Не витримало серце ще одного воїна з Глухівської громади
Сумські тенісисти стартували на “Кубку мера Луцьку”
Конотопські баскетболісти привезли медалі з турніру Бахмацької громади
На війні загинув захисник із Конотопщини Сергій Годунов
У Кролевці з обігу вилучили фальсифікований алкоголь
Сумчани поступились харків’янам у матчі чемпіонату України з футболу
У вівторок відключення світла не прогнозуються
У Шостці рятувальники ліквідовують пожежу в Лазарівському лісі
На Недригайлівщині трактор переїхав чоловіка у поліФОТО
На Білопільщині чоловік до смерті забив кочергою односельця
Стан Сейму на Путивльщині знову погіршивсяФОТО
У Великій Писарівці російський БпЛА атакував цивільне авто
Чернеччинська громада отримала нову освітлювальну вежу з генератором
Історія вимушених переселенців з Ямполя, які знайшли прихисток у Шосткинській громаді
У Новій Слодобі внаслідок удару КАБом пошкоджені 8 будинків
На Сумщині упродовж доби рятувальники 44 рази ліквідовували пожежі в екосистемахВІДЕО
У Сумах водій ГАЗа врізався у припаркований Пежо і залишив місце ДТПФОТО
У Сумах двоє чоловіків повелися на шахрайство з позикою в соцмережі
Сумські бійці вибороли три медалі в Броварах
Нещасний випадок у Шостці: підліток у критичному стані
Ворожбу атакували трьома “Шахедами”
Охтирчанина засудили до 11 років позбавлення волі за умисне вбивство
У Сумах за тиждень в перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії народилось 28 дітей
Cтаростати Сумської громади просять віднести до територій бойових дій
На фронті загинув захисник з Есмані Петро Корнієнко
У Шостці перевірили воду у Галенківському озері
ДБР завершило розслідування щодо держзради екснардепа від Сумщини Деркача
Сумчанка зі сріблом чемпіонату України з пляжного волейболу
У Сумах помер відомий фотограф Юрій Босий
На Сумщині без електропостачання – 10,8 тисячі абонентів

Конотопський рятувальник-водолаз розповів про порятунок і людську байдужість

Влітку більшість мешканців намагається провести свій відпочинок поблизу води: на річках, озерах, ставках та інших водоймах. Але як це — бути рятувальником? Що доводиться бачити водолазам щодня на роботі? Які причини, що цю професію у місті обирають не так багато людей? Очільник комунального закладу Конотопської міської рятувально-водолазної служби Віктор Синько розповів у деталях про роботу рятувальника на воді.

Віктор Миколайович до роботи в рятувально-водолазній службі був військовослужбовцем у Збройних силах України. Після закінчення Київської морської школи, де здобув кваліфікацію рятувальника, уже 15 років працює рятівником.

До зони відповідальності нашої служби за сучасним розподілом до території Сумської області припадає: Конотопський, Кролевецький, Буринський, Путівльський райони та територіальні громади на території колишнього Конотопського району: Попівська, Дубов’язівська, Бочечківська.

«У літній період, особливо, коли відчиняються дитячі оздоровчі табори, ми виставляємо рятувальні пости. У цьому році такий пост працює на хуторі Таранське на затоці річки Сейм.

Автор: Арсеній Хоменко

Літо у нас розпочинається з виїзду в дитячі табори на обстеження підводної частини, де ми перевіряємо дно, щоб діти не травмувалися під час купання. Проводимо профілактичні бесіди для відпочивальників. У випадках надзвичайних ситуацій, коли стаються якісь пригоди на воді, їдемо шукаємо, рятуємо. Або піднімаємо», — розповідає Віктор Синько.

Як часто доводиться рятувати людей

Як каже Віктор Миколайович, рятувальні операції відбуваються кожного сезону. Адже відпочивальники, попавши на берег річки, відразу починають вживати спиртні напої, а потім у нетверезому стані лізти у воду.

Найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є недотримання правил безпечної поведінки. Першою умовою є вміння плавати, адже людина, яка добре плаває, у воді почуває себе спокійно, упевнено, у випадку необхідності може успішно надати допомогу товаришу, який потрапив у біду.

«Це моя робота». Історії щасливого порятунку і людської байдужості

Рятувальник каже, інколи в роботі доходить і до курйозів.

«Одного разу нашу рятувальну команду та поліцію викликали на річку Сейм. Чоловік пішов купатися і не повернувся до місця відпочинку, де на нього чекали дружина з донькою. Пошукова операція була дуже виснажливою і тривала цілий день, а під вечір чоловік повернувся живим і неушкодженим. Як виявилося, він хотів провчити дружину і просто пішов у кущі на інший берег, де спокійно відпочивав цілий день», — ділиться спогадами Віктор Миколайович.

Однак, такі витівки можуть коштувати життя людям, які дійсно потребують допомоги, застерігає він.

У поліції повідомляють, згідно Кодексу України про адміністративні порушення, статті 183, «завідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування, поліції, екстреної медичної допомоги загрожує штрафом від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (від 850-3400 гривень)».

Очільник місцевої рятувально-водолазної служби Віктор Синько

Очільник місцевої рятувально-водолазної служби Віктор Синько. Автор: Наталія Яблонська

Віктор Миколайович згадує випадок, де чоловік на річці пірнув з місточка, і нахромився на металевий стержень оком. Звісно, це летальний випадок, адже пірнати в незнайомому місці, яке попередньо не обстежене — суворо заборонено.

Загалом про трагічні випадки рятувальник говорить неохоче. Найбільше в таких історіях його засмучує людська байдужість.

«Була ситуація, що відпочивальники стояли на березі і спостерігали, як тонула людина, і ніхто навіть не зреагував, щоб спасти чи якось допомогти. Потім, коли ми діставали труп, натовп просто стояв на краю річки, хтось і далі продовжував купатися. Якісь люди жорстокі стали», — пригадує рятівник.

Яке спорядження у водолазів-рятувальників

«Що стосується спорядження, то воно сучасне і в справному стані. Костюми зберігаються у спеціально відведеному місці, балони зі стисненим повітрям у нас знаходяться в гаражах, а спорядження використовуємо залежно від обставин», — говорить Віктор Миколайович.

Чи багато охочих на професію водолаза в Конотопі?

Віктор Миколайович каже, що охочих не так і багато, адже заробітна плата — 6 000 гривень. Чоловіки обирають роботу в Києві, де таку ж зарплатню можна отримати за один-два тижні.

«Бути водолазом важко морально. Якось під час обстеження дна річки один рятівник зачепив труп, і той повернувся до нього обличчям, а така картина перед очима довго ще стоїть, і для того, щоб оговтатися, потрібно чимало часу».

Як часто звертаються до рятувальників за допомогою в порівнянні з 2020-м роком?

Цьогоріч набагато менше відпочивальників на водоймах, ніж минулого року, звісно, людей на річці на вихідних більше, ніж серед тижня, каже рятувальник.

За перші півроку 2021-го до рятувальники області зафіксували на Сумщині 80 звернень.

За статистикою управління Державної служби надзвичайних ситуацій Сумської області з початку року на водних об’єктах області загинули 13 осіб, ще 8 осіб були врятовані серед них 2 дітей. На території Конотопа та району зафіксовано три летальних випадки.

Основні правила безпеки на воді

У разі надзвичайної події негайно потрібно телефонувати за номером виклику екстрених служб: 101 (з мобільного дзвінок безкоштовний)

Потрібно пам’ятати, що на пляжах та інших місцях масового відпочинку заборонено:

  • купатися в необладнаних, незнайомих місцях
  • розпивати спиртні напої, купатися в стані алкогольного сп’яніння
  • забруднювати і засмічувати водні об’єкти
  • залишати сміття на березі
  • підпливати до моторних, вітрильних суден, веслових човнів та інших плавзасобів
  • стрибати у воду з катерів, човнів, а також споруд, не пристосованих для цих цілей
  • грати з м’ячем і в спортивні ігри в невідведених для цього місцях, пірнати у воду із захопленням, де вже купаються люди
  • плавати на засобах, не призначених для цього
  • подавати крики помилкової тривоги, жартуючи

Правила поведінки на воді для дітей

«Багато батьків нехтують правилами поведінки біля войдомів, і забувають проінформувати дітей про те, як треба поводитись у воді. А це призводить інколи й до летальних випадків.

Батькам необхідно пам’ятати, що діти у воді повинні перебувати під постійним наглядом дорослих, купатися дозволяється при температурі води не нижче +18 градусів і температурі повітря + 20–22 градуси, у воді слід перебувати 10–15 хвилин, перед запливом необхідно попередньо обтирати тіло водою», — каже головний водолаз.

Обговорювати правила безпеки на воді з дитиною необхідно заздалегідь — за один-два дні до відвідин водойми, а не під час купання.

Діти мають знати, що не можна:

  • стрибати у воду з вишок і інших будь-яких підвищень;
  • спонтанно пірнати і хапати когось за руки і ноги, бо це може призвести до нещасного випадку і нанесення численних травм жартівнику;
  • купатися на плавзасобах в разі їх пошкодження, наявності шторму і хвиль, при сильному вітрі і дощі;
  • купатися в спекотні дні без головних уборів, це може привести до сонячного удару.

Що повинні знати батьки про купання дитини у водоймах

Не тільки дитина повинна знати правила безпечної поведінки на воді для дітей. Кожен дорослий також мусить бути ознайомлений з ними і не допускати до водойм своїх чад у разі:

  • підвищеної температури у дитини;
  • коли на шкірі дитини є алергічний висип, гнійничкові освіти, відкриті рани (в даному випадку купання може спровокувати проникнення інфекції в організм);
  • дитина щільно поїла (після їжі має пройти мінімум півгодини).

Крім того, пам’ятка поведінки на воді для дітей також включає безпечний час перебування у водоймах. Якщо вода тепла, то можна купатися близько 30 хвилин, не більше, якщо прохолодна — 5–7 хвилин. Це допоможе уникнути переохолодження тіла та можливих наслідків.

***

Начальник рятувально-водолазної служби Віктор Синько все ж сподівається, що сумна статистика з роками не зростатиме, і бажає всім відпочивальникам бути живими і здоровими:

«Дотримуватися правил поведінки на воді, загоряти, купатися, щоб сонце і вода приносили користь здоров’ю, і погода була прекрасна до кінця літа».

konotop.city

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника