За пів року на ринках Сумщини не допустили до реалізації 7,5 тонн продуктів
Фахівцями державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби Сумської області здійснюється щоденний державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, яка реалізується.
Протягом I півріччя 2020 року державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи Сумської області за результатами проведених досліджень було недопущено до реалізації на агропродовольчих ринках 7 т 548 кг харчових продуктів та сировини, а саме:
- 2 туші свиней – запах кнурятини;
- 67 туш птиці по причині незаразної етіології (виснаження, намулювання, крововиливи, пошкодження);
- 71 кг субпродуктів яловичих, а саме печінки яловичої ураженої інвазійними захворюваннями;
- 215 кг субпродуктів свинячих – печінки та легенів по причині інвазійних захворювань та незаразних хвороб;
- 200 кг м’ясо свинини – запах кнурятини;
- 1т 508 кг молока та молокопродуктів, яке повернуто власникам, по причині фальсифікації водою, механічної забрудненості, підвищеної кислотності, сторонніх запахів, зниженої жирності і щільності та присмаку гіркоти;
- 12 кг меду з причин підвищеної масової частки води та заниженим діастазним числом (при нормі діастазного числа для меду вищого ґатунку не менше 15,0 од. Готе, для меду першого ґатунку не менше 10,0 од. Готе);
- 5 т 036 кг овочів і фруктів по причині гниття, мерзлі і підвищеного вмісту нітратів;
- 199 кг готові харчові продукти промислового виготовлення – зіпсовані, закінчився термін придатності;
- 143 кг інших харчових продуктів з причин – гіркий смак олії, незадовільна органолептична оцінка грибів.
- Також до реалізації було недопущено 4 тис 680 шт. яєць по причині бою та забруднення.
Фахівці державної лабораторії ветсанекпертизи здійснюють обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції та надають експертні висновки установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання, тому громадяни купуючи такі харчові продукти можуть бути впевненні, що вони якісні та безпечні.
Але чи кожен споживач розуміє це, напевно ні, адже багато споживачів купує харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі, де реалізація здійснюється без дотримання належних умов, температурних режимів, без відповідної документації та експертних висновків, такі продукти можуть викликати кишкові захворювання і серйозні харчові отруєння, особливо м’ясні та молочні продукти, які вимагають особливих умов зберігання. Споживачі не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків, адже невідомо де виготовлена дана продукція, в яких умовах, як вона транспортувалась, якої вона якості.
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує, що купівля товарів у місцях стихійної торгівлі, в умовах, які не відповідають вимогам, у будь-який час може обернутись лихом: “Бережіть себе і пам’ятайте, що законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це ринок. Адже саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання. На вимогу покупця, продавець зобов’язаний надати експертний висновок, що засвідчує безпечність харчового продукту”.