюдоїсти з Сумщини здобули нагороди чемпіонату України
Ексзаступника голови однієї з громад на Сумщині судитимуть за держзрадуФОТО
У Сумах ліквідували пожежу в нежитловій будівліВІДЕО
Сумський учень переміг у всеукраїнському конкурсі
Сумчанка втратила 47 тис. грн на продажі одягу
На Сумщині триває аварійний ремонт ділянок дороги Київ – Суми – ЮнаківкаФОТО
За добу конотопські поліцейські розшукали двох зниклих малолітніх дітей
“Не дуже це приємно”: штурмовик із Сумщини після поранення роздає повістки від ТЦКФОТО
У Сумах пройшов Крафтовий вікендФОТО
Сумчани приймають сонячні ванни на підвіконніВІДЕО
Як на Буковині живуть евакуйовані жителі СумщиниФОТО
Сумчанин став чемпіоном світу з єдиноборств
У ДТП на Сумщині постраждав мотоциклістФОТО
Зруйновані будинки та ліцей: поліція оприлюднила наслідки обстрілів Сумщини за добу
Піднімайтеся вище та далі: DJI Mavic 3 Pro для професійних зйомок
Під Сумами дитячі пустощі з вогнем призвели до пожежі
У Сумах впроваджують електронну чергу для пришвидшення отримання статусу «дитини війни»
Сумська школярка стала другою у Всеукраїнському конкурсі «Екопогляд»
НМТ-2024: на Сумщині тестування проводитиметься в укриттях
Сумські волейболісти стали другими в Полтаві
В Охтирській мерії чекають на ідеї розвитку

Чому сумчан у стані невідкладної допомоги транспортують до обласних медзакладів?

Завдання бригади швидкої допомоги – стабілізувати хворого або потерпілого і доставити його до лікувального закладу. Але тут, як виявилось, людину може очікувати «сюрприз» – замість найближчої від дому лікарні її можуть транспортувати до закладу, який знаходиться зовсім в іншій частині міста, а то й взагалі – до іншого населеного пункту.

Саме цю проблему, як повідомила депутатка міськради Ірина Дяденко, минулого тижня обговорили в Сумах на апаратній нараді:

«Чомусь так стається, що критичні ситуації зі здоров”ям, травми, навіть такі приємні події, як пологи, – трапляються ближче до опівночі. Комендантська година в Сумах починається з 23:00. Тож приватний автомобіль – під питанням. Ви викликаєте швидку і… розумієте, що вона везе вас не в ту лікарню, не до того пологового будинку, не до тих лікарів, які вас наглядають, супроводжують тощо. Керівники лікарняних установ говорять, що такі випадки в Сумах стають системою.

Незважаючи на те, що сумські лікарні мають базу для надання невідкладної допомоги, працюють міський пологовий будинок, дитяча лікарня, – сумчани, пацієнти швидкої, зазвичай, потрапляють до обласного пологового, обласної дорослої та обласної дитячої лікарні.

Чому? Як організована логістика? За яким принципом? Чи немає тут домовленості між обласними структурами: обласним центром екстреної медичної допомоги та обласними лікарнями? Наразі питання важливе – як для емоційного стану пацієнтів, так і для фінансової спроможності медзакладів міста. Бо гроші ходять за пацієнтом!».

У 2024 рік – за новими маршрутами?

Як відомо, наказ про скерування пацієнта до лікувального закладу видається управлінням охорони здоров’я Сумської ОДА. Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги наразі керується таким документом (№ 1224) від 28 грудня 2023 року.

– Минулого року була затверджена спроможна мережа закладів охорони здоров’я, – розповідає директор центру Сергій БУТЕНКО. – В області є надкластерні, кластерні, загальні лікарні, а є й такі, які залишилися поза мережею. Відповідно, змінилася й маршрутизація. Ми не формуємо ці маршрути, але повинні везти пацієнтів виключно за ними.

Якщо для прикладу взяти такий невідкладний стан, як підозра на інсульт, то сумчан ми госпіталізуємо в центральну міську лікарню або обласну лікарню – відповідно до територіальної прив’язки. Наскільки мені відомо, інсультний пакет має й лікарня Св. Пантелеймона, проте в маршруті її нема. Тож ми не маємо права транспортувати туди хворого. Якщо будуть внесені зміни до діючого наказу, екстрена служба буде його виконувати.

Щодо розмов про те, що у екстренки є якісь домовленості стосовно госпіталізації сумчан до обласних закладів, то це не відповідає дійсності. Центр працює виключно у правовому полі.

Потужності й потенціал є, а пацієнтів не везуть

От ситуація: міські заклади Сум не пасуть задніх, розвиваються, закуповують потужне обладнання, а швидка до них не їде.

Дитяча лікарня Св. Зінаїди надає спеціалізовану багатопрофільну допомогу. Тут лікують дітей із проблемами серцево-судинної, травної, ендокринної, сечовивідної систем, ревматологічними захворюваннями, психоневрологічними проблемами. Працює сучасний міський центр дитячої хірургії, ортопедії та травматології, лор-відділення, декілька інфекційних відділень, надаються реабілітаційні послуги з патологією нервової системи та опорно-рухового апарату (від 28 днів до 18 років).

Проте, згідно з наказом обласного управління охорони здоров’я, єдиним показом для госпіталізації швидкою в міську дитячу лікарню є гостра інфекційна патологія. Як зазначають у закладі, у новому наказі відсутній пункт щодо госпіталізації дітей – мешканців Сумської ТГ, але прописана госпіталізація хворих дітей із сільської місцевості (навколо обласного центру), що відноситься до зони бойових дій, хоча діти з цих сіл практично вивезені до Сум. Лікарня звернулася з пропозицією до управління внести в наказ пункт щодо маршрутизації пацієнтів до закладу.

А ось міського перинатального центру Пресвятої Діви Марії, як виявилося, взагалі немає ні в спроможній мережі, ні в маршрутах пацієнта. «Пацієнтки, які не мають мобільного номеру нашої транспортної бригади (095 115-72-73), вимушені викликати швидку, яка їх везе до обласного перинатального центру, – зазначає директор Ольга ЧИРВА. – Незважаючи навіть на те, що жінка спостерігалася в нас. Я вже не говорю про пацієнток із районів… Це порушує права пацієнтів у виборі лікаря та закладу. До того ж ми маємо можливості надавати всю перинатальну допомогу як заклад третинного рівня. Проте нас немає ні в спроможній мережі, ні в маршрутах пацієнта. Схоже, що умови такого «спрямованого вибору» створені штучно. Ми зверталися за роз’ясненнями до управління охорони здоров’я Сумської ОДА – відповіді немає. Не виключено, що в такій ситуації будемо звертатися до суду…»

У Тростянці, як виявилося, теж існує така проблема: пацієнтів швидка часто везе до Охтирської лікарні, а не в місцеву. Мешканці незадоволені та скаржаться, бо з невідкладними станами (окрім інфарктів та інсультів) хворі можуть отримувати послуги в Тростянецькій лікарні. Проте маршрутний наказ «відправляє» пацієнтів до Охтирки. У Тростянці знайшли вихід: для бажаючих отримати допомогу в своїй лікарні працює пункт невідкладної допомоги, куди можна зателефонувати й медпрацівники безкоштовно госпіталізують до стаціонарних відділень.

Як вибудовувалася логістика маршрутів?

За словами в.о начальника управління охорони здоров’я Сумської ОДА Анатолія Котляра, постановою Кабміну № 174 від 28.02.2023 р. передбачено, що маршрути госпіталізації пацієнтів формуються з урахуванням пріоритетності: надкластерні, кластерні, а потім загальні лікарні. Ті, що поза спроможною мережею, взагалі в маршрут пацієнта не включаються. Тобто – пріоритет для транспортування хворого в невідкладному стані віддається вищій за статусом лікарні, за неможливості доправки в надкластерну та кластерну – пацієнта везуть до медзакладу загального типу.

У розрізі Сум варто нагадати, що надкластерними у нас визначені обласні медзаклади: доросла та дитяча лікарня, перинатальний центр на Басах, медцентр інфекційних хвороб та дерматології ім. Красовицького, онкоцентр та кардіоцентр.

Центральна міська лікарня єдина, яка на сьогодні в Сумах є кластерною. Лікарня №5 та лікарня Св. Пантелеймона, які планували об’єднати в кластер, досі залишаються загальними, як і дитяча міська лікаря. А лікарня №4 та міський перинатальний центр знаходяться поза спроможною мережею. Тож не дивно, що так вийшло з логістикою…

– Управління не порушило вимоги законодавства, коли затверджувало маршрути. Із цього питання працювала комісія, проводилися круглі столи, колегія управління охорони здоров’я, – зазначив Анатолій Котляр.

До речі, як повідомив очільник профільного управління, до 15 березня маршрути пацієнта будуть переглянуті – за підсумками підписаних лікарнями з НСЗУ пакетів.

Тоді, можливо, ситуація зміниться: швидка госпіталізуватиме сумських пацієнтів до міських лікарень не за принципом їх кластерності, а відповідно до профілів надання допомоги.

Комендантська година: є виключення з правил

Щодо можливих проблем із тим, щоб дістатися до медзакладу власною автівкою під час комендантської години, то в патрульній поліції Сумщини нам розповіли наступне.

– Ситуації бувають різні, – прокоментував речник патрульної поліції Сумської області Олег Сологуб. – Звісно, виконувати вимоги щодо комендантської години потрібно, але в пріоритеті – життя і здоров’я людини. Тому, коли під час комендантської години людині потрібна медична допомога і вона їде або йде в лікарню, поліцейські намагаються допомогти – чи то дістатись до лікарні, чи передавши екіпажам, щоб цей автомобіль не затримували. Але підкреслюю: потрібна поважна причина.

Нещодавно в нас був випадок – вночі жінці стало зле. Чоловік викликав швидку, лікарі приїхали і забрали її в лікарню, а чоловік трохи затримався, поїхав за швидкою на своїй машині, та відстав. Коли його зупинили, він пояснив ситуацію і звернувся за допомогою до поліцейських, попросив супроводу, щоб його далі не зупиняли, бо потрібно було швидше до дружини. Екіпаж допоміг, потім сумчанин ще телефонував і висловлював патрульним подяку.

Варіанти ж на кшталт засидівся в гостях, забув про час, а потім, коли зупиняють поліцейські, починає розповідати, що в нього голова болить і він їде додому, щоб ліки прийняти, не проходять…

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення