На Сумщині циркулюють дві лінії грипу
За останній тиждень по області зареєстрували близько 4,5 тисяч випадків ГРВІ. Більшість хворих – школярі. Уже є і випадки грипу.
«Першу хвилю ми очікуємо наприкінці грудня, другу – у кінці січня – на початку грудня», – говорить Ірина Троцька, заступниця головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні.
Цьогоріч у регіоні циркулюють дві лінії грипу А. Особливо він небезпечний для маленьких діток, людей похилого віку і тих, хто має хронічні захворювання, говорить Ірина Троцька.
Інфекційні захворювання легше попередити, аніж лікувати, запевняють лікарі. Відтак закликають населення робити щеплення. На сьогодні в області наявні вакцини від 10 інфекційних захворювань. «Вакцини достатньо, вона гарної якості і є в усіх лікувально-профілактичних закладах нашої області», запевняє Ольга Гапієнко, головна спеціалістка лікувально-профілактичного відділу управління охорони здоров’я Сумської ОДА.
Варто звернути увагу на те, що до щеплення живими вакцинами і низка протипоказань, говорить Ольга Гапієнко. це або наявне гостре захворювання з підвищенням високої температури, або загострення хронічного захворювання, судоми і наявність анафілактичного шоку від попереднього щеплення. Не можна вакцинуватися і особам зі злоякісними новоутвореннями та хворим на СНІД.
Вже понад рік актуальною проблемою є і захворюваність на кір. «З початку року зареєстровано 255 випадків кору. Серед них 70% – це кір серед дорослих», – зазначає Ірина Троцька. Проте завдяки достатньому рівню вакцинації наразі ситуація з захворюваністю на кір стабілізується, запевняють медики.
А от на дифтерію останній рік українці хворіють більш масово. І це саме через низький рівень вакцинації. «Дифтерію діагностували вже у 21 дорослої людини. Якщо порівняти з попередніми роками, раніше ми мали лише поодинокі випадки, починаючи з кінця 90-х років», каже Ірина Троцька.
Загрозу інфекційних захворювань несуть і несвіжі продукти. Особливо це простежується у період новорічних свят. «Новорічні свята – це для людей, але й для мікробів це теж будуть новорічні свята, бо вони будуть мати змогу розмножуватися в тих умовах, які ми будемо їм штучно створювати», – попереджає Ірина Троцька.
Відтак медики радять дотримуватись санітарних норм під час приготування страв та слідкувати з терміном їх придатності.