Волонтерка з Кролевеччини готує для військових
Волонтерка Євгенія Верещага із Кролевеччини від початку повномасштабного вторгнення готує та передає військовим смаколики, одяг і листи підтримки. Посилки від Євгенії побували в Бахмуті, Ізюмі, Новгород-Сіверському та на інших ділянках фронту. Свою історію волонтерка розповіла кореспондентам Суспільного.

Уперше Євгенія Верещага спекла паски для військових на Великдень-2022. Відтоді щосуботи готує їжу та пече випічку захисникам.
“В мене родич був на блокпосту стояв, і вирішили його паскою пригостить. І після того якось воно саме вже закрутилося, завʼязалося. Подруга виставила повідомлення, що давайте хлопців пригостимо смаколиками. Я згодилась, згодилась ще одна однокласниця моя Наталочка, ну і потім ще там багато людей із села. Ще буває і стіраєш, і зашиваєш речі, які десь пошкодилися”, — розповіла Євгенія.

Продукти для випічки частково купує сама, частину приносять односельчани або переказують кошти. Розвозять пакунки з чоловіком удвох, розповіла жінка: “Хто продукти давав, хто допомагав пекти. Якось було нас спочатку дуже багато, а потім у кожного свої проблеми, свої клопоти. І так я лишилася сама. Ну як сама — люди допомагають, не стільки багато, як було, і то дякую, головне, що хлопцям приємно”.
Допомагає жінці й спеціальна машинка для розкачування тіста — це подарунок, розповідає Євгенія:
“Якось був період, коли були хлопці, які приходили до мене на тісто-терапію — це я так придумала. Покликала, кажу: «Давайте допомагайте мені розкачувати тісто». Хлопець, видно, гарно заморився качалкою. Ми з ним так поговорили. Кажу: є такі машинки, щоб тісто качать. І вони так тихенько собі придумали й подарували мені цю машинку. Щоб мені легше було, за що я їм дуже вдячна”.

Посилки Євгенія Верещага передавала захисникам у Бахмут, Ізюм, Новгород-Сіверський та на інші ділянки фронту. Говорить: передає не лише випічку, а й домашні страви з м’яса власної худоби, а також одяг. Жінка власноруч шиє рукавички.

Вітає Євгенія захисників і на свята — пече паски на Великдень, торти на дні народження. Діти з місцевого ліцею додають до посилок листівки. Приготування, розповідає Євгенія, забирає від кількох годин до цілої ночі, залежно від обсягу. Зазвичай жінка працює по суботах, але за потреби, зізнається, може готувати й щодня.
“Навіть була температура сорок, одягнула рукавички, маску і працювала. Навіть смішна історія вийшла: поїхала до хлопців відвозить смаколики, заходжу до них, а вони кажуть: «Чого ви в масці, хто ви така», бо хлопці помінялися. То навіть маску з мене зняли, сказали, щоб я їх більше так не лякала”, — зізнається Євгенія.
До повномасштабного вторгнення Євгенія працювала листоношею та займалася господарством. Тепер, каже, підтримка військових стала для неї головною справою:
“Багато в мене знайомих, які зі мною дружать, з якими я дружу, від яких я чекаю кожен день звістку, як у них там справи. Переживаю за них як за своїх ріднесеньких”.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ