На Сумщині протягом дня зафіксовано 236 вибухів
В Укренерго повідомили про погодинні відключення світла завтра після 18:00
150 домогосподарств Шосткинської громади отримали перший транш в рамках реалізації Програми підтримки
У Шостці працюватиме мобільний ЦНАП
Сумчанка – найшвидша на стометрівці
У в.о. мера Сум буде ще один заступник
Сумських велосипедистів запрошують на перший з івентів 2024
У СумДУ відбулися вибори лідерів студентського самоврядування
Сумчани відзначилися на Кубку України з кінного спорту
У Хотінській громаді внаслідок мінометного обстрілу поранено 64-річного чоловіка
Сумчанка виграла турнір з боксу в Угорщині
Шосткинський «Колос» поступився у першому матчі цьогорічного Чемпіонату Сумщини з футболу
У Лебедині відбувся благодійний захід “Здоровій родині — здорова дитина!”ВІДЕО
На Глухівщині запрацював освітньо-розважальний простір “Драйв дозвілля”
Біля сервісних центрів МВС Сумщини з’являться мобільні укриття
У Сумському районі 7 годин гасили пожежу
На Кролевеччині відбувся благодійний захід на підтримку ЗСУФОТО
У Сумах відбувся традиційний проєкт “Ніч музеїв”
Сумська “Вікторія” програла в Івано-Франківську
У Сумах вшанували жертв політичних репресій
Жителька Ямполя відзначила 100-річний ювілей
Конотопський борець взяв “бронзу” чемпіонату Європи
На Сумщині без електроенергії залишаються 79 населених пунктів
На Шосткинщині рятувальники приборкали загоряння лазніФОТО
Сумські хокеїстки позмагаються за вихід у півфінал
Внаслідок обстрілів на Сумщині поранено цивільного, пошкоджено 5 приватних будинків та водонапірну баштуФОТО
Вночі у небі над Сумщиною сили ППО збили “Шахед”
Для повернення військових до цивільного життя запущено спецпроєкт
В Охтирці судили чоловіка за продаж бойових гранат
Не медом єдиним. Як на Сумщині розводять бджоломаток

“Не лишати наше місце, де ми народились і живемо”. Як житель Великої Писарівки створив музей борщу та сала

Житель селища Велика Писарівка, що розташоване за 8 кілометрів від кордону з Росією, створив музей борщу та сала і продовжує його облаштовувати. Попри постійні обстріли, чоловік їздить у сусідні села та збирає нові експонати. А ще частує відвідувачів музею власноруч приготованими стравами.

Житель Великої Писарівки Олексій Скоркін облаштував у селищі музей борщу та сала. Розташований у цій хатині і має назву “Кумова хата”. На порозі хазяїн музею частує гостей.

“Я хочу запропонувати вам, згідно з нашою українською традицією, скуштувати наші запашні українські страви і скуштувати смачну медовуху”, – так Олексій Скоркін зустрічає гостей.

Після частування чоловік веде відвідувачів всередину музею. Стіни тут прикрашають вишиті українські рушники, ікони та килими.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

“В цій хатинці свого часу жила моя бабуся, мої рідні. Мені це місце дуже рідне, по-своєму. Маленька батьківщина у кожного своя, в мене — ось ця хатинка. І поряд хатинка — моя маленька батьківщина, де пройшло моє дитинство, де ходив у школу, де бавився дитиною з хлопцями. І зараз дуже приємно запрошувати вас до себе. А якщо про нашу Велику Писарівку дізнається ще багато людей, я буду лише радий. Це буде мій вклад в розвиток нашої громади”, – пояснює чоловік.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

На дерев’яних полицях, власноруч виготовлених чоловіком, — старовинні предмети побуту. Підлога хатини застелена сіном.

“Сіном застеляли долівки наші пращури. Чому? Тому що це був, по-перше, матеріал, який був доступний кожному з наших земляків. А по-друге, було дуже приємно відчувати от такі гарні аромати сіна. Я також розіслав свою долівку сіном і хочу показати цей невеличкий звичай, що був поширений в нашій місцевості ще в давнину”, – говорить Олексій Скоркін.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

По периметру кожної з кімнат музею розташовані дерев’яні пеньки, на них — глиняні горщики. Один з горщиків чоловіку подарувала жінка з Великої Писарівки.

“Звичайний горщик, але йому вже до ста років. Йому вже 93-94 роки, тому що він був її пра-пра-прабабусі”, – пояснює чоловік.

За його словами, більшу частину експонатів йому дарують, інші — купує. Показує ті, що привіз у музей напередодні. Напередодні чоловік їздив на велосипеді по снігу за новини експонатами.

Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

“Був ціп. Раніше не було комбайнів на полях. Раніше люди серпом зрізали колоски пшениці, клали їх на велике рядно і, саме завдяки круговим рухам отакою палкою – ціпом вибивали з колосків зерно. Ціпові вже до ста років”, – пояснює мешканець Великої Писарівки.

Ще одне придбання чоловіка — грабки.

“Раніше наші предки, пращури не мали змогу користуватися, та й не було мотокос на пальному. Раніше були звичайні коси. І ось ці грабки прикріплялися до коси. Вони, за рахунок того, що господар скошував траву, він мав змогу не лише трішки трави скошувати, а більшу кількість”, – говорить Олексій Скоркін.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

Також пан Олексій збирає у жителів Великописарівської громади старовинні рецепти борщу. Наразі таких вивчив близько десяти.

“В мене задача не знайти найбільше рецептів, моя задача — знайти декілька, старовинних. Наприклад, останній рецепт борщу, який мені розповіли: борщ готувався без картоплі. Борщ готувався з гарбузом. Він мав такий жовтуватий колір. Але головне, що я зрозумів від багатьох людей і рецептів борщу — це те, що борщ треба варити з душею”, – пояснює чоловік.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

До повномасштабної війни Олексій Скоркін працював банкіром, але вирішив змінити професію на хобі: понад 40 років його сім’я займається бджільництвом. Влітку 2022 року чоловік створив музей меду, а тепер в нього є власний музей борщу та сала. Їх пан Олексій позиціонує, як народні музеї Великописарівщини. Додає, що кожного в нього є відвідувачі.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

“Відвідини музею безкоштовні. Навіть наїдки якісь, страви, українська кухня, запашний чай з медом я роблю безкоштовно. Я — та людина, що дотримується правил, що якщо ти можеш — дай людині безкоштовно, тобі це вернеться. Я заробляю кошти від бджільництва, від реалізації продуктів бджільництва, а це — моє хобі, яке спочатку мало хто розумів, а зараз люди відкривають рота чомусь, от і все”, – пояснює пан Олексій.

Селище Велика Писарівка розташоване за 8 кілометрів від кордону з Росією і майже постійно обстрілюється. Це стимулює працювати ще більше, розповідає чоловік.

“Жити потрібно сьогодні й зараз. Це моє рішення, це рішення всієї нашої сім’ї, родини. Не тікати кудись, не лишати наше місце, де ми народились і живемо, а навпаки: вдвічі більше працювати. ”, – говорить чоловік.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

Попри війну та обстріли, пан Олексій планує вдосконалювати свої музеї.

“Цього року я планую на території подвір’я зробити велику старовинну піч і в отаких глечиках у вишиванці частувати гостей українськими стравами, приготовленими саме в глиняному посуді, тому, що раніше використовувався. А в тому музеї меду я планую зробити також велику піч, це буде в великому приміщенні, там буде топитися і там можна буде в зимовий період також відпочивати, проводити якісь майстер-класи, розповідати діткам про наші місцеві традиції, звичаї.

"Не лишати наше місце, де ми народились і живемо". Як житель Великої Писарівки на Сумщині створив музей борщу та сала

Усіх охочих Олексій Скоркін запрошує відвідати свої музеї.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення