На Сумщині оштрафували підприємство, яке виробляло хліб в антисанітарних умовах
До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області в липні 2020 року надійшло звернення громадянки, яка придбала хліб та при розрізі помітила шматок іржавого цвяха довжиною 4 см. За результатами опрацювання даної скарги було здійснено позапланову перевірку підприємства, яке виготовляє хлібобулочні вироби даної торгової марки.
У ході перевірки було встановлено порушення гігієнічних вимог, що вказували на повну незахищеність харчових продуктів від потрапляння небезпечних факторів та забруднення під час переробки та обігу, а саме:
- піддони на які викладається свіжовипечений хліб знаходяться в занедбаному стані з нашаруванням пилу, бруду, відпаданням часток з дерев’яних поверхонь, з наявністю цвяхів, що легко виймаються;
- хліб випікається у формах, що не відповідають гігієнічним вимогам, а саме: сплетені із деревопохідного матеріалу (лози) та скріплені цвяхами, які в деяких місцях стирчать та можуть вийматися і легко потрапити до продукту. Дно форм має нашарування темно-сірого кольору, що візуально вказує на наявність плісняви. Залізні форми та піддони для випікання хліба з великим нашаруванням сажі та кіптяви, пилу, бруду. Візочки для перевезення хлібобулочних виробів брудні, з відпаданням дощок, часток, цвяхів, налепом від борошна та пилу, на деяких зафіксовано наявність волосся;
- борошнопросіювач давно не використовується, оскільки знаходиться у занедбаному стані та запилений, з наявністю великої кількості павутини, без наявності сита;
- інвентар що використовується для випікання хліба не призначений для харчових продуктів, (будівельні шпателі із вкрученими самостійно шурупами, щітки із наявністю ворсу). Посуд миється алюмінієвим шкребком, частки якого можуть потрапити до харчового продукту;
- вентиляційна труба розірвана внаслідок чого з отвору можуть потрапляти будь-які частки до харчових продуктів. Мішки з борошном знаходяться на підлозі у відкритому стані без піддонів. Зі стелі відлущуються шматки старої фарби, зі стін стирчать незаізольовані дроти, що не використовуються, розетки розладнані, в павутинні. Тара (ящики), в якій зберігається хліб після випікання із відколюванням пластику, частки якого можуть потрапити до харчового продукту;
- інгредієнти, що входять в тісто знаходяться в холодильній шафі без дотримання контролю температурних режимів. В даній шафі зберігається нарізана напівкопчена ковбаса у відкритому вигляді для піци поруч з іншими інгредієнтами в первинній брудній картонній тарі та пакетами із домашньою їжею для персоналу, що на момент перевірки була вже зіпсована із наявністю зеленої плісняви;
- готовий хліб (запакований та не запакований), який призначений для подальшого відвантаження знаходиться на підлозі у пластикових ящиках, не захищений від шкідників, встановлений факт наявності мух на поверхні даного хлібу;
- відсутні умови для належного зберігання пакувальних матеріалів, так целофанові плівки та етикетки зберігаються в кутку приміщення в картонних коробках на підлозі, в одній із коробок разом з етикетками знаходилася брудна кочерга та інші порушення.
Після встановлення ряду порушень гігієнічних вимог, керівник даного підприємства на другий день перевірки не допустив інспекторів на підприємство мотивувавши це тим, що він на даний момент відсутній, а без його участі перевірка не може бути продовжена. На неодноразові телефонні дзвінки та повідомлення засобами мобільного зв’язку не реагував.
Враховуючи зазначене, інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було складено 2 протоколи щодо порушення гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів та про недопуск до продовження перевірки.
На підставі матеріалів перевірки до оператора ринку були застосовані штрафні санкції в загальному розмірі 94,46 тис. грн.
Суб’єкт господарювання із застосованими штрафними санкціями не погодився та звернувся з відповідним позовом до Сумського окружного адміністративного суду, мотивуючи його тим, що інспекторами не доведено, що антисанітарні умови виробництва, відповідні металеві та інші конструкції в обладнанні, яке контактує з хлібом не створюють загрози для життя та здоров’я споживачів відповідної продукції.
Головним управлінням в судовому порядку була доведена законність та обґрунтованість проведеної перевірки. Враховуючи зазначене, рішенням Сумського окружного адміністративного суду відмовлено в задоволенні позовних вимог про скасування постанов щодо застосування штрафних санкцій в розмірі 94,46 тис. грн.
На даний час, всі виявлені під час перевірки порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів усунуті оператором ринку в повному обсязі.