За скільки купують і продають волоські горіхи у Сумах
На Сумському ринку продають волоські горіхи в шкаралупі та очищені, цілі і подрібнені. Їх ціна залежить від кількості врожаю в регіоні, погодних умов та попиту. Яка ціна цьогоріч у Сумах — розповідає Суспільне.
Пан Володимир показує назбирані восени горіхи.
Господар говорить, коли дерево було молодим, збирали по два мішки плодів. Цього року, каже, урожай волоських невисокий, вдалося зібрати близько двох відер.
“Ми тут живемо 9 років, горіх вже тут був. Гарно він родив на початку, а останні 3 роки почав трохи хворіти. Бактеріоз називається ця хвороба або ще її називають “марсоній”, або плямиста гниль. Частина з них чорніє і непридатна для їжі”, — сказав Володимир Тимошенко.
Володимир говорить, продажем горіхів ніколи не займався та вирішив поруч з плодоносним горіхом посадити молоде дерево.
“Треба посадити горіх обов’язково, бо він дуже корисний, у такому місті, щоб він не заважав ні господарству, ні рослинам. Чому, бо корінь у нього дуже розгалужений і він може руйнувати навіть приміщення біля якого він росте. Я збираю його у мішки, пересипаю його мочовиною і до весни воно вже як добриво буде або як мульчу використовуємо. Те, що зібрали підсушуємо і роздаємо то сусідам, то родичам, а частину самі споживаємо”.
Алла Переяслава продає на базарі горіхи вирощені власноруч, каже, найдорожчі – великі і відбірні світлі. За них просить 50 гривень за кілограм. Горіхи не лущить, хоча каже знає, що чищені значно дорожчі.
Анжеліка Шестак за чищені горіхи просить 200-300 гривень за кілограм.
“300 гривень кілограм бабочка іде такий відбірний. І дрібненькі по 200 гривень за кіло. Було трохи дешевше 250 і 200. Цього року трохи здорожчали. Дуже мало горіхів. Ми закуповуємо з Полтавської області. Горішок смачний, свіжий, урожай новий”, — сказала Анжеліка.
За словами продавчині Ольги Уманської, в урожайні роки волоські горіхи давали прибуток, але цього року їх мало.
Пан Євгеній говорить, що горіхи його родина споживає постійно.
“Ми не багато купуємо, 300-500 грамів. З’їли свіженького, прийшли, взяли ще. Вони сушені, нам подобаються. Які сподобались, такі й беремо”, — сказав Євгеній Білик
Горіхи містять вуглеводи, білки, органічні та мінеральні сполуки, жири та вітаміни, але їх вживання має свої обмеження, розповідає дієтологиня Тамара Калашник.
При зберіганні горіхів, додає Тамара Калашник, варто уникати сонячного світла, бо продукт може висихати та окислюватись, тому швидше зіпсується.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ