Які традиції приготування куті були на Сумщині в минулому?
Як і в переважній більшості районів Сумщини, на Ямпільщині кутю варили зранку. Господиня ставила її на покуть в кубельце з сіна. Горщики з узваром та кутею накривали “пеляничками” (буханцями, які лежали на покуті всі святки). Після свят їх віддавали худобі.
Несучи ритуальну страву від печі до покуті, мати промовляла:”Кво, кутя, на покуття”, і діти підтримували її слова квоктанням (щоб кури добре неслися).
Коли ж родина сідала до столу, батько набирав першу ложку куті, а всі, хто сидів за столом, починали стукати, таким чином запрошуючи Мороза кутю їсти: “Морозе, Морозе, іди до нас куті їсти. Да не морозь нам жита, пшениці, всякої пашниці”.
І добрим знаком вважалося, коли всі святки мороз справді був міцний. Господар вірив, що, накуштувавшись досхочу куті, після Водохреща, мороз відступить і не буде робити ніякої шкоди.
За матеріалами видання “Свята та обряди Ямпільського району” (1993 р.), відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури.