Не знайшлося покупців: «Сумихімпром» продати не вдалося
Як тренуються захисники Сумщини?
“Попереду ворог, а позаду — дім”: як артилеристи 35-го Сумського полку створили бойове братерство
Подробиці вчорашніх обстрілів Сумщини від ОК “Північ”
Буринська громада попрощалася із захисником Валерієм Курбетом
У Сумах без води — більше десятка вулиць
У Глухові попрощалися із захисником Володимиром Кльоповим
У сумській дитячій поліклініці протікає дах
Радіопеленгатори Сумщини стартували на чемпіонаті УкраїниФОТО
Сумські крафтовики взяли участь у «Музейному вікенді» у Межигір’ї
“Росіян тут багато”: у ЗСУ оцінили перспективи наступу РФ на Суми
На Сумщині побував посол Швейцарії в Україні
Суцільні ями: сумські дороги руйнуються швидше, ніж їх встигають лагодити
Майже 80 обстрілів за добу: безпекова ситуація в Сумській області на ранок 15 червня
Вчора
Володимир Поцелуєв: Кращий шведський досвід для лікарні у Сумах
Зеленський звільнив голову Шосткинської РДА
На Сумщині стартував чемпіонат області з футболу
Ситуація на лінії фронту на Сумському напрямку 14 червня
Конотопська громада отримала документацію на будівництво регіонального полігону
На Сумщині чекають мистецький поїзд
У транзитному центрі для евакуйованих на Сумщині щодня приймають понад 100 людей
Подробиці потрійної ДТП на Лушпи в СумахФОТО
На Сумщині загинули двоє захисників із Чернігівщини
У Сумах зареєстрували ще понад 600 переселенців
Кролевецька громада провела в останню путь Олексія Горбачова
«Росіяни викладають фото з наших домівок»: репортаж із ХотініВІДЕО
На Сумщині цьогоріч планують оздоровити понад одну тисячу дітей
Великий обмін триває: чергову групу важкохворих, тяжкопоранених та молоді звільнено з російського полону
У Сумах киснева станція дитячої лікарні потребує ремонту
У ДТП на Охтирщині загинув військовий

Розроблене у СНАУ молоко А2 надійшло у масове виробництво

На Ічнянському заводі сухого молока і масла запустили першу в Україні лінію з виготовлення молока А2

Маленький Артурчик із задоволенням п’є молоко із склянки з написом «А2» і навіть не підозрює, що  18 травня він став учасником історичної події – запуску першої в Україні промислової лінії з виробництва молока А2.

Утім, для людей, які чутливі до молочного білка казеїну, це не просто подія. Це шанс на збалансований раціон, а отже, і на збереження здоров’я. За підрахунками експертів таких людей в Україні близько 30%. Це і маленькі діти, і люди поважного віку, і просто ті, хто має чутливу травну систему і відчуває дискомфорт після вживання молочної продукції. У цей день всі вони стали на крок ближче до повноцінного здорового харчування.

Перша в Україні промислова лінія з виробництва «лагідного» молока відкрилася на Ічнянському заводі сухого молока та масла, що на Чернігівщині. Рік тому генеральний директор господарства «Ічнянське», що постачає молоко для заводу, Віктор Кияновський підтримав ідею науковців Сумського національного аграрного університету по відокремленню корів з генотипом А2, які і дають те саме «янгольське» молоко. Дослідивши стадо, виявили, що майже половина (330 із 700) корів мають потрібний генотип.

«Цей проєкт ми почали у 2020 році і рік працювали над посиленням стада, використовуючи запліднення биками А2. Зараз маємо 330 корів з генотипом А2, які утримуються окремо на кормах власного виробництва. Плануємо, що десь через 4 роки повністю перейдемо на виробництво молока А2. Це молоко екстракласу, що має підвищений вміст білків та жирів», – пояснює головний технолог ПОСП «Ічнянське» Володимир Овчаренко.

У цей день безпечне молоко А2 із доїльної зали ферми вперше відправилося на промислове підприємство, звідки після переробки та пастеризації попрямує на полиці магазинів. Однак, цьому визначному дню передувала довга та кропітка робота науковців Сумського національного аграрного університету та Національного медичного інституту ім. О. О. Богомольця.

«У світі дослідження з виявлення корів з генотипом А2 почалися ще у 2000 році. Однак, українці до сьогодні мали обмежений доступ до такого молока. У 2020 році ми почали наукові дослідження і виявили, що серед корів різних порід є різний відсоток особин з генотипом А2. У середньому він складає від 15 до 75% поголів’я. Такі корови повинні утримуватися окремо Але визначити, яка корова має білок А2, а яка А1 можна лише методом генотипування. Тож у цьому нам допомагали колеги з Інституту Богомольця. Ічнянський молокозавод повністю виконав ці умови, тож сьогодні ми можемо запустити першу промислову лінію і безпечне молоко буде доступне кожному», – пояснив ректор СНАУ Володимир Ладика.

Чому ж варто обирати саме молоко А2? На це питання відповідає фахівець у галузі генетики, доктор медичних наук, завідувач відділу Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця Віктор Досенко: «Це молоко лагідне. Особливо у старшому віці, навіть для людей, які чутливі до лактози, бо це молоко є еволюційним. Всі тварини – яки, буйволи, кози, верблюди – мають молоко А2. І саме до такого молока ми маємо повернутися, щоб не мати проблем зі здоров’ям».

Як зазначив генетик, сьогодні визначити корів з генотипом А2 не складно. Це можна зробити за допомогою звичайного та всім вже відомого ПЛР-тесту. Для отримання результату треба лише надати зразки ДНК тварини – це може бути кров, волосини, слина. Надіслати зразки можна надіслати поштою. Тож за бажання, будь-яке підприємство може розпочати виробництво «лагідного» молока.

Однак першість у промисловому виробництві належить Ічнянському заводу сухого молока та масла. Директор підприємства Володимир Довгопол проводить невеличку екскурсію виробництвом та розповідає про те, як виготовляється цей важливий продукт. «Унікальність нашого виробництва в тому, що ферми, з яких надходить молоко, знаходяться за кілька кілометрів від заводу, тож вже за годину після доїння молоко потрапляє на переробку, а отже воно 100% свіже. Для виробництва молока А2 ми придбали спеціальне обладнання на якому свіже молоко охолоджується та пастеризується. Пастеризація відбувається за 92% – це температура, яка дозволяє позбавитися шкідливих бактерій та зберегти поживну цінність молока», – розповідає пан Володимир. За його словами, завод може забезпечити виробництво 2000 пакетів за 4 години. Цього достатньо, щоб молоко А2 з’явилося на полицях місцевих мереж Чернігівської та Київської області. Наразі також ведуться перемовини з продуктовими мережами Сумщини. Нагадаємо, що крафтове виробництво молока А2 у Сумах стартувало ще минулого року на базі сумської сироварні O`BEREG.

У планах Ічнянського заводу сухого молока і масла запустити серію ультрапастеризованого молока, щоб покрити більш віддалені ринки і безпечним молоком могли ласувати люди з усіх куточків України.

Цей важливий крок у забезпеченні українців якісним та безпечним молоком був би неможливим, якби не були розроблені спеціальні нормативні документи – Технічні умови. Розробка цих документів – заслуга науковців Сумського НАУ, говорить завідувачка кафедри технології та безпечності харчових продуктів Марина Самілик. «Наразі в Україні існує Державний стандарт на виробництво лише звичайного А1 молока. Аби продукт, на який не існує Державного стандарту, міг бути введений у виробництво, треба створити спеціальні дозвільні документи – Технічні умови. У цих документах зазначаються вимоги до якості такого продукту. Для молока А2 технічні умови розробляли науковці факультету харчових технологій СНАУ, а затвердили їх у Сумистандартметрології. Це говорить нам про те, що молоко А2 безпечне та корисне», – пояснює Марина Михайлівна.

Утім, дозвільні документи – це для дорослих. А маленький Артур і так знає, що молоко А2 корисне і смачне. Один за одним він випиває кілька склянок молока у дегустаційній залі і говорить, що міг би випити і 100 склянок. Чи не це є найкращим свідченням смаку та якості?

snau.edu.ua

Поділитися в соціальних мережах
08 січня
Деревина під прицілом: дискусії навколо нового законопроєкту №4197-Д
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу