Президент вручив державні нагороди працівникам «Сумиобленерго»
На Сумщині без електропостачання – 67 населених пунктів
Депутата Сумської облради Володимира Поцелуєва, якого підозрюють у хабарництві, відпустили під заставу 1,9 млн грн
На Сумщині вибухотехніки поліції знешкодили авіаційну ракету Х-59ФОТО
На Тростянеччині гасили пожежу на кургані, де раніше проводили історичні реконструкції
Подробиці ДТП за участі учбового авто: троє постраждалихФОТО
Конотопська «Волошка» стала учасником Національного рекорду України
“Біда на всіх одна, тому допомагаємо всім”. Історія волонтерки з Сум Алли Літвінової
У Сумах почали прибирати занедбану територію біля колишнього заводу SELMIФОТО
Сумські хокеїстки стартували на Кубку європейських чемпіонів з перемоги
Юний вокаліст із Шосткинщини здобув перемогу у Всеукраїнському патріотичному конкурсі
В Юнаківці усувають наслідки обстрілів селища російськими керованими бомбамиФОТО
В яких лікарнях Сумщини можна отримати безоплатну послугу з реабілітації
На Сумщині проводяться заходи з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин
Три команди із Сумщини зіграють у фіналі Аматорської футзальної ліги України
У Шостці водій Mitsubishi врізався у Ford та втік з місця подіїФОТО
Як працює пошкоджена обстрілами лікарня у Великій Писарівці
Юні тростянчани відзначилися на чемпіонаті України таеквондо
У Середино-Буді усього 48 дітей, котрі підлягають під примусову евакуацію
У Шостці пройшов фестиваль студентської творчості «Переможна весна- 2024»
Як на Сумщині лікують опікові травми
На Сумщині поліцейські повідомили про підозру жінці, яка займалась сутенерством
Печія у вагітних: причини проявів та як позбавитись симптомів
Президент вручив ордени трьом сумським медикамФОТО
На території Гетьманського парку розвісили гніздівлі для птахів
У Сумах на частоті 99,4 МГц працюватиме “Авторадіо Україна”
Вибухотехніки поліції Сумщини знищили 5 ракет типу “Повітря – Земля”ФОТО
Подробиці ДТП на проспекті ПеремогиФОТО
Передавала координати, по яким ворог обстрілював Великописарівську громаду – затримано чергову російську агентку
Жителька Шостки потребує допомоги у боротьбі зі складним захворюванням суглобів

Охтирський монастир хотіли позбавити «подвір’я»

Навколо Охтирського Свято-Троїцького чоловічого монастиря склалася непроста ситуація стосовно земельного питання. Мова йде про територію у підніжжі Монастирської гори. Монахи звернулися до керівництва Чернеччинської ОТГ з проханням виділити їм дану землю з метою будівництва на ній православного паломницького комплексу, дитячого літнього табору та господарської зони. Але цим задумам можуть стати на заваді приватні особи, які мають на даній ділянці напівзруйноване нерухоме майно. 

Охтирський Свято-Троїцький чоловічий монастир Сумської єпархії Української Православної Церкви, який розташований в с. Чернеччина по вул. Монастирській, 1 стоїть на горі, ніби фортеця, яка захищає наш край від всіляких негараздів та благословляє її мешканців на щасливе життя. І це чудово, що намолена Охтирська земля має такий оберіг в передмісті.

Приміщення з гостьовими келіями

Душу наповнює спокій та безтурботність, вихор думок поволі уповільнюється, а на серці стає так тепло і по-домашньому затишно, коли переступаєш поріг Охтирського монастиря. На оглядовому майданчику відкривається неймовірної краси пейзаж на річку Ворскла та  безкраї ліси. На території внутрішнього подвір’я поблизу келій монахів зелено, а повітря насичене ароматом бальзамічних трав та квітів. Криниця з джерельною водою та лави у затінку дерев запрошують вірян перепочити в очікуванні церковної служби. Поблизу монастиря росте фруктовий сад, облаштований виноградник та город, на якому монахи вирощують для своїх потреб  овочі, зелень та ягоди. Неподалік розмістилася  пасіка з двадцятьма  вуликами. До речі, перед службою можна придбати справжнього монастирського екологічно чистого меду за приємною ціною – 120 грн. за літр.

Краєвид з оглядового майданчика монастиря, а внизу – виноградник

Мають монахи й  невеличке підсобне господарство. Тримають корів, які дають до 40 л молока щодня, з якого виготовляють смачний сир та масло. Також в господарстві є 30 курей.

Даний заклад відкритий для паломників, які бажають віднайти себе та душевний спокій, адже на території монастиря розміщене приміщення з гостьовими келіями, які можуть прийняти до 7 вірян чоловічої статі. За межами храму є приміщення, в яких можуть розміститися і жінки.

Кожний день в монастирі правиться богослужіння, о п’ятій ранку та о п’ятій вечора, на свята монахи служать всенічне бдіння до другої ночі.

Але зупинятися  на досягнутому ігумен Свято-Троїцького чоловічого монастиря Сумської єпархії архімандрит Симеон не збирається. В планах зведення паломницького  блоку, літнього дитячого православного табору та господарської зони.

«Є бажання і Боже благословення на базі монастиря збудувати просторі келії для паломників чоловічої та жіночої статі, – розповідає журналісту сайту «ОхтиркА online» архімандрит Симеон. – Також маємо намір організувати роботу православного табору для дітей зі спортивною зоною, майданчиками для  наметового містечка, проведення зібрань та тихого відпочинку. І щоб була можливість прогодувати себе та почастувати гостей монастиря, нам потрібно облаштувати господарську зону, на території якої буде розміщений хлів для корів, склад для зберігання корму та сільськогосподарського інвентаря, підсобні приміщення, теплиці та овочесховище, пасіка з будиночком пасічника та спорудою для зберігання вуликів взимку. Але щоб втілити все це в життя, Охтирському Свято-Троїцькому монастирю потрібна земля.

Історично так склалося, що з моменту заснування закладу в 1654 році державна влада надала монахам гору, яка зараз називається Монастирською – для будівництва самого монастиря, а разом з горою і прилеглу до неї землю для ведення підсобного господарства. Все це було зроблено для того, щоб монахи могли себе прогодувати. – І як підтвердження своїх слів архімандрит Симеон демонструє картину 1903 року, на якій зображений монастир і велика територія поблизу нього, яка оброблялася монахами.

Так було раніше і було б краще, якби монахи мали змогу обробляти та використовувати для реалізації своїх задумів і ведення підсобного господарства земельну ділянку у підніжжі Монастирської гори. Але сьогоденні реалії зіштовхнулися з протидією деяких громадян. Адже на дану територію претендують приватні особи О. М. Єрмаков та М. А. Круговий, які мають на цій ділянці напівзруйноване нерухоме майно.

Розкажу детальніше про історію земельного питання. На початку 2007 року монастир звернувся до Охтирської РДА із заявою про надання дозволу на розробку проектної документації щодо вищезгаданої території. Але на той час райдержадміністрація  відмовила їм в цьому і надала такий дозвіл трьом власникам сараїв та інших напівзруйнованих будівель, які залишилися після ліквідації тваринницької ферми радянських часів. Розпорядженням РДА вся земля монастирського підсобного господарства була розподілена між трьома власниками нерухомості. Монастир у свою чергу оскаржив ці розпорядження в судовому порядку. Згідно постанови Сумського господарського суду від 2007 року відроджений «монастир є правонаступником ліквідованого в 1922 році Охтирського Свято-Троїцького чоловічого монастиря, якому на момент заснування ще з 17 сторіччя була виділена не лише земля на горі, а й біля її підніжжя. Суд постановив скасувати розпорядження в. о. голови Охтирської РДА про надання дозволу на розробку земельної документації приватним підприємцям.

Згодом справа дійшла до Вищого адмінсуду , який своєю ухвалою залишив без задоволення касаційну скаргу О. М. Єрмакова та М. А. Кругового та затвердив постанову Сумського господарського суду про скасування розпорядження РДА.

Лише після цього монастир отримав розпорядження Охтирської РДА № 256 про надання дозволу на виготовлення проектної документації на земельну ділянку приблизною площею 10 гектарів під Монастирською горою.

В грудні 2015 року розпорядженням голови РДА № 417-ОД був затверджений детальний план території земельної ділянки Охтирському монастирю для будівництва та обслуговування культових та інших будівель в постійне користування. До речі, на розробку даного плану нам довелося витратити близько 50 тис. грн. з пожертв вірян.

І в той час, коли проект детального плану був винесений на громадські обговорення, надійшли заперечення від попередньо згаданих підприємців-власників напівзруйнованих сараїв. Відповідно до процедури повинні були засідати погоджувальні комісії, але жодного разу вони не набирали кворуму для початку засідання.

Так зване нерухоме майно

Незважаючи на те, що в даній справі  судова система на нашому боці, на засіданні  сьомої сесії Чернеччинської ОТГ в липні цього року був наданий дозвіл на розробку проекту землеустрою на чотири угіддя для тих самих власників напівзруйнованих сараїв  майже на 7 гектарів. І це незважаючи на те, що всі ці ділянки розташовані на території, яка відповідно до детального плану відводиться монастирю. Тому я вважаю ці рішення сесії абсолютно протизаконними. І вони повинні бути скасовані.

На цьому тижні я неодноразово зустрічався з керівництвом та депутатами Чернеччинської громади. Мене запевнили, що питання затвердження проекту землеустрою фізичних-осіб підприємців, які володіють нерухомим майном, доки  буде відкладено. Нам дають час на ведення перемов стосовно придбання даних споруд у власність монастиря. Тож сподіваюся, що історична справедливість та здоровий глузд переможе у всіх сторін, які причетні до вирішення земельного питання», – вважає намісник Свято-Троїцького чоловічого монастиря Сумської єпархії архімандрит Симеон.

Тож крапку у цій справі ставити ще зарано. Архімандрит Симеон разом з депутатами Охтирської міськради буде відстоювати законне право духовного оазису Охтирщини на історичній землі. Адже монастирська гора разом з храмом та келіями – це будинок для багатьох монахів, а земля у підніжжі гори – це подвір’я, на якому, сподіватимемося, все-таки розпочнуться будівельні роботи з реалізації планів по зведенню православного паломницького комплексу, господарської зони та облаштування літнього дитячого табору.

okhtyrka.online

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення