На Тростянеччині гасили пожежу на кургані, де раніше проводили історичні реконструкції
Подробиці ДТП за участі учбового авто: троє постраждалихФОТО
Конотопська «Волошка» стала учасником Національного рекорду України
“Біда на всіх одна, тому допомагаємо всім”. Історія волонтерки з Сум Алли Літвінової
У Сумах почали прибирати занедбану територію біля колишнього заводу SELMIФОТО
Сумські хокеїстки стартували на Кубку європейських чемпіонів з перемоги
Юний вокаліст із Шосткинщини здобув перемогу у Всеукраїнському патріотичному конкурсі
В Юнаківці усувають наслідки обстрілів селища російськими керованими бомбамиФОТО
В яких лікарнях Сумщини можна отримати безоплатну послугу з реабілітації
На Сумщині проводяться заходи з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин
Три команди із Сумщини зіграють у фіналі Аматорської футзальної ліги України
У Шостці водій Mitsubishi врізався у Ford та втік з місця подіїФОТО
Як працює пошкоджена обстрілами лікарня у Великій Писарівці
Юні тростянчани відзначилися на чемпіонаті України таеквондо
У Середино-Буді усього 48 дітей, котрі підлягають під примусову евакуацію
У Шостці пройшов фестиваль студентської творчості «Переможна весна- 2024»
Як на Сумщині лікують опікові травми
На Сумщині поліцейські повідомили про підозру жінці, яка займалась сутенерством
Печія у вагітних: причини проявів та як позбавитись симптомів
Президент вручив ордени трьом сумським медикамФОТО
На території Гетьманського парку розвісили гніздівлі для птахів
У Сумах на частоті 99,4 МГц працюватиме “Авторадіо Україна”
Вибухотехніки поліції Сумщини знищили 5 ракет типу “Повітря – Земля”ФОТО
Подробиці ДТП на проспекті ПеремогиФОТО
Передавала координати, по яким ворог обстрілював Великописарівську громаду – затримано чергову російську агентку
Жителька Шостки потребує допомоги у боротьбі зі складним захворюванням суглобів
“Поїхали в нікуди”: історії людей, які евакуювалися з Великописарівської громади
У Ромнах попрощаються із захисником Владиславом Куліміним
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок та автомобіль
У Чернігові судять російського генерала, що керував воєнними злочинцями на Сумщині

Жителі Ямпільщини можуть залишитися без водопостачання

Свеса може залишитись без водопостачання вже 1 квітня. Через критичну ситуацію на селищному водогоні була скликана районна комісія з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. Присутні обговорили проблему аварій на каналізаційних мережах населеного пункту, а також ситуацію, яка склалась після відмови Свеського насосного заводу надавати населенню послуги водопостачання вже з 1 квітня, пише yampil.info.

-Засідання комісії з ТБНС було скликане позапланово через велику кількість скарг та нарікань на те, що в селищі Свеса останнім часом відбувається багато аварій на каналізаційних мережах з витоком стічних вод на поверхню, – зазначила голова комісії, голова районної державної адміністрації Ірина Панченко. – Ми знаємо, що така ситуація була наприкінці минулого і на початку цього року. Ми вже отримали листа від насосного заводу з поясненням ситуації, але ми знаємо і про те, що договір на водопостачання та обслуговування каналізаційних мереж з СНЗ закінчується 31 березня. При цьому насосний завод вже неодноразово попереджував про те, що подальшу експлуатацію вони не планують. Тож, шановні, ми повинні дійти до якогось логічного підсумку і дійсно допомогти вирішити питання, яке зараз турбує не лише Свеську селищну громаду, Свеський насосний завод, а і весь район… Часу у нас залишилось не так багато.

Далі слово взяв депутат районної ради Валентин Лесняк, який висловив обурення тим, що контролюючі органи не реагують на аварії на каналізаційних мережах селища. Зокрема, тим, що Держспоживслужба не надала відповіді на його звернення.

-З приводу того, що у нас постійно відбуваються аварії, я звертався не перший раз, – зазначив Валентин Григорович. – Тож цього разу я відправив депутатський запит, який підтримали інші депутати районної ради. Поки що відповіді на нього я не отримав, але сподіваюсь, що посадова особа її надасть. Я вважаю, що ця служба не виконує ті функції, які на неї покладено. Я не хочу нікого звинуватити, я хочу, щоб у Свесі було забезпечене водопостачання та водовідведення. Зараз піднімається питання передачі водогону та каналізаційних мереж, але скільки було у нас аварій, по яких не було складено ні акту, ні протоколу. Тож юридично у нас аварій не було. Якщо ми будемо кудись звертатись з приводу того, що у нас мережі в критичному стані, то ми це нічим не зможемо довести. Моя пропозиція в тому, що ми повинні звернутися до голови облдержадміністрації, ми повинні розібратися, в якому стані мережі і визначитись з тим, як привести їх в належний стан.

-Наша служба має право діяти тільки в спосіб, передбачений законом, – відповів депутату начальник Ямпільського міжрайонного управління Держспоживслужби Андрій Фінашко. – Ми не маємо права без скарг перевіряти підприємство. Окрім того, санітарний відділ працює згідно уніфікованої форми акту, в якому є питання водопостачання, а каналізування не передбачено. Тож перевіряти його ми не маємо права. Тим не менш, 13 -15 січня була проведена планова перевірка Свеського насосного заводу в смт Свеса, яка виявила ряд чисельних порушень у частині водопостачання та водовідведення. Серед них і неповідомлення Держспоживслужби про аварії. По результатах перевірки було складено протокол та постанова про накладення адміністративного штрафу у розмірі 340 гривень, а головне – припис про усунення порушень. На вчорашній день була проведена перевірка виконання цього припису – всі порушення були усунені.

Директор ПАТ «Свеський насосний завод» Павло Кульбака закликав колег зосередити увагу на головній проблемі – з 1 квітня підприємство припиняє надавати послуги водопостачання і водовідведення, а Свеська селищна рада досі не прийняла мережі на свій баланс.

-Ситуація важка, але регулярно проводяться дії, якщо не по її покращенню, то хоча б підтримці. І це незважаючи на всі труднощі, які переживає завод – зазначив Павло Олександрович. – У завода немає фізичної, а головне матеріальної можливості утримувати систему водопостачання та водовідведення. Її потрібно було передавати ще багато років тому, коли селищу передавались об’єкти соціальної сфери. Зараз же вже настала та критична межа, коли мова йде не про розвиток, а про виживання. Вдаючись в дрібні деталі, ми втрачаємо загальну картину того, що відбувається довкола. Ми не відмовляємось щось робити – питання в тому, що далеко не завжди на те є можливість. Можна про це говорити довго, але результат буде один – завод немає змоги це утримувати. Нам потрібно домовитися, щоб передати ці об’єкти селищній раді з мінімальними втратами для селища, з мінімальним стресом для людей. Ми готові йти на будь-яку співпрацю, дамо техніку, є люди, є працездатна дільниця з водопостачання.

У свою чергу Свеський селищний голова Юрій Філонов повідомив, що керівництво селища досі не визначилось, хто надаватиме послуги водопостачання і водовідведення після 1 квітня.

-Давно уже це питання у нас «масирується», направлена стопка листів з проханням про допомогу, – зазначив Юрій Семенович. – Починаючи від районної, обласної ради та депутатів всіх рівнів. Голова районної ради Ольга Костянтинівна на колегії питала, яка допомога потрібна? Допомога потрібна одна – фінансова. Наше питання, на скільки я знаю, районною радою віднесено до пріоритетних, але жодної гривні на ці потреби не виділено. В законі про передачу чітко вказано, що 50% ремонтних робіт фінансується з місцевих бюджетів, тобто це обласний, районний та бюджет місцевого самоврядування. Ми на ці потреби акумулювали все, що могли – в межах 600 тисяч гривень. Це все, що ми могли витягнути з селища: ми не робили ні доріг, ні ремонтів, ми всі гроші залишили на організацію комунального підприємства. Але крім нас ніхто жодною гривнею не допоміг і, наскільки я розумію, допомагати не збирається. Тим самим селище заганяється в глухий кут. Так, приймати мережі потрібно, і ми, імовірно, будемо на найближчу сесію виносити питання, щоб депутати дали попередню згоду на прийняття їх на баланс з подальшою передачею або акціонерному товариству, або фізичній особі. Для створення комунального підприємства потрібно до 20 мільйонів гривень, мінімально для придбання техніки, яка потрібна для обслуговування водопроводу та каналізації, необхідно шість мільйонів. Таких коштів наразі у селища немає.

Голова районної державної адміністрації Ірина Панченко нагадала, що це питання селищна рада розглядає вже два роки.

-Це питання вже виносилось на сесію і ви, як голова, не змогли донести до депутатів інформацію про те, що необхідно створити комісію і дати згоду на передачу, – зазначила Ірина Анатоліївна. – Вже таке обговорення було і ми отримали відповідь, що депутати не підтримали рішення про прийняття мереж. Скажіть, яка зараз конкретно ваша позиція, позиція Філонова Юрія Семеновича?

-Моя позиція, що приймати доведеться, хочемо ми, чи не хочемо – будемо приймати, – відповів Юрій Філонов. – А створювати комунальне підприємство без матеріальної бази, я вважаю, це замилювати очі. Будуть кошти – ми створимо КП і будемо працювати. Але створити комунальне підприємство, щоб сказати, що воно у нас є … А потім визнати, що у нас нічим ремонтувати мережі.

Директор ПАТ «Свеський насосний завод» Павло Кульбака нагадав керівнику селища, що насосний завод готовий передати все обладнання, яке необхідне для утримання мереж.

-Є дільниця, є працівники, є техніка, яка у якійсь мірі забезпечує ремонт, – зазначив Павло Олександрович. – Окрім того, є тарифи, які це все у певній мірі окуповують. Тобто, це не зовсім збиткова діяльність.

-Чому тоді завод досі не прийняв рішення про виділення діяльності по водопостачанню та водовідведенню у окреме підприємство?, – звернулась до керівника СНЗ Ірина Панченко. – Для вас це все знайоме, підприємство має всі дозволи, тож навіщо ламати систему? Можна говорити про підвищення тарифу, щоб ця діяльність була рентабельна, бо він підніметься у будь-якому разі, хто б не обслуговував водогін. І чи можливо нам це питання обговорити з власником?

-На жаль, позиція заводу однозначна – власнику даний вид діяльності не цікавий, у нас пріоритет – виробництво насосів, – відповів Павло Кульбака. – Коли я буду в Києві, то спробую обговорити це питання, але мені було озвучено однозначно – передавати селищній раді. Тому я обговорю, але я думаю, що відповідь буде та ж. Це не тому, що я хочу загнати селище, це реалії життя. Для того, щоб заводу розвиватись, або хоча б якось вижити, потрібно відмовлятися від того, що не пов’язане з виробництвом.

Позицію директора підприємства підтримав і керівник юридичної служби Свеського насосного заводу Ігор Дудко.

-Документація в належному стані, вона готова до передачі, – зазначив юрист. – На запити селищної ради ми надіслали копії цих документів. Так як зауважень ми не отримали, мабуть, вони влаштовують і владу селища. Скажу, що у Кривому Розі була подібна ситуація, там збанкрутувало підприємство, яке так само надавало послуги водопостачання, але місто прийняло мережі дуже швидко. Якщо ми хочемо того, щоб і наше підприємство збанкрутувало, то ми до цього дійдемо. Окрім того, хочу попередити, що якщо хтось плекає надію на те, що власник заводу буде вкладати сюди якісь кошти – я вам однозначно скажу, що цього не буде. Краще з цією ситуацією не буде. Про своє рішення ми попереджали ще два роки тому, але за цей час ніхто палець об палець не вдарив.
Про важливість приведення мереж у нормальний стан заявив заступник селищного голови Микола Анікушин.

-Шістсот тисяч гривень, які є у селища, підуть лише на те, щоб створити детальний план та землевпорядкування. Цього недостатньо, – заявив Микола Леонідович. – Я хочу ще сказати, що всі діючі тарифи пораховані з розрахунком на 5 робочих днів, але насправді люди працюють 3 дні. Буває так, що вода біжить і 3, і 4, і 5 днів. Для того, щоб все це передати, його потрібно довести хоч до якогось належного стану. Потрібні задвижки, бо коли по Привокзальній бігла вода – ми зупинили водопостачання 9 будинків і задвижка не витримала, довелось зупиняти свердловину і це добре, що у цей час не було морозів.

-Ми вже дуже давно говоримо про цю проблему і рішення наразі немає, – констатувала Ірина Панченко. – Я думаю, що між власником та селищною радою має бути постійний діалог. Окрім того, зараз необхідне рішення сесії, щоб розпочати цей процес.

Ситуація, що виникла – це недопрацювання насосного заводу. Така моя точка зору, – зазначив Валентин Лесняк. – Ви говорите, що ця діяльність збиткова, але у вас немає окремого рахунку і окремого підрозділу, який би обліковував ці кошти. Тож ви не можете нічим це підтвердити. Будь-яка виробнича діяльність принципово не може бути збитковою, якщо вона організована правильно. Я піднімаю це питання не перший рік, і селищний голова на мене за це ображається. Але я побоююсь, що може настати кінець всій системі водопостачання селища: аварії у нас відбуваються постійно, нормативний строк експлуатації мереж давно вичерпано, вже давно нічого в цьому напрямку не робилось власником мереж, який не виконував покладені на нього державою функції.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення