Грибний сезон на Сумщині: чому мало грибів та чи були отруєння
Зазвичай на Сумщині восени поблизу лісу місцеві торгують свіжими грибами, однак нині продавців немає. Зі слів грибників, цьогоріч грибів обмаль. Їх важко знайти в лісі та в продажу на базарі, а ціни на них зросли вдвічі. Чи були цього року отруєння грибами та чому в грибний сезон ціни на них не падають — пише Суспільне.
“Грибів немає, тому що засуха була. І не підуть, бо там вже мінуси йдуть, так що вже не буде нічого”, — розповіла жителька Шпилівки Ольга Рекуненко
На одному з Сумських ринків лісові гриби тільки у пані Ольги. Їй 65 років. Жінка розповідає, живе в Шпилівці і до лісу ходить майже щодня. Минулого року збирала по кілька відер грибів на день і в сезон могла вторгувати за них до шести тисяч гривень. Нині ж, каже, на гриби неврожай: “І боровики, і білі й маслята, сироїжки, грузді мені дуже подобаються, але їх дуже мало цього року. Лисички, піддубники дуже подобаються. Ну їх в цьому році немає. Підберезники, підосичники і польські ще”.
Василь Петренко говорить, до лісу ходить рідко, втім опеньки полюбляє: “На суп нарвав. Все, більше не було, бо несприятлива погода”.
Доморощені печериці продає з ятки продавчиня Любов Берестовська. Жінка каже, цьогоріч початок сезону на гриби не збив ціни на цей продукт на ринках Сумщини. Крім того, гриби здорожчали вдвічі. Минулого року у цю пору продавала понад сто кілограмів за день, а нині 50.
“Коли вони дешевші були, їх значно краще брали, а зараз, незважаючи на малу кількість лісових грибів, попит упав, значно упав із-за ціни, яка зросла вдвічі”.
Головна спеціалістка відділу безпеки управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Валентина Фролова радить не їсти лісових грибів, адже усі вони, і їстівні в тому числі накопичують небезпечні токсини та солі важких металів.
“У цьому році у нас зареєстровано 1 випадок отруєння грибами – це сім’я з Глухівської територіальної громади. Постраждали люди, які збирали гриби і споживали їх, попередньо не відваривши, а відразу їх смажили. У минулому році у Сумській області було 3 випадки отруєння грибами”, — пояснила жінка.
Валентина Фролова радить при перших ознаках отруєння одразу викликати “швидку”: “Це біль в животі, блювання, нудота, запаморочення в голові, можуть бути, в залежності, яким грибом отруїлися, серцеві ознаки, посиніння губ, оніміння кінцівок, холодні кінцівки. В деяких випадках галюцинації. Треба невідкладно викликати швидку допомогу. А до цього промити шлунок, дати велику кількість води випити і викликати блювання. Надати сорбенти, якщо вони є, до прикладу активоване вугілля. Тільки їх потрібно 4-5 пігулок, не менше. І не давати алкоголю чи молока, тому що це спричиняє всмоктування швидше зі шлунку”.
За словами Валентини Фролової, також небезпечно збирати гриби обабіч доріг та поблизу залізничних колій.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ