Адмінбудівля, електромережа й будинки: в ОК «Північ» повідомили про наслідки ворожих обстрілів Сумщини
У Сумах зупинили п’яного водія без прав
Сумські хокеїстки зберегли прописку в 4-му дивізіоні єврокубку
“Люди повертаються в гострій реакції на стрес”: військовий психолог із Сумщини про свою роботуФОТО
“Повісток не видаємо”: як працює на Сумщині рекрутинговий центр української арміїФОТО
Без апартаментів: часті обстріли Сумщини позначилися на ринку новобудов
Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 243 вибухи
Вимкнення 21 травня на Сумщині розпочнуться з 3 черги споживачів
На проєкти з відновлення для Сумщини передбачено 1 млрд 62 млн
На Сумщині вогнеборці двічі ліквідовували пожежі, які спричинили дитячі пустощі з вогнемФОТО
Охтирський суд присудив штраф за втрачену археологічну пам’ятку
“Важко, але будемо далі працювати”. Як ферми Сумщини працюють під час знеструмлень
Захисника з Тростянця посмертно нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня
В Охтирці Червоний Хрест відкрив “Банк одягу”
У Сумах за тиждень взяли на облік 102 ВПО з прикордоння області
Голова Сумської районної ради Геннадій Демʼяненко: «Зібрані на аукціоні 350 тисяч підуть на придбання засобів нічного бачення нашим військовим»
У Шосткинській громаді вперше встановлено статус особи, що постраждала від торгівлі людьми
Уряд України очікує надходження понад мільярд гривень до скарбниці від грального бізнесу 
З 1 січня 2024 року в Україні різко зросте сума банківської гарантії для організаторів азартних ігор – до 51 млн гривень
У бюджеті Сум діра в 10,6 млн грн
У Сумах задокументували 5 фактів незаконного зберігання наркотиків
У Глухові пройшов чемпіонат громади з армрестлінгу
На Кролевеччині відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ
В Охтирці правоохоронці розшукали 14-річну дівчину
Сумські баскетболісти вийшли у “фінал восьми” Студентської ліги України
Сумщина отримала гуманітарну допомогу з Данії
Сумські легкоатлети відзначилися на чемпіонаті України
У Сумах відкриється виставка артплакатів «Сила в єдності»
На Сумщині чоловік отримав ножове поранення на дні народження дружини

Сумський «Добробат» за два роки здійснив більше 300 виїздів

Із Олексієм Клюєвим, очільником сумського «Добробату», ми познайомилися минулого року, коли були в Тростянці. Тоді команда добровольців працювала на об’єкті, розбираючи завали понівечених орками будинків мирних.

Цього разу ми зустрілися з приводу дворіччя створення волонтерського будівельного руху на Сумщині. Саме з квітня 2022-го, після того як ЗСУ остаточно вибили ворога та звільнили область, добровольчий будівельний батальйон «Добробат» допомагає постраждалим у відновленні житла та об’єктів соціальної інфраструктури. Волонтери-добровольці прямують туди, де необхідні їхні руки.

– 28 квітня ми здійснили свій перший виїзд, – згадує Олексій. – Все починалося з Тростянця – найбільш постраждалого міста. Дуже багато було роботи в лікарні, яку ворог розстріляв упритул. Там не було жодного вцілілого вікна, пошкоджені стіни, майже знищений внутрішній простір. До того ж залишилося мало працівників, які могли б фізично ліквідовувати ці жахливі наслідки. За рахунок великої кількості волонтерів та їх завзятості вдалося доволі швидко розібрати нестійкі перегородки, вивезти тонни будівельного сміття. Протягом 2022 року та й частину 2023-го також ця громада стала основною відновлювальною локацією – Привокзальна площа, згоріла п’ятиповерхівка на Благовіщенській, приватний сектор. Влада допомагала транспортом, необхідною технікою, харчування. Окрім міста, було багато виїздів до сільських населених пунктів. Приміром, у Білці допомогли відновити дах на вцілілій господарській будівлі (будинок ворог знищив), аби військовик, який повернеться додому, у подальшому міг використати це приміщення під житло. До речі, скоро в цьому селі будемо робити прибудову до іншого пошкодженого будинку.

Потім була Охтирка. Максимально організовано вдалося демонтувати конструкції знищеного вибуховою хвилею приміщення міської ради. Коли ми працювали на цьому об’єкті – вдалося врятувати архів документів, що опинився під завалами. Пізніше додалися Суми, Лебедин, прикордонні громади… За ці два роки дуже багато людей пройшло через «Добробат», я намагався підрахувати – вийшло понад 150 людей, зроблено вже більше 300 виїздів. У когось був один виїзд, а хтось затримався на два роки й досі з нами в команді. Ці волонтери є кістяком нашого осередку. Загалом проєкт «Добробату» функціонує в семи регіонах, які постраждали від російської агресії. Були виїзди й до Одеси… На жаль, географія руху розширюється.

Не тільки прибирання, а й будівництво

За два роки, за словами сумського очільника добробатівців, який, до речі, має вищу будівельну освіту та працює на підприємстві, багато чого змінилося. З організацією перших виїздів допомагала Сумська ОВА – транспортом, паливом, робочою силою. Тож на об’єкти відправлялося багато людей, які були зосереджені на первинній відбудові пошкоджених будівель. Це так зване швидке відновлення: розбір завалів, зруйнованого даху, ремонт побитих вікон, підмурування пошкоджених стін тощо.

«Добробат» наразі змінився, – продовжує Олексій. – Раніше на розборі завалів – так званому генеральному прибиранні – не потрібні були кваліфіковані працівники. Тепер, окрім цього, ми більше займаємося влаштуванням дахів, ремонтом на висоті, новим будівництвом. Наприклад, у Самотоївці на Краснопільщині зараз відновлюємо приміщення клубу. На даху вже встановили балки, 160 кв. м накрили брезентом.

Роботи на висоті потребують відповідних навичок. Тож тепер у «Добробаті» – акцент на досвідченість та кваліфікованість. Хоча й додаються молоді хлопці з запалом, які готові вчитися та допомагати. Так що у нас паралельно триває й освітній процес – це дуже крута практика! Та ще й чималий гарт. Адже у 2022-му ми працювали на території, яка не обстрілюється. Залучалося багато жінок. Тепер умови змінилися – безпекова ситуація стала складнішою через ризики нових атак оскаженілого агресора».

Група швидкого реагування

Наразі на об’єкти добробатівці виїздять атівкою, де розміщується 7 чоловік. Попередньо в чаті кидають клич – хто може поїхати. Так збирається команда із самих загартованих, які вміють виконувати найскладніші технічні завдання. Підключаються й дівчата, якщо потрібно. У Тростянці, наприклад, вони допомагали при утепленні даху харчоблока лікарні.

«По Сумах, звичайно, найшвидше й зібратися, й дістатися місця дислокації, – продовжує Олексій. – Коли нещодавно під черговий російський удар потрапили цивільна інфраструктура та житловий сектор (вибуховою хвилею були висаджені вікна в трьох багатоквартирних будинках та пошкоджений цех одного з промислових підприємств міста) – вже за пів години після атаки на місці працювали волонтери «Добробату». Усі вікна були закриті тимчасовими панелями. Таких прикладів дуже багато. Ми побували на всіх цивільних об’єктах нашого обласного центру, куди влучив ворог. Починаємо із прибирання, демонтажу і за потреби – долучаємося до більш професійної допомоги».

У добробатівців, як зазначає очільник, дуже тісна співпраця з надзвичайниками. «У рятувальників насправді інший профіль – гасити пожежі, діставати з-під завалів людей, – говорить Олексій. – А вже накривати дахи чи забивати вікна – наша справа. Тож ДСНС-ники, які завжди оперативно виїздять на «прильоти», – дають мій телефон. Зі мною зв’язуються чи то староста, чи керівник громади. Таким чином, про нас дізнаються. Наше завдання – зібратися і вперед! У нас є автівка, сучасні інструменти, брендована форма, взуття, лямкові пояси. До речі, очікуємо від іноземних партнерів проєкту на програму страхування життя і здоров’я добробатівців. Єдине, що просимо, – заправити транспорт. Ну, й погодувати. Волонтерська праця не оплачується».

Команда чекає на поповнення!

У громадах через війну зараз немає вільних робочих рук. У деяких прикордонних селах, які потерпають від нещадних атак росіян, навіть не залишилося людей. Проте є розбиті дитсадки, школи, ФАПи, які треба зберегти від руйнування та мародерів. «У Ямному на Великописарівшині населення все виїхало, а триповерхова школа після обстрілів лишилася без вікон, – продовжує Олексій Клюєв. – Аби зберегти матеріальні цінності, ми там уже закрили перший поверх. Будемо їхати туди знову. Якби у нас було більше людей та транспорту – можна було б одразу взяти більше напрямків. На сьогодні у нас «в розробці» вже декілька локацій по області (в тому числі – й у Сумах), робимо по три-чотири виїзди на тиждень».

Пріоритет при зверненнях надають об’єктам, де пошкоджений дах, адже так можна зберегти те, що всередині. Наразі на стадії завершення накриття харчоблоку в Тростянецькій лікарні. Попередньо волонтери зняли 320 кв. м побитого шиферу, натомість облаштовують покриття із профлисту.

Волонтерство, зазначає командир, не постійне, адже люди працюють на інших роботах. Про те, що таке відновлення виснажує фізично та забирає час, який можна витратити на себе, – здогадатися не важко. Та добробатівці – це безкорисливі люди, віддані справі, каже Олексій.

«Готовність до саможертви – це про людей, які вірять у перемогу, – вважає очільник сумського осередку. – Це, насправді, поклик душі! За два роки я в цьому впевнився! Психологія «Добробату» в тому, що коли людина долучається до ліквідації наслідків, то вона не тільки щось відновлює, а й відновлюється сама!».

За два роботи проєкт, зарекомендував себе як дуже мобільний, дієвий та результативний! Тож добробатівці запрошують до команди – https://www.dobrobat.in.ua/. Ті, хто вміє будувати й ремонтувати, звертайтеся: тел. (050) 287-06-34 (Олексій Клюєв).

Ірина Чирченко

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення