На Сумщині не вистачає м’яса
Останнім часом у Шостці ціни на свіже м’ясо і сало різко злетіли вгору, більш того їх стало проблематично купити. Деякі павільйони, які торгували свининою, яловичиною і зовсім закриті. Чому так сталося і з чим це пов’язано – запитали у в. о. начальника управління Держпродпотребслужби в м. Шостці Надії Романченко.
“Причина різкого подорожчання криється у значному скороченні, і як наслідок – дефіциті поголів’я, придатного для забою і реалізації. У першому півріччі 2017 року на Шосткинському ринку було реалізовано на 300 свинячих туш менше, ніж у минулому. Якщо раніше підприємці, які торгують свіжим м’ясом, закуповували свиней, телят у населених пунктах, розташованих у межах Сумської області, то тепер у пошуках сировини їм доводитися їхати в Запорізьку, Теропільську, Кіровоградську області. Витрати на виробництво м’яса ростуть, відповідно ціна готового продукту також підвищується”, – пояснює Романченко.
Крім цього, зросли закупівельні ціни. Якщо в 2016 році вони становила 36-37 грн за 1 кг живої ваги, то тепер – доходить до 50 грн.
Також, у порівнянні з минулим роком додали в ціні корми, електроенергія. Значний “внесок” у подорожчання внесла африканська чума свиней, що лютувала на території Сумщини. Підприємств, які вирощують свиней, стало менше, і коштувати вони стали дорожче, пише shostka.info.
Так, кілограм свинини на ринку можна придбати за 100-130 грн, ребра – 80 грн, досягло позначки в 100 грн і сало.