Ноу-хау фермерів із Сумщини – пельмені з м’ясом равлика
Чи довелось вам коштувати пельмені з м’ясом равлика? Так, такі пельмені в Україні існують! Їх виробляє фермерське господарство “ФЕРМА ЕКО” з міста Лебедин.
І не тільки пельмені! Равлик у власному соку, паштет з равлика, ікра равлика – про страви з екзотичного для України молюска та історію створення незвичного бізнесу у невеликому інтерв’ю SEEDS розповіла власниця равликової ферми Ярина Багатиренко.
– Як давно Ви займаєтеся розведенням равликів?
– З 2018 року займаємось цим серйозно. До того був ще один “практичний” рік. На маленькій ділянці з невеликою кількістю равликів ми намагалися розібратися як все працює. Нині у нас під равликом 3 гектари землі. Зараз ми виробляємо 100 тисяч кілограмів равликів на рік.
“ФЕРМА ЕКО“ спеціалізується на вирощуванні породи равликів Helix Aspersa Muller і повністю відповідає своїй назві – наші равлики живуть в екологічно чистих природних умовах і харчуються виключно екологічно чистими кормами, а виробництво продукції засноване на принципах ХАССП.
– Чому саме равлики?
– Це давня історія. Якось на Херсонщині після дощу я побачила поле засипане равликами. Зацікавилась цим явищем. З’ясувалося, що то був виноградний равлик. Згодом я подивилася в інтернеті про нього всю інформацію. Приготувала за знайденими рецептами. Було смачно.
Однак, коли я згодом скоштувала равликів, які вирощуються на фермі – то було набагато смачніше. Небо і земля – різниця за смаком колосальна.
– Звідки родом равлики на вашій фермі?
– Молодняк ми брали в Польщі.
– Чи окупилися вкладення у ферму, це ж чималі гроші, певно?
– Допоки й не окупилися…. Коли ми тільки починали і розробляли стратегію равликового бізнесу, ми зрозуміли, що перспективи є, і непогані перспективи.
Однак мушу розчарувати тих, хто досі вважає, що цей бізнес для лінивих. Це далеко не так. До того ж він далеко недешевий.
А от сам равлик нині подешевшав вдвічі. Це за два останні роки.
На сьогоднішній день кардинально змінилась політика відносно долара та євро.
До того ж в Україні помітно побільшало ферм, які займаються розведенням равликів, однак Україна не має можливості сама експортувати продукцію.
Навіть якщо ми знайдемо замовників за кордоном наша продукція має пройти мінімум сертифікації по регіону і максимум по державі. Навіть це не гарантує остаточного затвердження на міжнародному рівні.
– Наразі Ви продаєте м’ясо равликів винятково в Україні?
– Поки що тільки в Україні. Продаємо перероблену продукцію. Займаємось цим не так давно. Та й виробляємо не дуже багато. Ринок в Україні наразі не дуже великий – не багато поки що споживачів такої продукції.
Українці досі не сприймають равликів як їжу.
– Що саме Ви виготовляєте з равлика?
– Є в нас равлик у власному соку, паштет з равлика, ікра, ескалоп – це напівфабрикат. Робимо ми пельмені з равликовим м’ясом. Колись намагалися вареники робити, не вийшло – надто затратним був процес.
На всю свою продукцію ми маємо дозвільні документи, сподіваємося з часом отримати ще й дозвіл на експорт.