Благодійники оплатять навчання 52 студентам СНАУ
Операція «Першоцвіт» на Сумщині: складено 22 протоколи
Ексмер Сум і кадровий офіцер Лисенко заявив, що воювати на фронт не поїде
У Роменському мікрорайоні прогрейдерували дороги
У Бурині попрощаються із захисником Сергієм Куштименком
Ворог продовжує «пропаганду страху» серед мешканців Сумщини
У Сумах відкрився Центр допомоги врятованим
Рятувальники Сумщини провели відновлювальні роботи в зруйнованих ворогом оселяхФОТО
Три адмінматеріали: наслідки нічної нетверезої поїздки в СумахФОТО
Нардеп Максим Гузенко: «У Липоводолинській громаді працюватимуть над пропозицією очільника МОЗ щодо створення медичного центру»
Геннадій Демʼяненко: «Закупівля військовим безпілотників та РЕБ у Лебедині фінансовий пріоритет»
У Сумах поліцейські виявили у чоловіка гранату і наркотикиФОТО
Ямпільська громада попрощалася із захисником Олексієм Кірієнком
На Охтирщині чоловік самовільно захопив земельну ділянку
На ювілеї музичної школи в Сумах збирали кошти для ЗСУ
Як мешканці шосткинської багатоповерхівки, сортуючи сміття, заробляють грошіФОТО
Сьогодні будуть застосовані графіки обмеження споживання електроенергії
У Сумах пройде Крафтовий вікенд
На Сумщині планують створювати медичні центри громад
Шосткинська учениця перемогла у двох престижних конкурсах мистецтвФОТО
Пізно ввечері у Глухові шукали “вибухівку” в школах
Сумський студент став майстром спорту з судномодельного спорту
Сумчани взяли медалі чемпіонату України з пауерліфтингу
На Сумщині негода знеструмила більше 200 абонентів
Житель Сумщини незаконно нарубав дерев на 820 тис грнФОТО
Посадовця військової частини із Сумщини судитимуть за збитки на майже 860 тис. грн
“Плакала, як поранена птаха”: у Путивлі після похорону сина померла мати
У Сумах зупинили нетверезого водія без права керування
У Тростянці запрацювала ще одна парафія ПЦУФОТО
ФК “Тростянець” знову програв

Олександр Стрельченко: «Урядовий варіант бюджету містить чимало «сюрпризів»

Наразі до Верховної Ради України Кабмін подав проект бюджету на 2018 рік. Втім навколо нього не вщухають дискусії. Голова ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ і співголова фракції опозиціонерів у Верховній Раді Юрій Бойко зазначив, що вони не будуть підтримувати проект бюджету.

Чому, які зміни пропонують і чи є альтернатива головному фінансовому документу країни, розповів у студії обласного радіо голова фракції Опозиційного блоку в Сумській обласній раді, секретар бюджетної комісії Олександр Стрельченко.

Це вже не перший раз, коли опозиціонери не голосують за запропоновані урядом документи. Чому на цей раз немає підтримки?

Перше, що хочу зазначити, що ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК наполягає на бюджеті соціальної захищеності і справедливості. Урядовий варіант бюджету, який поданий до Парламенту, містить чимало «сюрпризів». Наприклад, Кабмін збільшує собі фінансування на 2,6 мільярда грн. Скажіть, вони стали краще працювати? Або, може, в країні настала стабільність і благодать? Можливо, вони зробили економічний ривок? Ні. А на якій підставі тоді значно зменшуються соціальні виплати, в той час, коли на Уряд закладаються мільярди? Це неправильно по відношенню до свого народу.

Істотно зменшилося фінансування освітньої та медичної галузі, в той час як на 40% зросли видатки на утримання апарату МОЗ, понад 11 млрд гривень планується виділити на утримання органів влади, апаратів міністерств, при запущеній програмі децентралізації.

Ваша політсила проти того, аби кошти йшли на силовий блок. Але ж в країні триває війна і кошти необхідні на підтримку армії.

Давайте почнемо з того, що війна йде четвертий рік і поки не видно, що хтось прагне її закінчити. Але наша партія під силовим блоком має на увазі поліцію, прокуратуру, СБУ. На ці структури збільшили витрати на 21 млрд грн. Ви подивіться, у нас сьогодні 90-ті в «ліпшому» вигляді по злочинності. І від збільшення фінансування ситуація не змінюється. Ми вимагаємо від силовиків звіт на засіданні парламенту по криміногенної ситуації в країні. Внутрішня стабільність важлива не менше, ніж захист зовнішніх кордонів. Але потрібно визначити чітку і послідовну програму закінчення конфлікту на Донбасі і повернення територій країни. Потрібно, щоб люди працювали, а не віддавати гроші в бездонну бочку, не отримуючи результат.

Ви сказали, що значно зменшуються соціальні виплати. Можете більше детально розповісти, що маєте на увазі?

Коли в країні урізаються виплати по народженню дитини, виплати чорнобильцям, матерям-одиначкам, це називається поліцейською державою з бідним населенням. Сьогодні в країні критична демографічна ситуація. Негативний показник приросту населення, відтік молоді та трудових мігрантів за кордон. При цьому час по догляду за дитиною не входить до страхового стажу, відсутня фінансова підтримка з боку держави в кризовий час, незабезпеченість місцями в дошкільних навчальних закладах. Це аж ніяк не стимулює жінок до народження дітей. Сьогодні не квартира, дача, автомобіль є розкішшю, сьогодні розкіш – народити і виростити дитину, дати їй освіту, підготувати до самостійного життя.

Ми повинні зробити перший крок до бюджету мирної, демократичної, соціально-орієнтованої держави з економікою, що зростає.

Скільки пропонує Опозиційний блок виплачувати за народження дитини? Оскільки нині це дійсно серйозна проблема.

Якщо в 2010-2013 роках був введений диференційований підхід при народженні першої, другої, третьої дитини, то сьогоднішня влада цей підхід скасувала. Станом на 2013 рік виплата при народженні першої дитини в доларовому еквіваленті становила 3870 доларів, на другу – 7740, на третю – 15480 доларів, а допомога по догляду за дитиною до 3 років – 152 долари на місяць.

У проекті бюджету-2018 виплата при народженні дитини не диференційована і становить 1600 доларів, а на допомогу по догляду за дитиною до трьох років виплата не передбачена взагалі.

Пропозиція ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ – виплачувати за народження першої дитини 52 прожиткових мінімуми (146 тисяч гривень), за другу – 60 прожиткових мінімумів (196,5 тисяч), за третю і більше – 120 прожиткових мінімумів (337 тисяч) протягом трьох років. Крім того, в альтернативному варіанті бюджету партії включено пропозицію повернути щомісячну допомогу по догляду за дитиною, встановивши її на рівні 2300 гривень.

Звідки гроші брати?

Закінчувати війну, відроджувати економіку. Будувати підприємства, давати зелене світло малому і середньому бізнесу, не оподатковувати його непомірними податками. Створювати в країні такі умови, щоб поверталися заробітчани. Робити сприятливий інвестиційний клімат і розвивати країну. Для того ж ми вибирали Президента і уряд, щоб вони керували країною і робили життя громадян краще. Але поки щось відбувається навпаки.

Ваші лідери пропонують альтернативний варіант бюджету. Що в ньому?

Наша пропозиція – збільшення фінансування соціальних статей на 100 млрд гривень. Воно включає в себе підвищення прожиткового мінімуму з 1700 до 3200 гривень. Це додаткові 7,5 млрд гривень на виплати і допомоги інвалідам, малозабезпеченим, дітям-сиротам, чорнобильцям та іншим категоріям, які мають право на соціальні пільги. Це додаткові 4,5 млрд для повернення до диференційованих виплат по народженню дітей.

ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК наполягає, щоб мінімальна зарплата в бюджеті на 2018 рік була закладена в розмірі 5 тисяч гривень, а мінімальна пенсія в розмірі 3,5 тисячі гривень. Необхідно збільшити видатки на освіту на 9,7 млрд, що дозволить підвищити соціальні стипендії студентам, повернути стару систему академічних стипендій та збільшити субвенцію регіонам. Потрібно підвищити на 18,2 млрд гривень фінансування охорони здоров’я, спрямувавши гроші на субвенцію регіонам, програму компенсації вартості ліків і сільську медицину.

Ми підрахували, що за рахунок інфляції, зниження виплат на силові органи, зменшення тарифів можна додатково направити на соціальні потреби і підтримку реального сектора економіки 128 мільярдів. Це ті гроші, які чекає країна і люди. І це той мінімум, який держава сьогодні може і повинно дати своїм громадянам.

Це реально, про що ви говорите?

У нас є чіткий план, в якому прописаний кожен пункт з проекту бюджету, щодо тих законопроектів, по яких не голосував ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК – пенсійної, медичної та освітньої реформ. Ми знаємо, що робити, тому що кожен день чуємо голоси відчаю від своїх виборців.

Ми бачимо, наскільки зараз важко живеться людям. Пенсіонери купують навіть не половину, а чверть хліба. Людям немає за що лікуватися. Працюючі люди не можуть дозволити собі відпочинок. Народ стає рабами в своїй власній країні. Країні, з прекрасними ресурсами, але неправильним правлінням.

Влада повинна або почати діяти на благо українських громадян, або скласти свої повноваження. Не можна так не любити свій народ.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення