Не витримало серце ще одного воїна з Глухівської громади
Сумські тенісисти стартували на “Кубку мера Луцьку”
Конотопські баскетболісти привезли медалі з турніру Бахмацької громади
На війні загинув захисник із Конотопщини Сергій Годунов
У Кролевці з обігу вилучили фальсифікований алкоголь
Сумчани поступились харків’янам у матчі чемпіонату України з футболу
У вівторок відключення світла не прогнозуються
У Шостці рятувальники ліквідовують пожежу в Лазарівському лісі
На Недригайлівщині трактор переїхав чоловіка у поліФОТО
На Білопільщині чоловік до смерті забив кочергою односельця
Стан Сейму на Путивльщині знову погіршивсяФОТО
У Великій Писарівці російський БпЛА атакував цивільне авто
Чернеччинська громада отримала нову освітлювальну вежу з генератором
Історія вимушених переселенців з Ямполя, які знайшли прихисток у Шосткинській громаді
У Новій Слодобі внаслідок удару КАБом пошкоджені 8 будинків
На Сумщині упродовж доби рятувальники 44 рази ліквідовували пожежі в екосистемахВІДЕО
У Сумах водій ГАЗа врізався у припаркований Пежо і залишив місце ДТПФОТО
У Сумах двоє чоловіків повелися на шахрайство з позикою в соцмережі
Сумські бійці вибороли три медалі в Броварах
Нещасний випадок у Шостці: підліток у критичному стані
Ворожбу атакували трьома “Шахедами”
Охтирчанина засудили до 11 років позбавлення волі за умисне вбивство
У Сумах за тиждень в перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії народилось 28 дітей
Cтаростати Сумської громади просять віднести до територій бойових дій
На фронті загинув захисник з Есмані Петро Корнієнко
У Шостці перевірили воду у Галенківському озері
ДБР завершило розслідування щодо держзради екснардепа від Сумщини Деркача
Сумчанка зі сріблом чемпіонату України з пляжного волейболу
У Сумах помер відомий фотограф Юрій Босий
На Сумщині без електропостачання – 10,8 тисячі абонентів

«В акушерстві не буває легко». Як працює пологовий на прикордонні

Ігор Барахович народився на Луганщині. Попри те, що в родині не було лікарів, ще в юності вирішив пов’язати своє життя з медициною. Чоловік вступив до Луганського медичного інституту, де перші п’ять років вивчав загальну медичну практику. Говорить, із усіх предметів найбільше подобалися анестезіологія та акушерство. І хоч на шостому курсі студенти могли обрати спеціалізацію субординатури, вирішальною була думка комісії. Так Ігор Леонідович потрапив до акушерсько-гінекологічної групи лікарів-ординаторів.

Довчившись, у 1995 році разом із дружиною, яка родом із Сумщини, переїхали в Глухів. До місцевої лікарні молодий медик прийшов на посаду районного акушера-гінеколога. А вже за п’ять років — став завідувачем гінекологічного відділення.

Із того часу змінилося все. Зменшилася кількість пологів: коли я прийшов на роботу, ми приймали близько 800, а зараз — 300. Змінилася апаратура: додалися лапароскопи, гістероскопи, дихальні апарати. Збільшився вибір медикаментів, з’явилися чудові препарати для зупинки кровотечі, шовні матеріали. У будь-якому разі, не можу сказати, що стало легше — в акушерстві легко не буває, — але точно стало зручніше, — розповідає лікар.

У 2021 році, коли почалася реорганізація медзакладу, Ігор Барахович очолив акушерсько-гінекологічне відділення. Сьогодні в його команді працює 26 людей.

Одна із них — Наталія Нібак, неонатолог Глухівської лікарні. Жінка народилася в Кролевці в родині вчителів, проте рідна тітка-медик ще з дитинства знайомила її зі сферою охорони здоров’я. Після школи Наталя вступила до Харківського національного медичного університету на спеціальність «Педіатрія». Говорить, хоч навчання й було складним, та вона дуже хотіла стати лікарем.

Сім років тому Наталія приїхала до Глухівської лікарні як лікарка-інтерн, мріяла працювати педіатринею, та, після курсів із неонатології, спеціалізацію змінила. Сьогодні її задачі — бути присутньою під час пологів і підтримувати породіллю, займатися з новонародженими дітками. Окрім цього — надавати мамам поради щодо вигодовування, догляду, вакцинації тощо.

Зустріли війну на роботі

Коли почалася велика війна, Глухів, який знаходиться менш ніж за 15 кілометрів від кордону з Росією, опинився в блокаді: росіяни обійшли місто та перекрили трасу на Київ і Шостку, а в напрямку Сум — виставили блокпости. До заблокованого міста не привозили продукти та ліки, а цивільних, які намагалися виїхати з Глухова, росіяни ретельно перевіряли. Врешті, майже перед самою деокупацією Сумщини, на початку квітня 2022 року, російські військові підірвали міст на трасі до обласного центру і ще більше ускладнили логістику.

«Ми зустріли повномасштабне вторгнення на роботі — навколо все бахкало та гриміло, — ділиться Ігор Барахович. — Воно й зараз гримить, ви чули сьогодні?».

Тоді, у 20 числах лютого 2022 року, в акушерсько-гінекологічному відділенні Глухівської лікарні було п’ятеро новонароджених дітей і ще дві жінки мали незабаром народити.

«Ми запитували у жінок, чи є їм куди виписуватися, й дали можливість зробити це завчасно. Але всі залишилися до «фізіологічної виписки» — тієї дати після пологів, яку рекомендує МОЗ», — говорить Наталія Нібак.

У перші місяці великої війни медичний персонал спускав пацієнток з операційних палат гінекологічного відділення у бомбосховище, малечу з пологового кутали в ковдри та супроводжували туди разом із мамами. У підвалі головного корпусу лікарні обладнали невелику пологову залу з освітленням, водою й ліжками. Та, на щастя, скористатися нею не довелося.

«Морально було дуже важко. У кожного з нас сім’ї. У мене, наприклад, діти в Києві — одна донька змогла евакуюватися, інша — залишилася в блокованому місті, з якого я не міг її забрати. Усі мали свою біду, й ніхто не знав, що буде далі», — ділиться завідувач відділення.

Штовхала машину в полі

Попри те, що в лікарні був запас ліків і продуктів, відсутність сполучення з Києвом чи Сумами давалася взнаки.

У відділенні була вагітна, чия дитина мала критичну ваду серця та потребувала оперативного втручання. Ми не могли приймати ці пологи у нашій лікарні. У супроводі акушерки та водія жінку повезли лікарняним транспортом до Сум. Росіяни зупинили їх на блокпосту за містом, змусили повністю роздягтися та обшукали, — розповідають медики.

Іншу вагітну, яку вивозили з Глухова до Сум в перші місяці війни, супроводжували не лише медики, а й представники місцевої влади.

За перші два місяці повномасштабного вторгнення до акушерсько-гінекологічного відділення Глухівської лікарні поступили дев’ять вагітних із передчасними пологами через відшарування плаценти. До початку великої війни такі випади траплялися два-три рази на рік.

Усе — через стрес і надмірні фізичні навантаження, які викликали кровотечі та відшарування. Одна вагітна пережила сильний шок через обстріл, інша — поступила з сусіднього міста. Вони з чоловіком застрягли в полі, й жінка допомагала штовхати машину, — пригадує Ігор Барахович.

Загалом, за ці півтора року були випадки, коли жінки при надії через постійні обстріли жили в гінекологічному відділенні Глухівської лікарні по кілька місяців. Заради безпеки мами та дитини у стаціонарі й досі можуть залишати вагітних на пізніх термінах, які мають патології та проживають у віддалених чи прикордонних селах.

У операційних працювали з генератором

Коли взимку почалися перебої з електроенергією, лікарня, яка мала генератор для резервного живлення, придбала ще один, додатковий, виключно для пологового відділення.

«Уся апаратура живиться через розетку — автономного заряду, на жаль, немає. Тож в операційних працювали завдяки дизельному генератору. Лікарня мала запас пального, тож перебоїв не було», — розповідає завідувач пологового.

У пологових залах і палатах дотримувалися світломаскування — на вікнах там жалюзі, які допомагають приглушити яскравість. Але загалом, лампи залишали увімкнутими лише на медичних постах, а в палатах ставили маленькі нічники.

Наразі в медзакладі встановлюють більший, потужний генератор, який буде працювати для жіночої консультації та поліклінічного відділення.

«Готуємося до майбутньої зими, плануємо закупити теплі ковдри для діток, уже придбали матраци з підігрівом, від ЮНІСЕФ отримали конверти для підігріву новонароджених — вони заряджаються й можуть зберігати тепло протягом двох діб», — додає Ігор Барахович.

Про пацієнток

До Глухівського акушерсько-гінекологічного відділення приїжджають народжувати не лише місцеві, а й жінки з Путивльського, частини Кролевецького, Середино-Будського, Ямпільського районів. Загалом, лише цьогоріч тут народили 80 мешканок інших громад Сумщини.

За період повномасштабного вторгнення наймолодшою була 15-річна породілля. У мирний час ми б не змогли прийняти її випадок, але тоді не було сполучення з іншими містами, тож пологи приймав наш заклад. Найстаршою мамою стала жінка 48 років, — розповідає Наталія Нібак.

Медики говорять: прослідковується збільшення кількості гінекологічних хвороб і оперативних втручань. Найчастіше оперують новоутворення — міоми та кісти. Багато жінок звертаються із запальними процесами, обумовленими переохолодженнями, зокрема, через перебування у підвалах. Збільшилася кількість жінок із порушеннями менструального циклу в старшому віці.

«Проте, ми бачимо, що жінки поступово адаптуються до ситуації. Повертаються з евакуації, виявляють бажання народжувати в Україні. Стають на облік, зокрема, й у нашому медзакладі», — додає лікар.

Як працюють сьогодні

«Кількість пологів у відділенні зменшилася: у 2022 році їх було 306, за вісім з половиною місяців 2023 року — 173. Та варто зазначити, що спад народжуваності на 30% показує і всеукраїнська статистика. Це найнижчий показник за роки незалежності», — розповідає Ігор Леонідович.

Причин, розповідає медик, багато: евакуація жінок за кордон, міграція в інші регіони України, стосунки на відстані тощо.

Попри війну, глухівські лікарі залишили можливість партнерських пологів. А враховуючи, що чоловіки породіль можуть перебувати у війську, до них допускають подруг і мам. Непоодинокими є й випадки ЕКО — за час великої війни у Глухівській лікарні були й консультації щодо процедури, і приймання пологів.

Щодо забезпечення — цьогоріч ми контрактуємося з Національною службою здоров’я України та отримуємо допомогу від ЮНІСЕФ — вони підтримують родопоміжні заклади, які приймають не менше 150 пологів на рік. Наступного року ми розраховуємо на цю підтримку, але й очікуємо на продовження контрактування послуг із НСЗУ, — говорить завідувач.

За період повномасштабного вторгнення відділенню поставили кисневий генератор, для гінекології придбали гістероскоп.

Відділення забезпечене медикаментами та розхідними матеріалами, повністю укомплектоване фахівцями — ніхто з медиків не виїхав. Національна служба здоров’я платить гроші вчасно. Безумовно, через зменшення кількості пологів оплата стала меншою, але вони обіцяють підвищити вартість послуг. Частину коштів отримуємо з оплати інших пакетів послуг, за якими законтрактована лікарня, але робота не зупиняється — підсумовує Ігор Барахович.

trybuna.sumy.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника