Дині на ринках рясніють нітратами
Про це повідомили в Шосткинській лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, пише shostka.info.
— З початку сезону проведено 6031 дослідження рослинної продукції, з них на нітрати – 5522, у результаті яких було виявлено позитивні результати, тобто перевищення рівня нітратів. Зокрема, рівень нітратів був значно вищий за норму у капусті ранній – 2 випадки, це ще у квітні, у кабачках ранніх – 26 випадків. Тільки нещодавно, коли на ринок поступають вже місцеві кабачки, вміст нітратів в них відповідає нормі, – поінформувала лікар ветеринарної медицини лабораторії ветсанекспертизи Ольга Великоконь.
Кабачки, в яких рівень нітратів був перевищений, завозили до нас із Туреччини, Македонії, а також із Запорізької та Одеської областей.
— На даний момент велике перевищення вмісту нітратів фіксується у динях. Було досліджено 5 проб дині та всі п’ять показали перевищення рівня нітратів. Причому перевищення значне, при нормі 90 мг на кг, дині містили 380 мг, 250 мг. Дині ці вже не закордонні, а наші, українські, але ж, як бачимо, перенасичені нітратами, – зазначила фахівець.
Що стосується кавунів, то, за словами фахівця, у кавунах, що реалізуються на Шосткинському ринку, вміст нітратів відповідає нормі. Також не перевищено рівень нітратів у абрикосах, персиках і винограді.
— Зараз купувати бахчеві ще зарано, літо холодне, тож природнім шляхом кавуни та дині достигнуть десь наприкінці серпня. При купівлі рослинної продукції вимагайте у продавців експертний висновок, де зазначаються результати досліджень, – порадила Ольга Великоконь.
Щоб бути стовідсотково впевненим у безпеці придбаної рослинної продукції, її можна перевірити самостійно в лабораторії ветсанекспертизи. Дослідження коштує недорого – 2 грн за одну партію і проводиться протягом 10-15 хвилин.