Новорічний стіл обійдеться на 20% дорожче від минулорічного
На святковий новорічний стіл уже зараз варто робити запаси та відкладати гроші. Адже через неповні 2 місяці витрати на меню, аналогічне торішньому, будуть приблизно на 20% більше, ніж у грудні 2017 року.
Подорожчало
Поки, за підрахунками Держслужби статистики, усі продукти за 3 квартали виросли в ціні на 12,5%, у порівнянні з трьома кварталами 2017 року. За останнім прогнозом Нацбанку, інфляція за 2018 рік дійде до 10,1%, то продукти можуть подорожчати за рік на 17-17,5%, а спиртне – на 24-25% . У результаті новорічне меню, аналогічне торішньому, обійдеться приблизно на 20% дорожче.
Для прикладу – рік тому середній стіл на шістьох дорослих, що включав 3 пляшки шампанського, 3 пляшки коньяку, незмінний олів’є і стандартний набір холодних і гарячих закусок, обійшовся в 2900 грн. У цьому році доведеться витратити на таке ж меню вже майже 3500 грн (+600 грн). Головні “винуватці” подорожчання – спиртне, м’ясна і рибна нарізка, сири і яйця, що входять до складу олів’є. Пляшка українського коньяку 5 зірок із січня подорожчала на 35-40 грн, українське витримане шампанське – на 20-25 грн, кіло сирокопченої ковбаси – на 50-60 грн, кіло твердого сиру витримки 12 місяців – на 60-70 грн, кіло червоної риби – на 100-120 грн.
Запасаємося
У листопаді-грудні нас чекає зростання цін практично на всі компоненти новорічного столу. Тому все куплене сьогодні гарантовано виявиться дешевше, ніж в грудні. Очевидно, що за 1,5 місяці до свята немає сенсу брати те, що швидко псується, крім сирів і ковбаси, за умови, що вона свіжа.
Джерело: yampil.info