Санстанція забракувала вареники в дитячому таборі
За інформацією Сумського обласного лабораторного центру, який з 10 по 20 червня проводив лабораторний моніторинг в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, проби шести страв не відповідали державним стандартам по бактеріологічним показникам.
Відхилення зафіксовані в:
— пришкільному таборі Слоутського НВК Глухівського району — 1 проба (вареники ліниві);
— пришкільному таборі Угроїдська ЗОШ Краснопільського району – 1 проба (салат із свіжої капусти);
— пришкільному таборі Волошнівського НВК Роменського району – 2 проби (картопля відварна, сосиска відварна);
— пришкільному таборі НВК с. Терешківка Сумського району – 1 проба (суп гречаний);
— пришкільному таборі ЗОШ с. Бездрик Сумського району – 1 проба (салат з капусти);
— пришкільному таборі НВК с. Стара-Гута С.-Будського району – 1 проба (салат із сирих овочів).
Крім того, на харчоблоках, в яких годуються діти, зареєстровано 38 позитивних змивів.
Як пояснюють в обласному лабораторному центрі, наведені факти свідчать про порушення санітарно-гігієнічного режиму працівниками харчоблоків при приготуванні страв, що може стати причиною ускладнення епідеміологічної ситуації серед дітей на захворюваність гострими кишковими інфекціями.
Також мав місце випадок недотримання фактичної калорійності нормативним величинам у профільному та пришкільному таборах на базі ЗОШ № 20 м. Суми, де 2 проби готових І та ІІ страв були занижені по вмісту білків, жирів та вуглеводів.
Крім того, проби питної води по ряду хімічних показників мали відхилення від санітарно-гігієнічних норм, а відтак – це обмежує використання такої води для господарсько-питних потреб і є свідченням порушень технічного стану водорозбірних мереж.
В кожному випадку отримання незадовільних лабораторних досліджень ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» надав відповідні рекомендації власникам об’єктів щодо реалізації заходів по ліквідації недоліків.