В Україні виник дефіцит сала – коштує дорожче, ніж сортове м’ясо
В Україні перед новим роком зростають ціни на продукти, а сало вже коштує дорожче, ніж м’ясо.
Як розповіла 112ua.tv академік, віцепрезидент НААН Ануш Балян, в Україні лише 20% сала на полицях українських магазинів – українське.
“На ринках сало продають не дешевше, ніж по 200 грн/кг, а “генеральське” – по 300-350 грн/кг. Ціна на сало в Україні вже вища, ніж на сортове м’ясо”, – зазначила Ануш Балян.
Крім того, в країні спостерігається скорочення пропозиції сала. Оскільки фермери надають перевагу м’ясній породі свиней, яка швидко набирає вагу.
“Ми практично втратили породу свиней українська біла”, – розповіла Ануш Балян.
Виявилось, що Україна імпортує вчетверо більше сала, ніж виробляє. За 9 місяців 2021 року виробили 6,5 тис. т сала, а імпортували 25 тис. т сала – з них 14 тис. т із Польщі.
Балян заявила, що надалі ціни на сало залежатимуть від інфляції, купівельної спроможності населення, курсу національної валюти, обсягів виробництва та імпорту самого продукту та пропозиції м’яса птиці.
Скільки коштує м’ясо
За даними Мінфіну, ціни на свинину у грудні залежать від її виду. Так, ціна свинячої грудинки становить 102,95 грн/кг, лопатки – 103,68 грн/кг, ошийка – 146,18 грн/кг, ребер – 108,65 грн за кг, шашлика – 143,49 грн/кг.
Держрегулювання цін
В Україні хочуть повернути держрегулювання цін на деякі види продуктів, а саме на ті, які мають велику соціальну значущість.
Якщо законопроєкт № 6374 підтримають, то державне регулювання торкнеться таких продуктів, як:
- гречана крупа;
- цукровий пісок;
- пшеничне борошно вищого ґатунку;
- вермішель з борошна пшеничного вищого сорту;
- пастеризоване молоко жирністю 2,5%;
- житньо-пшеничний хліб;
- батон з пшеничного борошна;
- курячі яйця категорії С1;
- куряча тушка;
- мінеральна негазована вода;
- вершковое масло жирністю 72,5%;
- соняшникова олія.
Раніше в Україні вже було державне регулювання цін, але 2017 року його скасували.