З початку року на Сумщині не виявляли гепатиту A
У Сумській області з початку 2025 року не зареєстровано жодного випадку вірусного гепатиту А. Заступниця генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Зайцева називає ситуацію благополучною, однак застерігає: інфекція може бути завезена з інших регіонів, де нині фіксується підвищена захворюваність.
У Сумській області епідемічна ситуація щодо вірусного гепатиту A залишається стабільною, розповіла Суспільному заступниця генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галини Зайцевої. З початку 2025 року в регіоні не зафіксовано жодного випадку захворювання.
“У цьому році в нас не зареєстровано жодного випадку за три місяці. Але навіть у минулі роки, коли у нас реєструвалося два–п’ять випадків за рік, ми все одно говоримо, що це благополучна епідемічна ситуація у нас на Сумщині”, — зазначила вона.
Галина Зайцева додала, що минулого року на території Сумської області зареєстрували сім випадків вірусного гепатиту, але вони не були пов’язані між собою та не мали ознак спалаху.
“Ще на початку 2000-х у нас було понад тисячу випадків за рік. За останні 15 років кількість випадків щороку не перевищувала 50. Були лише невеликі побутові спалахи — наприклад, три–п’ять випадків в одній сім’ї”, — розповіла фахівчиня.
Попри позитивну динаміку, ризики залишаються. В інших регіонах України ситуація складніша: у Закарпатській області за перші три місяці цього року зареєстровано 54 випадки, у Києві — 49, на Львівщині — 30. “Інфекція нікуди не зникла. Як тільки вона буде завезена до нас, виключити її поширення, звичайно, ніхто не може”, — пояснила Галина Зайцева.
Вірусний гепатит A — це кишкова інфекція. Передається переважно фекально-оральним шляхом — через брудні руки, воду, їжу, пояснила фахівчиня: “Інфікування вірусом гепатиту відбувається так само, як і іншими кишковими інфекціями — тими ж дизентеріями. Збудник циркулює в кишківнику хворої людини і виділяється з фекаліями”.
Найнебезпечнішим періодом є перші дні, коли симптоми ще відсутні або схожі на звичайне нездужання, а людина вже активно поширює вірус.
“За тиждень, за 10 днів до появи перших клінічних ознак людина вже масово, в великій кількості, виділяє вірус із кишківника. Людина здорова, ходить на роботу, відвідує колективи — і несе небезпеку для оточуючих. У таких випадках може врятувати лише дотримання особистої гігієни”, — додає Галина Зайцева.
Серед шляхів інфікування — також вживання неякісної води, зокрема з колодязів. Попри те, що сам вірус у воді в області не виявляли, пояснює заступниця директора Центру, бактеріологічні показники свідчать про її можливе фекальне забруднення: “Якщо трапляється захворювання, то це не тільки в тих випадках, коли людина не вміє дотримуватись правил гігієни. Може відбутись інфікування через харчі, через воду і це, як правило, вода децентралізована”.
Поради лікарки, як уберегтися від інфекції:
Дотримуватися правил особистої гігієни — мити руки з милом або користуватися антисептиком.
Не ігнорувати симптоми — навіть незначні. Звертатися до лікаря.
Вживати безпечну воду — уникати некип’яченої з колодязів та сумнівних джерел.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ