Сім’я Абаєвих з окупованого Донецька переїхала до Сум. Уже там вони отримали невтішну звістку – у їхнього сина лікарі діагностували аутизм. Тому вирішили самотужки створити спеціалізований центр та допомагати таким же родинам.

“Ми хотіли побути тут трохи, як й інші, та поїхати. Проте життя так склалося, що ми тут назавжди”, – каже Ольга Абаєва.

У супроводі ворожих куль родина Абаєвих тікала від війни у Донецьку – з дворічним сином на руках. Уже у Сумах лікарі діагностували у маленького Вадика аутизм. Закладу в області, де могли б займатися з хлопчиком, родина не знайшла. Однак руки не опустили.

Психологи, логопеди та спеціаліст із сенсомоторики – шістьох фахівців Абаєви долучили до своєї ініціативи. Викладачі корегують основне –  поведінку, мову та психічний стан дитини. Усе – в ігровій формі.

“Наше завдання – перш за все, не тільки навчити його збирати конкретно пірамідку або складати пазл, а зробити так, аби він коли займався з нами, проходив корекцію, аби він міг взаємодіяти із соціумом, міг соціалізуватися”, – пояснює спеціаліст із ігрової логопедії Аліна Мірясова.

Та допомагають педагоги не лише малечі. Соціалізація не менше потрібна і батькам “особливих діток”. “Я відчула впевненість у собі, зрозуміла, що це не клеймо і потрібно далі жити, і ми можемо змінити систему”, – розповідає Вікторія Тачкіна.

За два роки роботи родина переселенців допомогла більше 100 родин із особливими дітьми. Як саме – дивіться у сюжеті: