Нардеп Максим Гузенко розповів про впровадження в Україні європейських вимог щодо якості харчових продуктів
Сьогодні, 10 березня, народний депутат від Сумщини Максим Гузенко (партія “Слуга народу”) взяв участь у позачерговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики. У режимі відеоконференції він обговорив разом із колегами проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами (№4568).
За словами політика, це документ про європейські вимоги до матеріалів для харчових продуктів. Він є знаковим для всіх, хто дотримується здорового харчування.
“І для мене також, адже внесення змін до законодавчих актів щодо РЕАЛЬНОГО контролю за якістю харчових продуктів — це один із пунктів моєї передвиборної програми, – пише Максим Гузенко на своїй сторінці у Фейсбук. – Склад продуктів, які ми з вами вживаємо, — надважливий, проте, погодьтеся, не менш важливою є упаковка: якщо матеріал, з якого її виготовляють, неякісний, навіть корисний продукт може стати небезпечним для здоров’я. Даний законопроект має на меті мінімізувати ризики негативного впливу на здоров’я споживачів матеріалів і предметів, що безпосередньо або опосередковано контактують з харчовими продуктами”.
Зараз, повідомляє депутат, в Україні це питання частково врегульовано Законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Проте він містить лише одну статтю, яка стосується державної реєстрації матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами. Ця стаття не враховує значної кількості вимог, що містить європейське законодавство. А відповідно до зобов’язань за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Україна має гармонізувати своє законодавство із правом ЄС — зокрема, стосовно заходів щодо хімічних речовин, які мігрують із пакувальних матеріалів до харчових продуктів.
Законопроект передбачає:
– застосування термінології, що міститься у відповідному законодавстві ЄС;
– визначення повноважень органів виконавчої влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
– встановлення загальних та спеціальних вимог до матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
– запровадження вимог до перероблених пластикових матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
– встановлення порядку державної реєстрації об’єктів, що використовуються у виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
– встановлення особливостей державної реєстрації процесів переробки пластику;
– положення щодо внесення змін, зупинення дії та скасування рішення про державну реєстрацію об’єктів;
– встановлення вимог до маркування, декларування відповідності та вимог до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
– положення щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, та положення щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.
За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами.