Чому на Сумщині дешевшає молочна сировина
У березні молоко від агропідприємств Сумщини подешевшало на 6,5% і ціна становила 19 гривень 45 копійок за кілограм. Про це розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Олександр Маслак.Чи будуть знижуватися ціни на молоко й надалі — дізнавалися кореспонденти Суспільного.
“Звичайно, ціна на молоко дуже низька. Якщо взяти пляшку мінеральної води і пляшку молока, то ціна води дорожча ніж молоко. А скільки сюди вкладено ресурсів”, — розповіла зоотехнічка Людмила Лисянська.

За її словами, перша зміна у доярок починається о 5 ранку, а процес доїння, то лише частина їхньої праці, корів потрібно нагодувати, напоїти, прибрати за ними.
“Щоб подоїти 1 корову доярка має 4 рази біля неї присісти. 4 рази біля однієї тварини. Робочий графік доярки-доїння вранці і ввечері. Вона приходить на 5 годину ранку і на 17 годину вечора. Доїння відбувається приблизно 3,5-4 години. На кожну тварину йде близько 10 хвилин. Тварини всі різні, є швидкість молоковіддачі однієї корови за 2 хвилини, а є і 5-7 хвилин. До кожної тварини є індивідуальний підхід. Основних доярок у нас 3, 2 підмінних і 1 доярка пологового відділення”, — розповіла пані Людмила.

Одна доярка щоденно видоює близько сотні корів, говорить пані Людмила:
“У нашому племзаводі утримується Українська чорно ряба та бура порода. Української чорно рябої породи 277 голів, Української бурої 33 голови корів. На даному етапі, в нас плани були повернутися до того показника, з якого ми так у період війни знизилися на 280 голів. Було 350 корів, було більше робочих місць. Тут село недалеко. Людям потрібна робота. Але, в зв’язку з війною, знизилося поголів’я”.
Утримання худоби-важка праця, а прибутки від неї невеликі, розповідає керівник дослідного господарства Інституту сільського господарства Віктор Пахненко.

“У магазині ціна 900 грам молока коштує більше 40 гривень, у нас беруть по 16 гривень літру цільного молока високої якості. У нас є група корів, яка дає молоко групи А 2 це вище по якості ніж молоко, яке йде на дитяче харчування. Але ціна ж таки одна і та сама-16 гривень”, — повідомив Віктор Пахненко, керівник дослідного господарства Інституту сільського господарства.

Доїти корів треба двічі на день. Весною молоко дають не всі. За день виходить близько чотирьох тонн, додав Віктор Пахненко: “І молокопереробні підприємства Сумський працює наполовину, Буринський молокозавод в основному у нас забирає молоко, але розрахунки дуже слабкі, з потугами йдуть. Заборгованість висока з їхньої сторони. А кошти вкрай необхідні на весняну пору. В цьому в нас проблема виникає”.
За словами керівника профільного департаменту Олександра Маслака, закупівельна ціна молока базисної жирності від домогосподарств , починаючи з листопада минулого року становила 10 гривень за кілограм, проте з березня подешевшала на 5% і наразі закуповується за ціною 9 гривень 50 копійок за кілограм.
“Це пов’язано, перш за все, із зростанням пропозицій молочної сировини на ринку. Якщо раніше переробні підприємства частину продукції, яка виробляється на їхніх потужностях експортували за межі України, то нині ця можливість скоротилася і пропозиція внутрішнього ринку, як по молочній сировині так і по готовій продукції вона зросла. Відсутність достатнього збуту продукції впливає на незначне зниження молочної сировини”, — зазначив Олександр Маслак, директор обласного департаменту агропромислового розвитку.

Цьогоріч у господарствах Сумщини утримують понад 39 тисяч корів. В зв’язку з безпековою ситуацією поголів’я зменшилось. Сезонне зниження ціни на молочну сировину триватиме і надалі, розповів Олександр Маслак.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ