“Підрізаємо і боремося з гризунами”: як вирощують яблука на Сумщині
На Сумщині вирощують карликові яблуні. У зменшеному вигляді вони ростуть в саду села Зарудне Роменського району. На 42 гектарах близько десяти різноманітних сортів та їх клонів. Садівництвом тут займаються майже 10 років. Про технологію вирощування яблук, дізнавалися кореспонденти Суспільного.
Цілий рік сад потребує догляду. Взимку треба підрізати, боротися з гризунами. “Щоб отримати гарний врожай, потрібно працювати цілий рік”, — впевнений агроном Віктор Коломієць.

Будь-які погодні коливання — це завжди ризик для саду.

Робота в саду постійна. Як буде старання і любов до деревця, то все буде добре.
Валентина Сеник займається садівництвом майже 5 років.
“Підв’язуємо зараз деревця. Щоб вони не клонилися. Капельку підв’язуємо, деревце, щоб не падали яблучка. Осінню, це вже із серпня починаються осінні яблука, ми збираємо їх. Потім переходимо на зимовий сорт. Звісно самі не справляємося, підмога приходить”.

На постійній основі у господарстві працює 16 людей. Серед них — обліковець Лідія Горболис. Жінка пояснює: щоб мати гарні врожаї, потрібно придбати сортові саджанці, зробити спеціальні підпірні конструкції для дерев, облаштувати крапельне зрошування.
“І з бур’яном боротися. Бур’ян, він такий — росте на будь-якій землі”.

Перші дерева посадили у 2015 році, розповіла голова фермерського господарства Наталія Романенко.

“У нас сімейний бізнес такий. А взагалі, я банківський працівник. У мене 15 років досвіду. Для мене це кардинально нова сфера діяльності, але дуже цікава. Починали ми заснування фермерського господарства, у нас було трохи менш як 100 гектарів землі, Спочатку у нас були зернові культури. Ми сіяли кукурудзу, сою, пшеницю. Нині 116 гектарів землі загальних площ і з них 42 гектари-сади”, — Наталія Романенко, голова фермерського господарства.

Нині агрономи вирощують близько десяти сортів яблук.
Основні сорти — Флоріна, Сіріус, Моді, Редчіф, Ред Топаз, Луна. Періодично сорти поновлюються, додаються.

За словами Наталії Романенко, у січні 2024 року запустили лінію виробництва та пакування яблучного соку.
“У нас є 10 камер для зберігання. Кожна місткістю до 100 тонн готової продукції. Все обладнання налаштоване і повноцінно працює”, — розповіла Наталія Романенко.

На ферму залучають і грантові кошти від Міжнародної організації з міграції. Вони придбали обладнання для виготовлення яблучного оцту та пюре.

“Стукаємо у різні двері, пишемо заявки, подаємося на гранти”, — сказала голова фермерського господарства
У планах господарства перероблювання яблук на джеми та повидло, а також пюре для використання у хлібобулочному виробництві та кондитерській справі.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ