Як на Сумщині раніше святкували свято 40 святих
Цього дня на Глухівщині пекли сорок «птичок».
У селах Охтирщини випікали со́рок соро́к, сорок жайворів або одну сороку і сорок галичат. Варили сорок вареників, якими пригощали всіх, хто заходив до хати. Є згадки, що святкове печиво роздавали дітям, які одягали його на довгі палички і багали з ним селом. Вірили, що цього дня сорока кладе на своє гніздо сорок паличок.
На Великописарівщині (с.Ямне) говорили: «Сорок морозів ще буде, чи одійшли вже». Тут випікали довільну кількість жайворо́нків, одного жайворонка залишали і пізніше об’їжджали із ним поля перед сівбою. А в селі Рябина клали випечених жайворонків на порозі – стрічати пташок.
У селі Стрілецька Пушкарка на Великописарівщині жайворонків, спечених на Сорок святих, клали на ікону. Там вони зберігалися до початку городніх робіт. Коли вперше йшли щось садити, брали жайворонків, тричі обходили город та читали «Отче наш». У такий спосіб намагалися захистити городину від різних шкідників. Після цього жайворонків знову клали на ікони, де вони зберігалися цілий рік.
За матеріалами етнографічних досліджень, відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури