Вчора
Протягом дня на Сумщині зафіксовано 188 вибухів
У Шостці погодили перейменування однієї з вулицьВІДЕО
Робота юної глухівчанки отримала Гран-прі на Всеукраїнському конкурсі мистецтв
У Ворожбі через ворожі обстріли зник мобільний зв’язок
У Шосткинській громаді 768 осіб отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій
Сумчани розповіли про російську атаку по інфраструктуріФОТО
На Сумщині горів житловий будинокФОТО
У Середина-Буді через обстріли сталася пожежаФОТО
У ФК “Тростянець” — новий головний тренер
Ексмер Лисенко знову вляпався у скандал: цього разу через незадекларовану автівкуФОТО
До 7 років позбавлення волі засуджено двох учасників організованої групи
У центрі Сум водій наїхав на патрульногоВІДЕО
На Сумщині поменшало учнів та вчителів
Двоє учасників молодіжного стажування поповнили лави сумського самоврядування
У Шосткинську бібліотеку передали книги з різних куточків України
Діти Шосткинщини, евакуйовані з 5-кілометрової зони, отримали гуманітарну допомогуФОТО
У Сумах виконком надав дозволи на літні майданчики і точки з продажу кави
У ДТП на Сумщині потрапило навчальне автоФОТО
Танцювальний дует із Шостки підкорив конкурс у столиціФОТО
Які проєкти з будівництва та відновлення реалізують на Роменщині?
У Конотопі почали відключати боржників від мережі водовідведення
Студентки Шосткинського медколеджу – переможниці міжнародного конкурсу мистецтв
Шоскинський стрибун виграв змагання в Арканзасі
На війні загинув захисник із Конотопщини Віталій Скакун
Водне поло: сумчани – на четвертому місці
На Охтирщині чоловік позбавив життя свого товариша
Колишньому сумському посадовцю заочно повідомлено про підозру у вчиненні держзради
У Тростянці перейменували 62 топоніми
У сумських лучників – дві бронзи
Росіяни вдарили по інфраструктурі Сум

Что мешает власти Сум увековечить Героев Советского Союза?

Буквально месяц назад, в марте, комиссия по вопросам увековечения памяти выдающихся личностей и событий в городе Сумы рассматривала очень важный, но довольно непростой, по мнению ее представителей, вопрос – предложение внести изменения в Мемориальный комплекс «Вечная слава».

Речь шла о просьбе сына участника парада Победы в Москве в 1945 году Александра Дурманенко дополнить высеченные на этом мемориале имена погибших сумчан именами Героев Советского Союза и участников парада Победы – жителей области.

Члены комиссии сомневались, насколько это возможно: ведь памятник сформирован давно, будет ли корректно менять его без участия авторов? Сколько фамилий и имен нужно еще включить? И не было бы более справедливо увековечить их память по месту жительства? Не затеряются ли их имена в Сумах – среди 4 тысяч других выгравированных имен… К тому же, как отметили специалисты, на подобных мемориалах в основном указывали только фамилии людей, погибших во время военных действий и умерших в военных госпиталях вплоть до 1947 г. В итоге члены комиссии единогласно приняли решение отказать в изменении мемориала, посчитав вмешательство в него нецелесообразным.

Однако вопрос этот настолько серьезный, что мы решили продолжить тему и приурочить ее продолжение к празднику Победы – 9 Мая. Причин же для этого несколько.

Во-первых, к журналистам обратился сам Александр Дурманенко с вопросами, которые появились у него после прошлой публикации: «Знову і знову перечитую статтю «Это нужно не мертвым…». Одразу виникає питання: а кому це потрібно? Я цього не дізнався. Я син учасника параду Перемоги, що запропонував доповнити сумський меморіал «Вечная слава». Але, по-перше, в Сумах немає такого меморіалу. Як немає? – заперечать мені друзі, працівники організації, яка в 1975 році будувала меморіал. Адже ми разом виходили на роботу, організовували суботники. Не рахуючись зі своїм часом, щоб у каменю увічнити пам’ять про героїв Сумщини, які своїм подвигом здобули славу в перемозі у Великій Вітчизняній війні. Саме ці чотири слова були головними при будівництві меморіалу всієї Сумської області, як всі ми вважали.

Але коли меморіал був побудований, то в статуті пам’ятника цих слів не стало. Залишився просто Меморіальний комплекс сумчанам, загиблим на фронтах Великої Вітчизняної війни… І все.

Але двічі на рік, в День Перемоги 9 Травня та 2 вересня, в День визволення міста, біля пам’ятника, виступаючи перед сумчанами, керівники області та міста всі, як один, говорять ці чотири слова: Перемога, Герої, Подвиг, Слава.

У нас на Сумщині 233 Героя Радянського Союзу. На плитах меморіалу – десять. А де решта? Тричі герой Кожедуб, двічі герой Рибалко, двічі герой Ковпак та інші? Де вони? Невже вони цього не заслужили?

Тому, вважаю, давно виникла необхідність змінити статут пам’ятника, назвавши його Меморіалом Слави подвигу героїв Сумщини в перемозі над фашистами у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Не руйнуючи меморіалу, лише додати плити з іменами героїв, кавалерів ордену Слави, учасників параду Перемоги – наших земляків, жителів Сумщини, незалежно від того, коли вони загинули чи померли.

Трішки про мого батька – Степана Івановича Дурманенка. Він брав участь у двох війнах – фінській та Великій Вітчизняній, був три рази поранений, брав участь у тяжких боях на Західному фронті в 1941 році. Має нагороди. В 1945-му став учасником параду Перемоги на Червоній площі. Потім за службовим обов’язком мав справу з випробуванням ядерної зброї. В 1953 році Степан Дурманенко помер. Було йому всього

38 років… Матеріали про мого батька були розміщені в експозиції Сумського краєзнавчого музею, а також у шкільному музеї школи №3 і в музеї школи в селі, звідки батько родом. Але незрозуміло, чому подвигу мого батька й забутих 233 Героїв Радянського Союзу немає місця на меморіалі в Сумах?

На плитах меморіалу висічено 4 тисячі прізвищ. Ще 250 прізвищ не займуть багато місця, й не потрібно «пересовувати будівлі аж до прокуратури»… «Не можна міняти композицію, образ меморіалу, його автори – відомі люди», – кажуть поважні члени комісії. Ми всі дякуємо архітекторам і скульпторам, але впевнені, що вони були б раді запропонованим змінам… Два роки тому на меморіалі був встановлений пам’ятник Ветерану. Гарно. А з плитами, на яких будуть вказані наші герої, буде ще краще! Впевнений, що в керівництві області й міста є люди, що підтримують мою пропозицію».

Вмешиваться нельзя?

Действительно, почему нельзя вмешиваться в мемориальный комплекс сейчас, но три года назад, в 2016-м, прямо на нем установили скульптуру Ветерана? Значит, при большом желании это не такая уж и проблема – дополнить комплекс 244 именами (233 – Герои Советского Союза и 11 участников парада Победы)? Тем более что А. Дурманенко предлагает вовсе не фантастические, а реальные вещи. Если говорить о продлении существующей полукруглой низкой стелы, облицованной черными гранитными плитами (на которых высечены фамилии погибших партизан, подпольщиков и воинов-сумчан), то на каждой такой узкой плите – по 60 имен. Так что добавить нужно всего четыре плиты. И их точно можно доставить справа. А во-вторых, их можно установить и рядом с памятником Неизвестному солдату, по две с каждой стороны, и он тоже не потеряет своего вида. «Зато, – отмечает Александр Степанович, – сумчане будут знать фамилии своих Героев».

И он совершенно прав. И это немаловажно! Потому что уже после публикации материала мы столкнулись с тем, что многие были крайне удивлены тому, что на Сумщине так много Героев Советского Союза – 233! Каждый наш район гордится не менее десятком храбрецов, вырвавших в 40-х такую трудную Победу. Безусловно, они достойны того, чтобы быть увековеченными в областном центре, на самом главном мемориальном комплексе области.

Область готова помочь с финансированием. А город?

К слову, Сумская обладминистрация поддержала инициативу А. Дурманенко. Он получил такой ответ: «Сумська ОДА підтримує вашу пропозицію щодо необхідності вшанування героїв-учасників Другої світової війни. Враховуючи, що відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» організація охорони, реставрації та використання пам’яток історії, культури, архітектури та містобудування належить до делегованих повноважень виконавчих органів міських рад, Сумська ОДА звернулась до Сумського голови О.Лисенка з проханням розглянути питання внесення змін до статуту Меморіального комплексу «Вічна слава» і встановлення на ньому додаткових плит з метою нанесення на них прізвищ померлих Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави та учасників параду Перемоги – уродженців та мешканців Сумської області. Зі свого боку в разі позитивного вирішення питання Сумська ОДА буде ініціювати виділення коштів із обласного бюджету на ці цілі та надасть допомогу в фінансуванні вказаних робіт. Дякуємо вам за активну громадську позицію та діяльність у сфері вшанування пам’яті героїв-земляків».

Почему же область не считает такой уж трудной данную задачу и даже готова помочь с финансированием, а город, получается, отказал? Мы еще раз уточнили в областном управлении культуры, какие именно нужны решения, чтобы дополнить мемориальный комплекс – необходимо ли обращаться в Министерство культуры или в областное управление культуры? Однако нам прокомментировали, что данный памятник истории и архитектуры действительно находится на балансе города, и решение о подобных вещах должен принимать в первую очередь Сумской горсовет, а область только дает свое согласование. Значит, все зависит от местных депутатов? Неужели они не поддержат такой важный вопрос? Тем более что дополнение мемориала не займет много места и не потребует серьезного финансирования – просто добавить четыре небольших плиты.

К тому же комплекс называется «Вечная слава» – ее заслуживают все они: и те, кто погиб, защищая свои семьи и свою страну, и те, кто выжил, кому еще предстояло в этой разрушенной и разграбленной стране все отстраивать заново. Всем им – вечная слава, наше уважение и бесконечная благодарность! Есть альтернатива

Есть в Сумах и еще одно знаковое для ветеранов и горожан место, связанное с Великой Отечественной. Это бывшая улица Героев Сталинграда, а сегодня – Героев Сумщины. На ней расположена Аллея Славы, где традиционно проходят праздничные мероприятия, посвященные Дню Победы, и встречаются ветераны и их потомки. Этот мемориальный комплекс состоит из центральной стелы, по обеим сторонам которой установлены стенды с портретами Героев Советского Союза. Информационная табличка на аллее говорит о том, что 200 уроженцев Сумщины носят высокое звание Героя Советского Союза, и среди них – 38 уроженцев Сум и Сумского района, чьи фото и помещены на аллее. Здесь не все Герои области, а сами стенды – деревянные и постоянно требуют обновления. Поэтому, возможно, настало время комплексно модернизировать именно этот мемориал? Тем более что в 2017 году, накануне 72-летия Победы над нацизмом здесь демонтировали стелу «Ул. Героев Сталинграда». Поскольку годом ранее (в 2016-м) улицу переименовали. Сумские декоммунизаторы решили, что Сталинград им напоминает о Сталине, а не о событиях Великой Отечественной, когда этот город стал настоящим символом мужества, стойкости и героизма простых солдат, готовых ради Победы стоять до конца. На месте стелы тогда установили табличку о том, что указатель восстановят ко Дню города. Но он не появился ни ко Дню города, ни через год, ни через два… Возможно, как раз и настало время заняться этой аллеей в комплексе? Поставить стелу и дополнить саму аллею именами всех Героев Советского Союза области, а также участников парада Победы.

***

Надеемся, городское руководство и профильная комиссия вернутся к рассмотрению этого важного вопроса, одобрят его или передадут по назначению. На наш взгляд, решение должны принимать депутаты, которые представляют громаду Сум, а не десяток представителей комиссии.

Как говорил английский философ Джон Локк: «Память – это медная доска, покрытая буквами, которые время незаметно сглаживает, если порой не возобновлять их резцом». За время декоммунизации ее многим, похоже, сгладило. Но единственное сокровище человека – это его память. Давайте не забывать об этом. Уже несколько лет в Украине разворачиваются другие военные действия и многие отмахиваются от событий 40-х – мол, это было в другой стране! Но нынешний продолжительный конфликт не нивелирует подвиг наших дедов и прадедов, а только лишний раз подчеркивает и подтверждает, как дорого нам обходятся мир и свобода.

shans.com.ua

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення