Сумські хокеїстки стартували на Кубку європейських чемпіонів з перемоги
Юний вокаліст із Шосткинщини здобув перемогу у Всеукраїнському патріотичному конкурсі
В Юнаківці усувають наслідки обстрілів селища російськими керованими бомбамиФОТО
В яких лікарнях Сумщини можна отримати безоплатну послугу з реабілітації
На Сумщині проводяться заходи з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин
Три команди із Сумщини зіграють у фіналі Аматорської футзальної ліги України
У Шостці водій Mitsubishi врізався у Ford та втік з місця подіїФОТО
Як працює пошкоджена обстрілами лікарня у Великій Писарівці
Юні тростянчани відзначилися на чемпіонаті України таеквондо
У Середино-Буді усього 48 дітей, котрі підлягають під примусову евакуацію
У Шостці пройшов фестиваль студентської творчості «Переможна весна- 2024»
Як на Сумщині лікують опікові травми
На Сумщині поліцейські повідомили про підозру жінці, яка займалась сутенерством
Печія у вагітних: причини проявів та як позбавитись симптомів
Президент вручив ордени трьом сумським медикамФОТО
На території Гетьманського парку розвісили гніздівлі для птахів
У Сумах на частоті 99,4 МГц працюватиме “Авторадіо Україна”
Вибухотехніки поліції Сумщини знищили 5 ракет типу “Повітря – Земля”ФОТО
Подробиці ДТП на проспекті ПеремогиФОТО
Передавала координати, по яким ворог обстрілював Великописарівську громаду – затримано чергову російську агентку
Жителька Шостки потребує допомоги у боротьбі зі складним захворюванням суглобів
“Поїхали в нікуди”: історії людей, які евакуювалися з Великописарівської громади
У Ромнах попрощаються із захисником Владиславом Куліміним
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок та автомобіль
У Чернігові судять російського генерала, що керував воєнними злочинцями на Сумщині
Вночі у Сумах затримали п’яного як чіп водія без прав
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 35 вибухів
Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО

Наставник ФК «Суми» розповів про плани команди

На початку весняної частини сезону 2020/21 спортивний журналіст Анатолій Поляченко поспілкувався із головним тренером ФК «Суми» Сергієм Страшненко. Про враження від сезону, підсумки першого етапу чемпіонату, кадрові зміни та подальші плани команди в інтерв’ю головного тренера виданню «Вісті сумських громад».

В.Г.: Ваші особисті враження від сезону, як головного тренера. Багато сивого волосся додалося, багато нервових клітин втратили?

С.С.: Не знаю, скільки. Важко дати таку емоційну оцінку. Але якщо брати в цілому, то працювати довелося під величезним тиском, особливо у стартовій частині чемпіонату. Але це така тренерська доля – працювати під таким пресом, щоб дати гарний результат. Але потім, вважаю, все-таки вийшло непогано, налагодилося. Зрештою, враховуючи всі нюанси, скажу, що позитивно.

В.Г.: По підсумках сезону. Як оцінюєш гру команди, адже дебютували у аматорському чемпіонаті, та й група доволі сильна трапилася.

С.С.: Перші чотири тури були, мабуть, найважчими. Стартова гра – це «Тростянець». Відразу потрібно висловити хлопцям вдячність, бо вони віднеслися до цього поєдинку з великою відповідальністю, провели з повною самовіддачею, що зрештою й «вилилося» у перемогу з великим рахунком. Наступні тури – «Вовчанськ» і «Полтава» – ми програли. Не вистачило проти «Вовчанська» майстерності, а проти «Полтави», напевне, психологічно підійшли не в тому стані. Матч четвертого туру проти чемпіона Дніпропетровської області – ФК «Скорук», був дуже важливим і надзвичайно важким. Зрештою, витримали, забили, довели гру до перемоги. Потім пішли суперники трохи простіші. Нелегкий був матч у Каховці – далека дорога, непоганий суперник. Не вистачило везіння у грі вже другого кола з «Вовчанськом». Завершальна гра цієї частини чемпіонату проти запорізького «Мотору», яка була перенесена аж на 9 грудня, вважаю, порадувала всіх. Наші гравці вийшли суперзарядженими і повністю переграли, я вважаю, одну з найсильніших аматорських команд України, добилися перемоги з великим рахунком. Таким чином, турнір почали з упевненої перемоги у першому турі – 4:0 і в завершальному матчі теж здобули перемогу з впевненим рахунком.

В.Г.: Загалом задоволені виступом команди у цій частині чемпіонату?

С.С.: Тренер не може бути всім задоволеним. Звичайно, якщо загалом рахувати за результатом, то, безумовно є задоволення. Проте, скажімо так, було б більше кваліфікованих гравців, то думаю, можна було сміливо боротися за першу позицію.

В.Г.: За кілька днів до початку сезону команда залишилася з одним голкіпером, потім всередині чемпіонату прийшов другий воротар. Як оцінюєте дії цієї ланки?

С.С.: Скажімо так, більш-менш нормально. Я, як голкіпер, напевно ніколи не буду задоволений діями футболістів на цій позиції. Завжди були, є й будуть помилки. Але ми конструктивно спілкуємося, пояснюю їм, як потрібно позбавлятися від несолідних помилок. Вони не прикрашають воротарів. Голкіпер – це фігура, яка повинна бути солідною на футбольному полі у всіх відношеннях.

В.Г.: Краща і найгірша гра команди у чемпіонаті?

С.С.: Найгірша гра – це матч з «Полтавою». Можна гідно програти, виконуючи настанови, які вимагає тренерський штаб та боротися. А можна програти, як у цій грі – вийти з незрозумілим настроєм, це був жах. Це була єдина надзвичайно незадовільна гра. Що стосується кращої гри, два матчі виділю – з «Тростянцем» у першому турі і з «Мотором» в останній. До речі, і другу гру з «Тростянцем» віднесу до активу. Дуже важко грати з ними – «Тростянець» добра команда, збалансована на всіх лініях. Принциповість наших матчів, приберу на другий план. Перш за все, це добре укомплектована команда, у них є свої тактичні напрацювання. Дуже було важко грати проти них і добиватися позитивного результату в обох матчах.

В.Г.: Можете виділити кращого гравця команди?

С.С.: Не можу та не буду називати прізвища. Ми команда. Одні футболісти на початку сезону грали добре, а потім збавили, інші розігралися вже у другій частині турніру. Є ряд футболістів, які надзвичайно гідно провели цю частину сезону. Хочу подякувати моєму асистенту Віталію Бугайову. У наших результатах його значний вклад. Він помічник у всьому – від проведення тренувань до аналізу поєдинків. Гарна і надійна людина, справжній професіонал своє справи.

В.Г.: В середині чемпіонату команда перейшла з «Ювілейного» на штучний газон відновленого стадіону «Авангард». Це якось позначилося на грі команди?

С.С.: Навряд. Ми завжди практикували підготовку команди в залежності від якості газону. Якщо грали на натуральному газоні, то й готувалися також на натуральному. Або навпаки, перебудовували тренувальний процес під штучне покриття. Звичайно, «Ювілейний» гарний стадіон, але якість газону залишає бажати кращого. Якщо виходити на штучне покриття достойного рівня, наприклад, французького, як на «Авангарді», то звичайно футболістам набагато комфортніше працювати й грати на рівно-ідеальних полях.

В.Г.: Керівництво клубу задоволене виступом команди?

С.С.: У цілому так.

В.Г.: Зараз клуб подав документи для того, щоб пройти ліцензування й виступати у наступному сезоні вже у другій лізі. Мабуть, буде й посилення команди, зміни у складі?

С.С.: Наразі зміни незначні. Ми вирішили припинити співпрацю з Валерієм Макаровим, Пааго Генрі, Євгенієм Сайко та Дмитром Скаржинський. Дякуємо хлопцям, за час та сили, які вони віддали команді. Звичайно, працюємо на трансферному ринку, підбираємо футболістів. Орієнтуємося на виконавців з прицілом на другу лігу, будемо комплектувати команду, враховуючи саме цей фактор. Вважаю, що три-чотири кваліфікованих футболісти вже незабаром з’являться. Можливо й більше новачків підпишемо. Проте у будь-якому випадку, будемо запрошувати саме футболістів, які будуть відповідати рівню команди майстрів.

В.Г.: До речі, як вважаєте, чи велика різниця між провідними аматорськими командами України та командами другої ліги?

С.С.: Не буду називати конкретні команди, але можна сміливо говорити, що рівень майстерності та рівень гри у багатьох наших матчах показав, що команди, маю на увазі нас та наших супротивників, можуть спокійно виступати у будь-якій групі другої ліги. І не будуть пасти задніх. Аматорський рівень чим хороший? Тут підбирається непогана молодь, яка має перспективи, але не потрапляє до команд майстрів і ветерани, які з різних причин не можуть грати на професійному рівні, але мають амбіції, майстерність та досвід. В цілому, при правильному підборі виконавців, виходить доволі пристойний рівень.

В.Г.: Як буде готуватися команда до весняної частини чемпіонату?

С.С.: Почали поступову підготовку. З 1 лютого розпочнемо повноцінну та інтенсивну підготовку до весняної частини. У планах – три збори. Проведемо в Сумах. Перший збір – це в основному загальнофізична підготовка. Плануємо в лютому зіграти в регіональному турнірі. Тепер новий Сумський район – це половина області. Очікується участь топових клубів області – «Альянсу», «Тростянця» та «Вікторії». У березні плануємо участь в представницькому турнірі в Харкові. Ми вже отримали запрошення. Там будуть грати команди гарного рівня.

В.Г.: Що чекаєте від перетворення ФК «Суми» в муніципальний клуб?

С.С.: Сподіваюся, що це відбудеться вже в січні цього року. Це гарантія стабільного фінансування. Ми віддячимо сумчанам гарною грою, результатами та виконанням поставлених завдань – тобто виходом до другої ліги ПФЛ України. Ми, наразі єдиний обласний центр України, де немає футбольної команди майстрів.

В.Г.: Щоб побажали читачам та вболівальникам у 2021 році?

С.С.: Хочеться, в першу чергу, побажати всім міцного здоров’я. А також побільше добра, позитиву, посмішок та оптимізму. Щоб у всіх були лише яскраві та гарні моменти в житті. І в 2021 році збулися всі мрії та бажання. Бажаю вболівальникам скоріше повернутися на стадіони та отримувати задоволення від ігор улюблених команд.

Розмовляв Анатолій Поляченко, видання «Вісті сумських громад»

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення