Чверть громад Сумщини не виконали бюджет
Охтирчани вибороли призові місця на міжнародному конкурсі мистецтв
У Сумах навели чистоту в рамках акції «Чисто – це теж перемога»
Суд визнав протиправною бездіяльність Департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА щодо збереження пам’ятки археології
ССО знищили ПЗУ комплексу «Бук» на Сумському напрямкуВІДЕО
На щиті повертається захисник зі Свеси Валерій Медведь
На фронті загинув військовий медик із Глухова Ігор Редун
У Конотопі вандали пошкодили світильники біля парку СвободиФОТО
У Кролевці невідомі закидали сміттям скверик ШевченкаФОТО
Сумщина отримала 1,15 млрд грн офіційних трансфертів
Сумська громада попрощалася з солдатом Валентином Кожаровим
У Глухові зафіксований перший випадок сальмонельозу
Олександр Качура домовився про оздоровлення дітей із Конотопщини та Шосткинщини у дитячій лікарні Святої Зінаїди в Сумах
У Миропільській громаді ворог пошкодив оселю мирних громадян
У Сумах жінка скоїла ДТП і залишила місце подіїФОТО
Дзюдоїсти з Сумщини здобули нагороди чемпіонату України
Ексзаступника голови однієї з громад на Сумщині судитимуть за держзрадуФОТО
У Сумах ліквідували пожежу в нежитловій будівліВІДЕО
Сумський учень переміг у всеукраїнському конкурсі
Сумчанка втратила 47 тис. грн на продажі одягу
На Сумщині триває аварійний ремонт ділянок дороги Київ – Суми – ЮнаківкаФОТО
За добу конотопські поліцейські розшукали двох зниклих малолітніх дітей
“Не дуже це приємно”: штурмовик із Сумщини після поранення роздає повістки від ТЦКФОТО
У Сумах пройшов Крафтовий вікендФОТО
Сумчани приймають сонячні ванни на підвіконніВІДЕО
Як на Буковині живуть евакуйовані жителі СумщиниФОТО
Сумчанин став чемпіоном світу з єдиноборств
У ДТП на Сумщині постраждав мотоциклістФОТО
Зруйновані будинки та ліцей: поліція оприлюднила наслідки обстрілів Сумщини за добу
Піднімайтеся вище та далі: DJI Mavic 3 Pro для професійних зйомок

“В нас зламався дім”. Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського “Шахеда” у Сумах

Сумчанка Діана Назаревська у своїй чотирикімнатній квартирі прожила останні 26 років. Ще тиждень тому вона наводила затишок, а також – святкувала день народження чоловіка. Планувала, що і власний ювілей відзначить у рідних стінах. Плани Діани не здійсняться після російської атаки на місто 13 березня: квартира родини Назаревських розташована у будинку, куди влучив російський “Шахед”. Відремонтована оселя на другому поверсі перетворилася на захаращене уламками місце. Нині родина вимушена жити в орендованій оселі.  Діана та Антон Назаревські розповіли про перші хвилини і дні після того, що трапилося.

У орендованій двокімнатній квартирі подружжя Назаревських – пакунки з речами. Дещо їм подарували після російського удару небайдужі люди, а щось вдалося забрати з розтрощеної оселі. Серед останнього – плюшевий заєць, улюблена іграшка дворічної Лізи.

Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах

Дівчинка, говорить Діана, адаптувалася у новій квартирі. “Але час від часу повторює: “В нас зламався дім” і трусить ручкою так по-дорослому”, додає жінка. “Ми після удару поїхали до одних людей, потім ще в одному місці ночували. Для неї це стрес, вона не розуміла, що відбувається, і десь через день або через два вона попросилася додому. Вона сказала: “Я не хочу вже більше тут бути, я хочу додому”. Як пояснити у два рочки, вона ж не розуміє, що відбулося! Але так склалося, що нам треба було під’їхати до будинку і ми з чоловіком вирішили просто показати доньці будинок і сказати, що він зламався, але ми обов’язково новий купимо! Разом з нею оберемо. І все в нас буде добре! Можливо, коли вона підросте, ми розповімо більш детально, але поки що ми вирішили не обманювати її, вона має розуміти, що не можемо туди повернутися, але колись в нас буде новий дім, який вона вибере”, — ділиться жінка.

"В нас зламався дім". Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах

Чоловік Діани Антон говорить: з початку великої війни припускав, що по будинку можуть вдарити російські війська, тож спокійно прийняв реальність: “Для мене життя сильно не змінилося тому, що мені головне, що сім’я ціла. Думаю, власне, в нас не все так погано, як в інших. Квартира – то таке, щось придумається, всі цілі, всі здорові, дитина, головне, ціла! У нас навіть подряпин ніяких немає! Я взагалі не дуже нервую по життю, тому я нормально все це переніс, стараюсь триматися. Іноді, особливо коли Ліза проситься додому, хочеться сісти і заплакать. Але треба щось робити!”.

"В нас зламався дім". Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах

На новому місці подружжя поки що облаштовується. Діана вже знайшла місце для дитячих іграшок та іншого доньчиного приладдя. До порядку в душі – далеко, Діана зізнається: для неї все ще триває 13 березня — день, коли її оселю було зруйновано. Попри те, що після удару Діана перебувала у стресі, вона чітко пам’ятає перші хвилини після влучання. Далі – розповідь від неї.

"В нас зламався дім". Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах
За декілька годин до того, що сталося, ми якраз дивилися ці страшні новини про Кривий Ріг, розмовляли з чоловіком, що це дуже страшно, дуже важко. Потім ми лягли спати і я прокинулася від першого вибуху. Я себе вже привчила: коли я чую вибух будь-де, я забираю дитину з ліжка до себе. Бо якщо, не дай Боже, біля нас десь трапиться вибух, якщо буде скло сипати, щоб не зачепило саме дитину. А потім я почула “шахед”. Я почула цей звук і підскочила, а за пару секунд пролунав вибух.

Ми, якщо чесно, навіть не зрозуміли, що відбувається. Було дуже страшно, бо ти не розумієш, чи ти ще живий, чи буде на тебе падати стеля? Я кричала чоловіку – чи з ним все добре? Він відповів, я побігла в коридор, бо боялася ще одного вибуху. Я спочатку навіть не зрозуміла, що це наш під’їзд. Чоловік сказав мені телефонувати у “Швидку”. Я зателефонувала. Я навіть це потім якось згадала, бо був шок, а він відкрив двері в під’їзд, бо, можливо комусь потрібно допомога! Ми тоді зрозуміли, що це наш під’їзд, бо полилася вода і з’явився сморід горілого. І моя сусідка закричала, щоб її врятували, бо в неї перехилило двері. Ми їй допомогли, потім чоловік піднявся на третій поверх, може ж ще комусь треба допомогти, але там було все завалено, і навіть доступу до квартир не було.

"В нас зламався дім". Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах

Потім чоловік сказав бігом збирати речі хоч якісь. Приїхали рятувальники. Я ще чула своїх сусідів, але я не була впевнена, чи це була правда, чи ні, бо я їх не бачила. Я дуже за них переживала, бо в них також дитина! З цими сусідами з усіма спілкуємося, ми зростали друг у друга на очах і тому я дуже переживала! Я схопила свого собаку, дитину, якісь речі в валізу: як я ніби відчувала, бо поставила їх в залі, вони були пусті і їх просто відкрила і кидала…зайця своєї дитини кинула, щоб швиденько забрати з собою.

А потім ми шукали кота, але він сховався за диван, нам почали кричати, що треба швидко виходити, бо може газ рвонути. Я дуже переживала за кота, це живе створіння, яке я дуже люблю. Ми вибігли, в нас забрав хтось з рятувальників дитину. Ми взагалі вибігали, мені кричать: вдягни шкарпетки! Я кажу, що які шкарпетки! Ми вибігли – і вже на вулиці побачили цей масштаб, ми були ще в шоці, нам пощастило, що нашу машину не потрощило, Чоловік за довгий час припаркував не біля під’їзду, а подалі і це нам трошечки полегшило цю ситуацію, бо ми хоча б маємо транспорт, на якому ми можемо кудись переміщатися.

"В нас зламався дім". Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах

Біля нашого дому нас зустрів чоловік з сусіднього дому, він запропонував переночувати в нього, бо в нас маленька дитина, холодно! Ми дуже вдячні йому! Бо тоді навіть не розуміли, куди нам їхати і що нам робити. Я потім почала в голові перераховувати, кого я бачила і дуже розпереживалася, бо там дуже багато діток: на ці два під’їзди – п’ятнадцять дітей! дітей! Не п’ять – п’ятнадцять! І вони всі цілі – це диво!

"В нас зламався дім". Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах

Наша дитина, дякувати Богу, не так злякалася, бо я її готувала. Знаєте, після вибуху біля центральної міської лікарні, я з нею бігала завжди в коридори, говорила, що якщо тривога, ми з тобою ховаємось від вікна. Ми будемо тут з тобою гратися – і ви знаєте, вона це більш-менш сприйняла, що якщо ми в коридорі, значить щось трапилось таке, що ми маємо ховатися. Вже вранці я кажу чоловіку: я піду собаку гуляти, але я взяла його просто під мишку пішла до рятувальників питати, чи можуть вони зайти у квартиру і забрати мого кота. І знаєте вони потім його через деякий час винесли!

"В нас зламався дім". Історія родини Назаревських, яка з маленькою дитиною пережила атаку російського "Шахеда" у Сумах

В нас зараз такий потік інформації, що вже ця історія для багатьох людей — це вже історія. Етап, що минув. Вони, можливо, вже і навіть не згадають цього, інколи будуть просто проїжджати повз, але для нас, людей, які жили в цих під’їздах, ще досить триває це 13 число, в нас досі купа проблем, які нам треба тепер вирішити, зібрати себе докупи і якось намагатися жити далі. Але нам дуже допомагає підтримка інших: ми всі впораємося, якщо будемо триматися разом в ці темні часи. Хай світло переможе темряву.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення