На Сумщині відбудеться перший всеукраїнський форум молока
24 лютого за ініціативи Сумського національного аграрного університету, за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України відбудеться перший всеукраїнський форум молока А2 «Здорове харчування 0-100».
Метою заходу є здорове та безпечне харчування, популяризація виробництва та споживання молока А2, збереження та нарощування поголів’я корів з генотипом А2А2, розширення промислового виробництва та споживання молока А2.
Під час проведення форуму будуть обговорені питання державної підтримки молочного скотарства; виробництва молока А2, А2/А2: генотип корів; вплив молока А2 на здоров’я людини; здоров’я дітей і молоко А2; генетичні особливості та досвід створення на Сумщині стада з генотипом А2А2 за бета-казеїном; крафтової переробки молока А2; промислового виробництва питного молока А2: досвід Ічнянського заводу сухого молока і масла.
Участь у форумі візьмуть центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, сільськогосподарські підприємства, крафтові виробники молочної продукції, молокопереробні підприємства, наукові установи, вищі навчальні заклади, громадські організації.
Довідково. Форум проходитиме 24 лютого2022 року з 10.00 до 12.00. Місце проведення: м. Суми, майдан Незалежності, 2, Сумська обласна державна адміністрація. Форма участі: он-лайн або оф-лайн.
Нагадаємо, молоко А2 – це абсолютно натуральне коров’яче молоко без білка А1, який все частіше називають причиною непереносимості молока і дискомфорту в шлунково-кишковому тракті. Молоко А2 науковці називають найбільш безпечним для організму людини за сучасними уявленнями.
Виробництво якісного гіпоалергенного та більш сиропридатного молока та продукції з нього, що відповідатиме нормативним показникам ЄС, сприятиме підвищенню рентабельності галузі молочного скотарства. Досліджуватиметься вплив кормового фактору та умов годівлі на окремі складові молока і технологічні властивості продукції з нього. Для створення мікропопуляцій худоби з унікальними продуктивними характеристиками будуть застосовані селекційні, генетичні та біотехнологічні методи. Для оцінки якості та користі нішевого продукту (зокрема молока А2) плануються популяційні дослідження.
У рамках проекту «Методологія формування мікропопуляцій худоби з унікальними продуктивними властивостями за використання селекційних, генетичних та біотехнологічних методів», який проводиться спільними зусиллями науковців Сумського національного аграрного університету, Інституту Богомольця НАН та Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, проведене генотипування стад худоби локальних порід Сумщини.
Частоти зустрічі корисного алеля А2 в межах порід Сумщини: лебединська – 71%, українська бура молочна – 50%, симентальська 38%, сумський тип української чорно-рябої молочної породи – 28:
Сумським національним аграрним університетом проводяться наукові дослідження у галузі тваринництва за напрямом збереження локальних порід великої рогатої худоби. На Сумщині локальна лебединська порода заслуговує збереження і подальшого використання у селекційному процесі.
Проектом передбачено розробку інноваційного методу забезпечення населення України високоякісною молочною продукцією з гіпоалергенними властивостями та підвищення рентабельності галузі виробництва сиру.
Для створення мікропопуляцій худоби з унікальними продуктивними характеристиками застосовуються селекційні, генетичні та біотехнологічні методи.
Створення стад, молоко корів у яких має гіпоалергенні характеристики, сприятиме формуванню особливої крафтової ніші у виробництві та переробці молока в умовах України.
Першим виробником крафтової молочної продукції А2 в Україні у 2020 році стала приватна сироварня O’BEREG (м. Суми).
З 2021 року виробництво молока А2 розпочато на Ічнянському заводі сухого молока та масла (м. Ічня, Чернігівська обл.).
Обсяги виробництва А2 молока та молочної продукції А2 в Україні поступово зростають.
У Сумській області з’явилися територіальні громади, які мають наміри забезпечити харчування у дитячих та навчальних закладах з використанням у раціоні дітей безпечного молока А2.
Проводиться пошук та вивчення унікальних продуктивних характеристик поголів’я локальних порід, що матимуть позитивний вплив на здоров’я споживачів та сприятимуть як підвищенню ефективності ведення галузі в цілому, так і перспективам широкого поширення і застосування зазначеного виду продукції.