За добу шахраї одурили 8 жителів Сумщини майже на 255 тисяч гривень
Шосткинські волонтери пропонують жителям громади протизастудні ліки
У Сумах водій Chevrolet Lacetti врізався у припаркований Chrysler Voyager і залишив місце ДТПФОТО
​У Недригайлівській громаді заборонили використання штучних квітів
Піаністка з Путивля відзначилася на конкурсі мистецтв “Натхнення України”
“Генеральні алеї”: у Сумах реалізують спільний проєкт педагогічного та аграрного університетів
Дитячий танцювальний колектив із Шостки – переможець Міжнародного чемпіонату мистецтв
Сумські баскетболісти відкривають “фінал восьми” Вищої ліги
У Сулі знайшли кишкові палички – купатися небезпечно
У Білопіллі зацвіла сакура, обпалена війною
На Сумщині ліквідовано схему незаконного збагачення у ТСЦФОТО
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджені житлові будинки, пилорама та технікаФОТО
Воїн із Шостки Віталій Шумей, який проходив лікування на Чернігівщині, заговорив
По Свеській громаді скинули 4 бомби
Шосткинка, що втратила сина захисника, купує дрони і допомагає ЗСУ
З Охтирки відправили гуманітарний вантаж Харківщині
Вночі зафіксовано обстріл у Краснопільській громаді
Вчора
Буймерський старостат відновив роботу після ракетного удару
В Охтирці простерилізують 70 чотирилапих безхатьків
Як живе перша оленяча ферма на Сумщині?ФОТО
Є поранений: протягом дня росіяни здійснили 14 обстрілів Сумської області
Cумська громада попрощалася з двома загиблими захисникамиФОТО
У Лебедині попрощалися із загиблим на війні мером Олександром Бакликовим
На Сумщині два будинки сімейного типу отримали мікроавтобуси від міжнародних партнерів
Благодійники оплатять навчання 52 студентам СНАУ
Операція «Першоцвіт» на Сумщині: складено 22 протоколи
Ексмер Сум і кадровий офіцер Лисенко заявив, що воювати на фронт не поїде
У Роменському мікрорайоні прогрейдерували дороги
У Бурині попрощаються із захисником Сергієм Куштименком
Ворог продовжує «пропаганду страху» серед мешканців Сумщини

Освіта в умовах тривалого вимкнення світла: як організували навчальний процес у СумДУ

Після неодноразових атак російських військ на енергетичну систему України “Укренерго” встановило ліміти споживання електроенергії по всій країні, зокрема, і для Сумщини. Як в умовах вимкнення світла навчаються студенти закладів вищої освіти області, а саме, СумДУ, розповів ректор університету Василь Карпуша.

Освіта в умовах тривалого вимкнення світла: як організували навчальний процес у СумДУ

– Протягом останніх років студенти навчаються дистанційно. Якщо раніше проблем зі світлом та інтернетом не було, то нині ситуація змінилася. Чи має Сумський державний університет варіанти дій на випадок часткового блекауту?

– Коли відключення -4+2 – це вже і є частковий блекаут, причому є різні черги. І все це призводить до того, що викладач має потрійне навантаження: якась частина студентів займається офлайн по окремих спеціальностях, якась частина онлайн, і третє: викладач повинен забезпечити так зване асинхронне навчання: на відповідних ресурсах повинні бути викладені в електронному вигляді ті матеріали, як студент повинен опанувати самостійно. Є викладачі, які записують свої лекції і викладають, і тоді у той період, коли з’являється інтернет у студента, він може прослухати цю лекцію. Студенти-медики займаються офлайн, вони перебувають безпосередньо на клінічних базах. Найбільш складно тим, хто проживає в області, де відключення світла більш часті були.

– Тобто, з лекційними заняттями дещо простіше, як бути з практичними заняттями?

– Намагаємось, щоб практичні заняття, найбільш важливі для освітньої програми, проходили в стінах університету. Тому, що зараз корпуси опалюються, графіки відключень світла є, тобто ми знаємо, коли є світло, а коли його немає. Можна змінювати розклад — ми змінюємо його практично на кожен день. Але, якщо говорити про практичні заняття, то в університеті давно напрацьований досвід, як можна і практичні заняття проводити дистанційно. Університет вже близько 15 років практикує справжню дистанційну освіту. Не онлайн-освіту, а дистанційну. Це технологія, яка передбачає виконання лабораторної роботи через відповідний тренажер, як програмний комплекс. Якщо у студента є час, можливість, він має пройти, відповідним чином отримати певні бали в той час, коли у нього є інтернет.

– Раніше, для здачі практичних робіт, викладачі використовували дедлайни. Як зараз, коли не у всіх є можливість вкластися в той термін, який визначив викладач? Чи будуть застосовуватися штрафні санкції за порушення дедлайну?

– Ні. Відповідний наказ виданий по університету на початку грудня, де доведено до всіх науково-педагогічних працівників, викладачів, про максимально лояльне і сприятливе відношення до студента. Дедлайни є, вони мають бути, тому що сумлінний студент, який має інтернет, він зробить все вчасно, але далі додаткові дедлайни і подовження сесії, відключення світла буде вважатися поважною причиною і перевіряти справді це так, чи ні — ми не будемо. Тому, я думаю, що наша сесія розтягнеться не на два тижні, як це було, а на місяць. Зараз, я думаю, що буде і початок навчального семестру із боргами студентів.

– Ви згадали студентів, як проживають в області, не у місті Суми, як бути цим студентам? Чи повернувся хтось із них до гуртожитків?

– Зараз у гуртожитках проживає близько 600 студентів. Вони повернулися із міст проживання в області. Тому що у гуртожитках є опалення і інтернет в Сумах кращий. Знову ж таки, ті, хто не можуть, то коли хоча б віконце інтернету з’являється, можна в асинхронному режимі зайти на нашу електронну освітню платформу, знайти своє завдання, скачати і виконувати самостійно.

– Щодо іноземних студентів, чи повернувся хтось?

– Нам дуже приємно, що попри те, що ми прикордонна область і ризики певні є, десь близько 50 студентів зараз повернулися. В основному це студенти-медики, деякі проживають у гуртожитку, деякі винаймають житло. Близько 1300 студентів зараз займаються онлайн. І це якраз той випадок, коли можна сформувати окремі групи: ті, хто вчиться онлайн і ті, хто перебувають у Сумах та навчаються очно.

– Якщо проміжні завдання можна складати онлайн, то як бути з іспитами: сесія ж передбачає складання екзаменів? Чи можна робити це в асинхронному режимі?

– Напрацьовано певний досвід, коли був карантин, тоді все це було. Є відповідні технології, які змушують студента бути максимально доброчесним, з точки зору списування, підказок і таке інше. Якщо ми візьмемо цей наказ, про який я говорив (Про порядок завершення осіннього семестру – ред.), то є таке сленгове поняття “екзамен автоматом”. Це той випадок, коли студент напрацював до цього часу певну кількість балів і тоді, якщо він каже, що оцінка його влаштовує, то екзамен він не складатиме. Так, це буде не максимальна оцінка, і як правило, вона влаштовує студентів-контрактників, які не претендують на стипендію. Ті, хто хоче отримувати стипендію, будуть обов’язково складати іспити, для того, щоб отримати максимально високу оцінку, яку вони заслуговують.

Освіта в умовах тривалого вимкнення світла: як організували навчальний процес у СумДУ

– В університеті є можливість отримати доступ до інтернету?

– Ми створили “пункти освітньої незламності”, їх наразі 11. Це аудиторії, куди студенти можуть прийти, там є доступ до інтернету. Є аудиторії, які мають резервне живлення через генератор, наприклад, наш конгрес-центр. Студенти можуть туди приходити і викладачі приходять та проводять заняття. Взагалі багато викладачів повернулися в університет, тому що університет має кілька корпусів, які знаходяться на різних чергах відключення електроенергії.

– Скільки викладачів університету наразі перебувають за кордоном?

– Десь близько чверті. Я говорив про 1300 іноземних студентів, то якраз ті викладачі, які знаходяться за кордоном, можуть абсолютно за графіком, за розкладом, проводити заняття.

– Чи є можливість, за відсутності інтернету, складати іспити в університеті?

– Додаткові розклади для складання сесії, крім тих, які затверджені, всі наші факультети обов’язково роблять і будуть робити, будемо дивитися на ситуацію. Відповідним наказам передбачено. Не буде такого, як раніше, якщо не з’явився на екзамен, то далі перескладання екзамену. І я не знаю, скільки буде подовжень цієї сесії. Випадки такі, де немає контакту зі студентами, поодинокі є. І тут ми максимально відтягуємо цей термін, а потім будемо надавати академічну відпустку, тому що можуть бути такі випадки, коли студент хворіє і просто не має можливості підключитися до навчання або, коли студенти заочної форми навчання вступили до лав ЗСУ.

– Як забезпечений університет генераторами?

– Генераторів мало, тому що маємо 42 корпуси і надзвичайно складну систему енергопостачання. Не можна поставити навіть потужний один генератор на корпус, тому що це декілька ліній, можна зробити тільки локально. Такі генератори є і вони знаходяться поруч із критичною інфраструктурою. Для нас критична інфраструктура – інтернет. Це наш сайт, це наша система управління університетом.

– У разі повного блекауту навчання буде на паузі?

– Так, буде на паузі і потрібно буде забезпечити керованість університету, насамперед. Будемо призупиняти навчальний процес, як це було у березні, і відпрацьовувати у літні місяці, але сподіваємося, що цього не станеться.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення