Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 85 вибухів: двоє загиблих та пʼятеро поранених
Пішов із життя захисник України зі Степанівки Володимир Лиховоз
У Сумах водій напідпитку влаштував ДТП на ХарківськійФОТО
Сумчан закликають зберігати спокій та не піддаватись провокаціям з боку ворога
“Нас згадують лише на річницю”: історія ліквідатора з Сум, який місяць провів у зоні ЧАЕС
Наслідки влучань ворожими КАБами по заводу в СумахФОТО
На Сумщині триває зведення фортифікаційних споруд
У матері двох дітей із Шостки діагностували онкологію лімфатичних вузлів. Необхідна допомога
На крісло директора Сумського ліцею №33 – до десяти охочих
У Білопіллі рятувальники ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
У Глухові студенти агротехнічного коледжу впорядкували могили спочилих працівників освітнього закладу
Атака на Суми: без жертв, постраждала промислова інфраструктура
На Сумщині мешкає 11149 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
У Сумах попрощалися із захисниками Дмитром Токарем та Дмитром Руденком
На прикордонні Сумщини кардинальних змін в обстановці не зафіксовано – ОТУ “Сіверськ”
У Сумах дали 7 років грабіжнику, який взяв на справу ще й підлітка
Лебединські поліцейські припинили незаконний поруб деревини
У Сумах учням початкових класів пропонують інтегровані уроки
У громад Сумщини забрали 45 млн субвенції
Квітковому вандалу присудили громадські роботи
Юна атлетка з Конотопа здобула перемогу на обласних змаганнях
У прокуратурі повідомили інформацію про обстріл Сум та БілопілляФОТО
Жителька Сумщини, яка планувала виїхати жити за кордон, стала жертвою шахрая і втратила 174 тисячі гривень
Стали відомі подробиці артобстрілу Білопілля
За міністра агрополітики Сольського внесли 75,7 млн грн застави
Вибухотехніки поліції проводять в Сумських школах уроки з мінної безпеки
Демченко: російські ДРГ не мають чіткого графіка атак, але найбільш активні вони на Сумщині
Школярка із Шостки – суперфіналістка конкурсу наукових робіт “Всеукраїнський юнацький водний приз-2024”
В Україну повернули 140 полеглих оборонців, зокрема і захисників із Сумщини
Сумщина вшанувала пам’ять жертв трагедії на ЧАЕС

Сумська поліцейська під час виклику врятувала лабрадора Майю і тепер разом із нею працює у кінологічному центрі

Знайомтесь. Молодший інспектор кінолог з пошуку вибухових речовин і зброї сержант поліції Юлія Андрухова працює в кінологічному центрі ГУНП в Сумській області вже чотири роки.

До цього працювала в патрульній поліції, куди прийшла в період реформування органів внутрішніх справ України. Пройшовши курс навчання і отримавши сержантські погони, Юлія в складі патрульного екіпажу приступила до служби, захищаючи порядок і спокій у рідному місті.

У патрульній поліції працювала «на лінії», згадує Юля. Разом з напарником, серед багатьох інших патрульних, патрулювали вулиці міста, виїздили на різні виклики. Часто доводилося спілкуватися з водіями, які керували своїми транспортними засобами, перебуваючи в стані сп’яніння. З такими розмови були короткі – складали адміністративні протоколи.

«Доводилося першими приїздити і на виклики, пов’язані з вчиненням тяжких злочинів, як то розбої, грабежі, хуліганства. А одного разу, восени 2017 року, безпосередньо займалися розкриттям вбивства двох людей, коли зловмисник за допомогою ножа позбавив життя сумчанина та тяжко поранив його дружину. Жінка згодом померла від крововтрати. Тоді ми з колегою прибули на виклик першими, надавали допомогу пораненій і затримали зловмисника поряд з місцем скоєння злочину».

Після того у Юлії було ще багато викликів та виїздів на місця різних правопорушень. Та серед них один, який суттєво вплинув на її життя. А справа в тому, як згадує сама Юлія, коли вона була ще маленькою дівчинкою, то дуже любила собак, тож і приносила додому малих цуценят, яких, покинутих кимось, підбирала на вулиці. У неї жили і коллі, і такса, і звичайні дворняги. А коли мама якось розсердилася, мала Юля їй повідомила, що коли виросте, у неї буде дуже багато собак. Так згодом і сталося, бо в кінологічному центрі собак кілька десятків.

Але тоді, кілька років тому, наряд патрульної поліції був викликаний на приватну адресу за фактом жорстокого поводження з тваринами. Як з‘ясувалось на місці, 10-місячне щеня лабрадора ретрівера було залишене власником на короткій прив‘язі без їжі та води просто неба у дворі, і через виснаження повільно помирало. Сержант поліції Юлія Андрухова, за згодою знайденого господаря, забрала лабрадора додому, вилікувала, виходила, і нині разом зі своєю улюбленицею Майєю працюють в Кінологічному центрі ГУНП Сумської області.

«Коли я вперше побачила Майю, вона й справді помирала. Велика собака через голод настільки схудла, що на свій вік важила зовсім небагато – 17 кілограмів при нормальній вазі більше 30, до того ж, ще й чимось отруїлась. Господарі, котрим загрожувала реальна відповідальність за таке поводження з тваринами, хотіли відвезти слабку тварину до ветклініки, але не лікувати, а щоб приспати. Однак я вмовила тимчасово довірити її мені, і якщо собаку можна буде врятувати – то й взагалі забрати додому», – розповідає Юлія, згадуючи своє перше знайомство з Майєю.

Тоді їм все вдалося. Ветлікар дав втішний прогноз, та повідомив, що доведеться пройти тривалий і недешевий курс лікування. І вони пройшли крапельниці, уколи та непросту адаптацію. Потім научались курсу слухняності.

А якось під час патрулювання зустріла свого знайомого поліцейського який, знаючи про таке безмежне захоплення Юлії собаками, запропонував їй перейти до кінологічного центру поліції на роботу.

«Коли йшла туди, дуже хвилювалася. Думала, як прийме колектив, нікого там не знаю, – згадує Андрухова. – А коли увійшла в кімнату, де знаходилися майбутні колеги, почула просте: «Привіт. Чайок будеш?». Розговорилися, перезнайомилися. І я з першого ж дня почала навчатися. Виїздила разом з іншими кінологами на виклики, спостерігала, дивилася, як вони працюють. Дуже вдячна за допомогу і всебічну підтримку своїм колегам під час мого навчання».

Обидві, і Юлія і Майя, навчалися наполегливо. Майя, маючи кмітливий розум та чудовий нюх працювала з цікавістю, тож її було вирішено «натаскувати» на пошук прихованої вибухівки, зброї, набоїв. Сьогодні їм довіряють оглядати транспортні засоби та комунікації, підозрілі ділянки, де можуть бути приховані вибухонебезпечні сюрпризи. Дуже часто доводиться виїздити на неправдиві виклики про мінування навчальних закладів, установ або торговельних центрів. На кожен з таких викликів виїжджають як на бойовий та ретельно все перевіряють разом з фахівцями вибухотехнічної служби. І коли небезпеки не виявляють, тоді працівники та відвідувачі «замінованих» установ і організацій повертаються до звичного розпорядку роботи.

А буває й інакше. Якось на Кролевеччині місцеві жителі виявили в одній з покинутих будівель великий пакунок, який викликав у них підозру. За вказаною адресою від кінологів вирушила Юлія Андрухова зі своєю Майєю.

Собака обнюхала пакет і «показала», що в ньому є вибухівка. Далі до справи взялися фахівці вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції в Сумській області. Обережно оглянувши знахідку, вони виявили всередині гранати, тротилові шашки та набої.

Проте Юлії на службі доводиться працювати й з іншими службовими собаками. Наприклад, з німецькою вівчаркою на ймення Фокс, який навчений йти по сліду. На відміну від жвавої Майї він спокійний і незворушний. І саме він не раз допомагав поліції в пошуках злочинців.

А ще в Кінологічному центрі є досвідчений Рамзес. Це теж німецька вівчарка. Саме з його допомогою працівникам кінологічного центру Сергію Галушці та Юлії Андруховій вдалося розшукати і швидко затримати квартирного злодія, який заліз до чужої домівки у приватному секторі Роменського мікрорайону та вкрав звідти гроші і ювелірні прикраси з золота. Тоді пес довів поліцейських по сліду до місця, де переховувався крадій.

Але для того, щоб здобути потрібний результат, з собаками потрібно довго і наполегливо працювати, стверджує Юлія Андрухова. Тож всі фахівці, які працюють в кінологічному центрі ГУНП в Сумській області, намагаються робити це на відмінно.

Коли 24 лютого минулого року військові армії РФ перетнули кордон України і Суми опинилися в оточенні, співробітники чоловіки кінологічного центру заступали чергувати на блокпости, а жінки зі зброєю охороняли розташування підрозділу.

З кінця березня 2022 року, з моменту звільнення Сумської області від російської окупації, Юлія Андрухова та її колега Софія Єгорченкова залучалися до виконання завдань з пошуку «заблукалих» на території Охтирського району ворожих військових та диверсантів.

У житті поза службою Юлія Олексіївна Андрухова звичайна жінка. Разом з чоловіком виховує двох дітей. Їм подобається робота мами, а молодша, Марія взагалі говорить, коли виросте теж буде кінологом. Як мама.

А ще родина Андрухових дуже любить свою Україну, бажає їй скорішої перемоги і миру, любить подорожувати, відвідувати нові місця. «Де б ми не були, обов’язково знайдемо час, щоб обійти музеї, історичні пам’ятки, побачити якісь цікаві природні об’єкти. Знаєте, це надихає, і приходить розуміння, того, яка ж у нас велика і красива країна, в яку ще більше закохуєшся з кожною миттю, і що таку землю треба якомога скоріше звільнити від російських загарбників, і надалі ще сильніше любити її та берегти».

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення