На Сумщині пройшов фестиваль вареників
12 лютого в Центрі естетичного виховання «Юність» у Шостці відбулося нагородження переможців третього відкритого міського фестивалю-конкурсу кулінарного мистецтва «Вареники – Шостка – фест».
Цього разу в конкурсі змагалися 47 команд (94 учасника) із Шостки, району, Сум, Сумської області та Києва. За право бути кращим в приготуванні вареників конкурували учасники віком від 14 до 80 років в номінаціях «Любителі-студенти», «Юні любителі», «Майбутні професіонали», «Фанати вареників» і «Метри кулінарії».
Склад журі, яке оцінювало вареники і соуси до них, очолював інженер-технолог харчової промисловості, приватний підприємець з виготовлення борошняних кулінарних виробів Віктор Тукало.
Переможцями в номінації «Юні любителі» стали учні Новгород-Сіверській гімназії ім.К.Ушінского, які приготували вареники з карамелізованою грушею, горіхами і медом.
У категорії «Любителі-студенти» кращою була визнана команда «Інь + Янь» Київського коледжу бізнесу і аналітики, Національної академії статистики, обліку та аудиту. Вони представили вареники з м’ясом і капустою, а також соєвий соус з імбиром, медом і крохмалем до них.
У номінації «Фанати вареників» перемогла команда «Карась и Одарка» Шосткинської гімназії. Мама і син, Світлана та Ілля Данько, приготували вареники з маком за старовинним рецептом їх сім’ї.
У номінації «Метри кулінарії» кращою визнали команду «Умілі руки» Конотопського ПТУ.
У номінації «Майбутні професіонали» перемогла команда «Чорноморські коки» Шосткинського ВПУ, які представили вареники «За-флотськи» з тушонкою і сиром.
Гран-прі фестивалю виборола команда «Браві козаки» Сумського центру професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу.
Нагадаємо, фестиваль вареників був заснований у 2016 році Шосткінським вищим професійним училищем (директор – Олександр Гурба). Третій фестиваль стартував 15 листопада і традиційно проходив в кілька етапів – подача заявок, презентація команд, практична частина і підведення підсумків.