У СумДПУ починає роботу Центр ветеранського розвитку
На війні загинув захисник з Нижньої Сироватки Олександр Василенко
У Шостці триває екочеледж «Україна квітуча»
Сумські волонтери Черовного Хреста допомогли літньому подружжю з Херсонщини перетнути 2-кілометрову пішохідну зону на кордоні
Установлення злочинного впливу та незаконний обіг заборонених речовин у Сумському СІЗО – судитимуть «смотрящого» та його товаришаФОТО
Сумські скороходи змагались на чемпіонаті світу
На Сумщині через бойові дії без світла 4,2 тисячі абонентів у 68 населених пунктах
У Сумах збирають пасхальні кошики для ВПО
У Сумах небайдужі громадяни допомогли зупинити неоверезого водія Nissan Rogue
Спортсменки з Сум здобули медалі на чемпіонаті зі спортивної акробатики
Охтирка виділила 2 млн грн на потреби III окремої штурмової бригади ЗСУ
Волонтери Добробату відновили харчоблок Тростянецької міської лікарні
У лабораторії Кролевецької лікарні введена в експлуатацію сучасна система очищення води
На війні загинув захисник із Сум Сергій Білун
На Сумщині тільки дві громади наразі передбачили кошти на адаптацію ветеранів
Сумський каратист виборов “бронзу” у Єгипті
У центрі Шостки – величезний фонтанВІДЕО
В Охтирці працює мобільна медична бригада
ВАКС не відсторонив підозрюваного депутата Сумської облради Поцелуєва від посади керівника лікарні
У Шосткинській громаді триває пошук житла для переселенців
У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громадиФОТО
НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського в корупції на сотні мільйонів: заволодів землею на Сумщині
Двоє поранених цивільних у Великописарівській громаді, – ОК «Північ»
У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дахФОТО
Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 182 вибухи
Голова Сумської райради Геннадій Демʼяненко: «Сумчани отримали право на виплати ВПО, мораторій на припинення комунальних послуг і податкові перевірки»

Олександр Стрельченко: Жителі сільської місцевості опиняються в серйозній зоні ризику через «медичну реформу»

В ефірі обласного радіо виступив голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в обласній раді Олександр Стрельченко. Тема обговорення – роз’яснення деяких пунктів медичної реформи, зокрема, – вартість лікування, що таке парамедики і телемедицина. Друкуємо повну версію інтерв’ю.

Олександре Юрійовичу, уже в цьому році лікарів і фельдшерів швидкої допомоги планують замінити парамедиками. Як вони працюватимуть?

– Перше, на чому хотів би наголосити і нагадати, що опозиціонери у Верховній Раді не голосували за медичну реформу. Що стосується парамедиків, то дійсно, мова йде про те, що в системі швидкої допомоги може початися велика ротація.
Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі від 26 жовтня 2017 року було скорочено професію «фельдшер медицини невідкладних станів». Лікарів швидкої допомоги тепер замінять парамедики. Це своєрідна пародія на швидку медичну допомогу.
Від нинішніх лікарів вони будуть відрізнятися більш стислою підготовкою, вузькою спеціалізацією і умінням водити машину. На відміну від фельдшерів вони не мають права ставити діагноз і, тим більше, призначати лікування.
Я розмовляв з практикуючими лікарями, вони стверджують, що подібні нововведення зруйнують систему швидкої допомоги і поставлять під загрозу життя кожного українця.

Але спочатку говорили про інші функції парамедиків.

– Спочатку в.о. Міністра охорони здоров’я говорила про парамедиків як про людей, які на мотоциклі швидко добиратимуться до місця надзвичайної пригоди до приїзду швидкої. Зараз вона береться за швидку, якій насправді потрібно тільки нормальне фінансування. А в нинішніх умовах – ще й осучаснити.
Що зможуть робити парамедики, приїхавши на виклик, і що у них буде в валізці, поки не відомо, так само немає протоколів надання допомоги. Елементарні маніпуляції – укол, кардіограму – парамедики зробити, звичайно, зможуть. А ось правильно прочитати, що показує кардіограма, щоб на місці прийняти рішення, – вже ні, так як це під силу тільки досвідченому лікарю.

Наскільки відомо, то швидка допомога і сьогодні не завжди встигає вчасно приїхати і вкластися у встановлені законом норми. Особливо в селі. Викликає сумнів, що парамедики справляться.

– І Ваше чуття Вас не підвело. Сьогодні в Сумах через брак медичного персоналу і машин щодоби чергує в два рази менше бригад «швидкої», ніж належить за нормативом. Їх основне завдання – якомога швидше прибути на місце виклику, надати допомогу на найвищому професійному рівні, при необхідності доставити пацієнта в лікарню. А скасування посади фельдшера і введення нової професії «парамедик» сьогодні може привести до можливої зупинки роботи служби екстреної медичної допомоги не тільки на Сумщині, а й у всій Україні.

Ще одне нововведення, що парамедик, як то кажуть, и чтец, и жнец и на дуде игрец. Тобто і лікувати, і водити машину має одна людина. Чи це правильно, на Ваш погляд?

– Звичайно ж ні! Лікар повинен лікувати, водій керувати автомобілем. Але, змусивши кожного парамедика здати на водійські права і посадивши його за кермо, таким чином в бюджеті звільняються гроші на водіїв швидких.
І тут виникає питання: Ви пам’ятаєте, скільки машин вгробила нова поліція? А у нас машина швидкої коштує 1,2 млн грн, і ми посадимо водити її парамедика!
Чому просто не змінити існуючу систему навчання лікарів і фельдшерів у зв’язку з сучасними вимогами (війна, теракти)? Виявляється все дуже просто – оклади парамедиків будуть значно відрізнятися від окладів фельдшерів і лікарів. Само собою – в гірший бік. Вони хочуть створити нову професію, за яку можна буде платити меншу зарплату.
Ми вважаємо, що ініційоване Міністерством охорони знищення швидкої медичної допомоги в Україні ще раз підтверджує, що «псевдореформа» охорони здоров’я – це чистий популізм, махінація і геноцид власного народу. Це загроза для країни.

З парамедиками більш-менш усе зрозуміло. Ще одна проблема – телемедицина. Особливо переживають люди за її впровадження на селі. Чи дійсно варто за це переживати, чи це нововведення, яке направлене на покращення?

– Українські громадяни стають свідками справжніх «просунутих» європейських реформ. У вітчизняній медицині було здійснено феноменальний прорив – лікування по Skype. Що це означає? Що лікар сам буде вирішувати, до кого їхати, а кого досить оглянути віддалено. Особливо це нововведення торкнеться сільської медицини. Оскільки ні доріг, ні фахівців, ні ліків в цій місцевості немає.
Взагалі-то люди чекали від медичної реформи доступності та якості. Але з тими новаціями, які на законодавчому рівні затвердив уряд, ні те, ні інше не може бути реалізовано.

Але в багатьох селах немає Інтернету. Як будуть лікарі зв’язуватися з пацієнтами?

– Телемедицина приречена на провал, оскільки в селах немає Інтернету, медсестри і фельдшери не мають комп’ютерів і ноутбуків. І взагалі третина населення країни, і Сумщини в тому числі, – пенсіонери, в більшості своїй не знають, як поводитися з гаджетами.
Давайте почнемо з того, що середній вік жителів сіл – за 70 років. Багато з них – самотні. Як їх забезпечити комп’ютерами або планшетами? Як їх «підсадити» на Інтернет? Хто буде навчати 80-90-літніх людей похилого віку сучасним технологіям? Як можна поставити діагноз по Інтернету і виписувати медикаменти? Може ще й оплату проводити в електронних грошах?
Головне, що в Києві щасливі від того, що для виконання цього завдання вдалося вибити з бюджету аж 4 мільярди гривень, щоб селяни могли прикладатися хворим органом до монітора. Жителі сільської місцевості при такому розкладі опиняються в серйозній зоні ризику.
Що з цього приводу говорять професійні медики?

– Професійні медики вважають, що до телемедицини Україна ще не готова. Це повна маячня. На жаль, не всі діагнози можна поставити по телефону, і може трапитися так, що через неправильне лікування будуть летальні випадки. Хворого треба бачити, його треба помацати, щоб зробити висновок, як його слід лікувати. Як, наприклад, визначити той же апендицит? Як оглянути новонародженого? Як визначити інсульт, інфаркт?… Будь-яке заочне рішення, тим більше в медицині, може мати негативні наслідки і стати лікарською помилкою. Адже у нас і вживу часто з діагнозами непоправно помиляються.
Давайте згадаємо хоча б те, що сільська медицина сьогодні – це відсутність нормальних умов для більше 13 млн українців, які проживають в селах. Лікарі не хочуть туди їхати, тому що сільська медицина фінансується за залишковим принципом, а в амбулаторіях і ФАПах немає навіть найнеобхіднішого.
Так, наприклад, в 71% українських ФАПів взагалі відсутнє водопостачання, в 75% – немає водовідведення, а в 82% сільських амбулаторій відсутні санвузли. Нам потрібно відновлювати медицину в селі, а не гробити. Інакше ми її втратимо остаточно.

Це можливо – відновлювати?

Поки у нас уряд призначає на провідні посади в країні іноземців, нічого хорошого з цього не буде. Вони не пристосовані до наших умов. Вони не переживають за країну і народ. Їх мета – заробити і виїхати, а далі – хоч потоп.
Крім того, у нас в.о. Міністра охорони здоров’я без медичної освіти. Це кричущий випадок! Тому, якого результату ми можемо очікувати від такого керівництва?! Просто мрія нинішньої влади – неосвічене, нездорове населення, яке не здатне дожити до пенсії. Саме так їй буде легше управляти державою. І судячи з кроків нинішнього уряду, проблема як вижити українцям – його не цікавить.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення