Бездрицька громада отримала диплом Forest Recovery
У середмісті Сум патрульні затримали водія без права керування та в стані сп’яніння
Тростянецька громада отримала гуманітарну допомогу від «Medair» для людей з інвалідністю
Учень Шосткинської школи мистецтв переміг на конкурсі в столиці
Переселенці з Сумщини, які оселилися на Хмельниччині, чекають допомоги від держави
Конотопська лікарня отримала благодійну допомогу
Сумчани – кращі у військовому біатлоні
Терміново потрібна допомога: 12-річному хлопчику з родини переселенців необхідна операція
Зупинилося серце добровольця із Шостки, який з перших днів повномасштабної війни боронив Україну
На Сумщині у 67 населених пунктах відсутнє електропостачання
Бронювання працівників на Сумщині: 555 підприємств, установ та організацій визнані критично важливими
Цьогорічні випускники Шосткинської громади висадили дерева та кущі у майбутньому парку Перемоги
Підприємцям Сумщини презентували економічну платформу “Зроблено в Україні”
За перекинутий викрадений трактор на Сумщині дали 2 роки умовно
Суми внесли до території можливих бойових дій, – Мінреінтеграції
У Сумах рятувальники запобігли масштабному загорянню нежитлової будівліВІДЕО
Двоє студентів із Сумщини вийшли у фінал економічної олімпіади в Україні
У Сумах пройшли змагання на честь Янгола спорту
Історія про те, як двоє пенсіонерів з Глухова забезпечили військових теплом по всій лінії прикордоння
Глухівчанку, яка хотіла заробити на інвестиціях, одурили шахраї
Військові мають іншу версію атаки на Суми
На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд
Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
«Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
“Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
Вчора
По місту Суми вдарили ракетою
На Сумщині протягом дня зафіксовано 33 вибухи
Компʼютеризація армії: фонд RAZOM збирає 33 000 ноутбуків для ЗСУ

“Тут я розважаю людей, а там – побратимів”. Інтерв’ю з фаєрщиком та “живою скульптурою” Сум Дмитром Буйвалом

“Жива скульптура”, фаєрщик, засновник творчої майстерні, мім. Все це про одну людину – Дмитра Буйвала. Саме він 10 років тому вперше з’являвся на вулицях Сум в образах містера Голдена Сміта, Шарманщика, Гудзикового короля. А ще сумчани знають Дмитра як організатора фестивалю вуличного мистецтва «Харитоненко Fest». Нині чоловік тимчасово залишив улюблену справу і боронить країну.

Про те, як почуває себе творча людина в армії, про шлях до Збройних Сил, а також про службу під Бахмутом, Дмитро розповів Суспільному під час своєї короткої відпустки.

— Дмитре, де тебе застала війна?

— Війна застала мене вдома, в Старому селі. Прокинувся десь о пів на шосту від дзвіночка. Мені кажуть: “Почалося”. Я кажу: “Я дуже радий”. Відповідають, що зараз до тебе приїдуть кілька родичів. В результаті моє усамітнене життя впродовж останніх багатьох років перетворилося в життя з дев’ятьма людьми, двома підлітками, дитиною, трьома кішками, моїми двома псами, папугою і равликом в одному будиночку.

— Тобі варто поспівчувати чи навпаки – було класно?

— Насправді, це був доволі цікавий життєвий експеримент, адже я встиг провести з родиною доволі багато часу, такого не було за останні 15 років точно.

— Перші тижні війни — якими ти їх пам’ятаєш?

— Перші тижні були доволі насиченими, адже в наше місто зайшла колона, нас намагалися взяти в кільце, окупувати. Ну і мій населений пункт також не минули, стали недалеко табором і їздили на Суми через моє село. Тому почалися пошуки, як долучитися до територіальної оборони. Але там мої послуги не знадобилися.

"Тут я розважаю людей, а там – побратимів". Інтерв’ю з фаєрщиком та "живою скульптурою" Сум Дмитром Буйвалом

— Тобто, долучитися до лав ЗСУ було твоїм внутрішнім поштовхом?

— Це було внутрішнім поштовхом ще з 14 року, як тільки в Україні почалося оце все. В мене є один з декількох побратимів. В 14 році, коли я виграв перший всеукраїнський фестиваль і заробив певну купу грошей, це справді купа була на той момент – 25 тисяч гривень, на мій погляд, нормальні гроші. Я йому дзвоню, кажу: “Бодя, в мене вистачає грошей, щоб себе вдягнути”. Він каже: Ти шо, того?. Давай так: я там буду воювати, а ти тут будеш утворювати інший фронт, робити так, щоб коли я повертався додому, мені було, на що подивитися, з ким поспілкуватися, і так далі”. Ну і так йому вдавалося перші три роки мене відмовляти.

Потім воно переросло в якусь тиху стадію, коли не було прагнення йти туди. А в сучасності воно вже агукнулось, і я підписав мобілізаційний лист. І коли зробив “вечірочку прощання”, подзвонив йому, мовляв, приходь. Він каже: “Ти дебіл”. Я кажу: “Дякую”. Ну і все, десь так і стартанув. Лист мобілізації в мене в червні підписаний.

— Як творча людина, яка звикла жити на самоті та залежати лише від себе, виживає в армії?

— Це доволі цікавий шлях. Все своє життя я прагну до якогось порядочку, там режим, все таке. І тут армія мені вельми допомогла: я навчився висипатися за три години, функціонувати 24/7 протягом багатьох днів. Не скажу, що мене не вчило цьому мистецтво, адже в мистецтві ти те ж саме робиш. Але тут з’явився порядок, графік. І воно зіграло свою роль.

"Тут я розважаю людей, а там – побратимів". Інтерв’ю з фаєрщиком та "живою скульптурою" Сум Дмитром Буйвалом

Поки знаходився у навчальному таборі – набрав вагу. Це була також одна з багаторічних мрій. Я доволі активний хлопець і в цивільному житті проходив в середньому 10 кілометрів в день пішки. А тут трошки менше пішки, але більше фізичних навантажень, харчування, і я такий – гоп! – зі своїх 60 кілограмів взяв 75 і був доволі щасливим. В цілому, це те ж саме мистецтво, просто тут я палив ґноти, там я палю пі***ів, тут я розважаю людей, там – побратимів. Щоправда, тут є дитячі посмішки, а там їх немає. Але й там можна знайти дитячу посмішку. Було б бажання.

— “Живій скульптурі” доводиться проводити багато часу в одній позі, не ворухнувшись. Чим допомагає така витривалість на війні?

— Тут треба пояснити, що таке жива скульптура, адже є декілька течій. На наш час це три тенденції : статична, динамічна і, як-то кажуть європейці, пластикова. Тільки статичний жанр вимагає бути в статичному образі. У мене статичні образи є, але я їх не використовував в повсякденності. Цій течії вже дуже багато років, вона використовується переважно для того, щоб лякати людей. Я ж не направлений – принаймні, був не направлений – на лякання людей. Я більш в динамічному жанрі. Але завмерти та постояти 45 хвилин – це корисно й на війні. Тому що є моменти, коли тобі треба удати, що тебе взагалі там не існує. І, в принципі, мені це вдавалося. І вдається.

"Тут я розважаю людей, а там – побратимів". Інтерв’ю з фаєрщиком та "живою скульптурою" Сум Дмитром Буйвалом

— Ти, мабуть, був під Бахмутом? Розкажи про це.

— Я ж митець, а ми всі поцьомані сонечком, ми по-іншому на цей світ дивимося. Мені вдалося емоційно відхреститися. В мене в голові побудувалася якась така лінія, коли я бачив… те, що я бачив. Воно, звичайно, вражає, відкладається у свідомості, але щоб емоційно травмуватися – ні, я не травмувався.

Що там відбувається? Так, це жах. Але ж я – митець. Є моменти, коли, наприклад, сиджу на позиції, і тут – гоп – виглядає сонечко. І я такий: йо-майо, а я ж стільки років мріяв більше часу проводити на природі! Або сиджу в окопі, а поруч зі мною метелик приземлився. І ти думаєш – який метелик? Надворі – мінус п’ять, звідки він взагалі може взятися? Такі моменти допомагали. Неприємно було, коли я повернувся з Бахмуту, здав зброю, мені дали вихідний, я поїхав додому, начебто, безпечне місце, все нормально. А я сиджу і не можу заснути, тому що розумію: один мій побратим знаходиться там, другий – там, а конкретно тут – нікого немає. А в мене зброї немає, нічого немає, а що, якщо щось станеться? Що я буду робити? Але це більше стосується, напевно, психології.

— Чи вплинула армія на твої майбутні образи?

— У мене із самого початку вторгнення була ідея утворити такого собі воїна-ДФТГшніка, теороборонівця. В мене був відмальований проєкт, я встиг подзвонити друзям за кордон, бо була ідея взяти цей доволі простий образ тероборонівця – костюм, крила, задній фон – зробити таких п’ять і відправити в п’ять країн світу, де є мої друзі. Щоб цей образ стояв на тих вулицях, привертав увагу до того, що відбувається в нашій країні, і, до того ж збирав якусь монету, щоб допомагати Збройним Силам, бо, якщо їм не допомагати, буде бідося.

— В одному зі своїх попередніх інтерв’ю ти сказав, що, не дивлячись на те, що 2021 рік був кризовим, для тебе він видався творчим і приніс багато ідей. Чи є місце ідеям під час війни?

— З’являються нові ідеї, переформовуються старі. Не дивлячись ні на що, я намагався, знаходячись під Бахмутом, податися на “Харитоненко Fest 2023”, але я зрозумів, що це буде доволі складно організовувати. Я не знаю, де буду знаходитися. Єдиний мінус армії в тому, що ти собі не належиш, в тебе не має свого часу.

"Тут я розважаю людей, а там – побратимів". Інтерв’ю з фаєрщиком та "живою скульптурою" Сум Дмитром Буйвалом

— У тебе є проєкт “Україна крізь часи”.

— Так! “Україна крізь часи” — це буде по-справжньому перший проєкт у світовій живій скульптурі. І він на стадії реалізації, між іншим. Я довгий час шукав, як прийти до монументалізму. Бо жива скульптура, це, переважно, невеличка коробочка, на яку ставлять персонажа. І все. А я хочу, щоб це по висоті було як дерево, і на ньому – велике-велике наповнення. Щоби, коли збереться вся композиція, людина не просто прийшла, а повернулася і почала читати історію, розвиватися, думати: а чому так? А навіщо все це? І так далі…

Я не буду всього розповідати, я взагалі нічого не розповім, я тепер такий. Але проєкт переформатувався трішки. Спочатку була ідея створити першу композицію, ця ідея залишилася, але зміниться один з персонажів цієї композиції. У початковому варіанті планували подати історію через Геродота. Геродота я вирішив замінити на більш сучасного персонажа, дати йому можливість, так би мовити, розв’язати руки і язика. Образ створений. Я його закінчив буквально позавчора.

— А саме Україну – якою ти бачиш нашу країну крізь часи?

— Вільною. У нас пішла зміна поколінь. Дуже сильна зміна поколінь. Ті діти, які ще вчора ходили до школи, сьогодні – сидять в окопах. І вони з окопів не повернуться такими, якими вони були до цього. І вони, сподіваюсь, нарешті зрозуміють таке слово, як демократія і що воно означає. Навіщо ти маєш ходити на вибори, читати про своїх депутатів. Зрозуміють, що все оце довкола – це твоя робота, а не когось. Ти, в першу чергу, маєш прослідкувати за тою чи іншою дією, яку виконує посадовець чи інша людина.

— Що для тебе перемога? Якою ти бачиш її для України?

— Перемогою стане те, коли ми перестанемо втрачати людей, які цей світ розвивали. Робили його кращим, сильнішим. Якось так стається, що в публічний простір у нас виходять штурмовики чи більш досвідчені, кваліфіковані. А не прості хлопці, які сидять в окопі та через 50 метрів дивляться в очі. Бо це так і відбувається: ти сидиш тут, а воно – там, ти дивишся йому в очі й ви стріляєте один в одного. Про них ніхто не згадує. Так постійно, так публічно. І їм ніхто не каже “дякую” за це. Перемога настане в той момент, коли кожен воїн, який поклав своє життя, і повернувся додому на щиті, не буде забутим. Небесна Сотня вже забута. Їх згадують раз на рік. Перемога буде тоді, коли повернеться шана до кожного бійця, який зараз боронить, боронив і збирається боронити Україну.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення