На Сумщині виявили небезпечну інфекцію, від якої в Україні відсутня вакцина
Територія Сумської області відноситься до однієї з найнеблагополучніших ензоотичних територій в Україні з туляремії, що зумовлено кліматично-географічними особливостями північно-східної частини України. В останні роки зареєстрована активізація епізоотичного процесу із зазначеної інфекції. Епізоотії туляремії підтверджені лабораторним виділенням збудників туляремії від гризунів, кліщів та з об’єктів навколишнього природного середовища.
Так, у поточному році з біологічного матеріалу, доставленого з Охтирського району, виявлений позитивний результат у високих титрах, що свідчить про необхідність підвищеної настороги, як медичних працівників до діагностики захворювання, так і населення області. Про це повідомляє Сумський обласний лабораторний центр.
Довідково: Туляремія – гостра інфекційна хвороба тварин і людини, яка характеризується ураженням лімфатичної системи, шкіри, селезінки; утворенням множинних гранулематозно-некротичних вогнищ у різних органах, лихоманкою і загальною інтоксикацією. Після перенесеного захворювання виробляється довічний імунітет. Збудник туляремії – туляремійна паличка. Основне джерело інфекції для людини – гризуни (ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці). Досить часто заражаються мисливці, фермери, заготівельники хутра, м’ясники – після контакту із зараженими тваринами, під час оброблення туш.
Деякі види комах розповсюджують патогенні мікроорганізми через укуси тварин. Крім того, джерелом інфекції може бути вода, забруднена бактеріями. У виробничих умовах можливе зараження і через дихальну систему. Передавання туляремії від людини до людини малоймовірне. Захворювання людини можливе: унаслідок контакту з хворими гризунами або їх виділеннями; через вживання харчових продуктів і води, інфікованих виділеннями гризунів; під час обробки інфікованих зернових продуктів, фуражу.
Збудник туляремії характеризується високою стійкістю до впливу навколишнього середовища, особливо за низької температури та високої вологості. У зерні, соломі при температурі нижче 00С бактерії залишаються життєздатними до 6 міс., а при температурі 20-300С – до 20 днів. У замороженому м’ясі збудник може зберігатися до 3-х місяців, тривалий час зберігається в охолодженому молоці, вершках.
Певний час для профілактики туляремії у людини використовувалася жива туляремійна вакцина, яка на сьогоднішній день відсутня на території України. На даний час профілактика захворювання в ендемічних районах зводиться до боротьби з гризунами.