«Корисна програма»: ТОП-3 поживних продуктів для швидкого перекусу
У вівторок, 30 червня, о 10:00 на «Інтері» вийшов рейтинг «Корисної програми», присвячений трійці кращих продуктів для швидкого перекусу. Ведучий Олександр Лук’яненко і експерти проекту розповіли про продукти, якими можна швидко і поживно перекусити в дорозі.
Зібралися в туристичну поїздку? Попереду чекає довга дорога? Що ж взяти з собою з їжі, щоб було зручно, швидко і поживно? На думку експертів «Корисної програми», здоровий перекус включає продукти з високим вмістом білка і складних вуглеводів. Вони дають довготривале енергетичне підживлення і покращують травлення. Який з варіантів швидких перекусів корисніше і поживніше – крабові палички, плавлений сир або тушонка? У чому користь кожного з продуктів і як вибрати якісний? З чого ж зроблені «крабозамінники»? Чи може часте вживання плавлених сирів нашкодити здоров’ю? І яке м’ясо більше підходить для приготування тушонки?
КРАБОВІ ПАЛИЧКИ
Багато століть тому японські рибалки придумали перемелювати м’ясо білих океанічних риб в фарш і віджимати з нього всю рідину – так винайшли фарш сурімі. Українцям продукція з сурімі добре знайома під назвою «крабові палички». І це відмінний перекус на швидку руку, легкий і низькокалорійний (80 ккал / 100 г).
«Крабові палички – корисний білковий продукт, в якому зберігаються всі вітаміни і мікроелементи, якими так багаті морепродукти, – пояснює експерт з якості та безпеки продуктів Олена Сидоренко. – Звичайно, склад крабових паличок може змінюватися в залежності від технології їх приготування і рецептури. Тому важливо пам’ятати, що крабові палички вважаються дієтичним продуктом тільки в тому випадку, якщо в них присутня 40-50% сурімі. Визначити якість продукту просто: крабова паличка повинна бути еластичною, легко розвертатися і при цьому не ламатися, мати природний білий колір. Еластична структура виходить з рибного фаршу, чим його більше – тим крабові палички краще».
ПЛАВЛЕНИЙ СИР
У 1911 році швейцарські вчені винайшли солі-плавники і придумали спосіб зробити так, щоб плавлений сир не застигав. З тих пір цей продукт завоював весь світ. Він довго зберігається і відрізняється ніжним смаком. До того ж він корисний і поживний – 237 ккал / 100 г.
«Якісний плавлений сир містить багато кальцію, який необхідний для формування і зміцнення зубів і кісток, а фосфор покращує стан шкіри, волосся і нігтів, – розповідає лікар-гастроентеролог Олена Михайленко. – До складу плавленого сиру також входять жиророзчинні вітаміни: вітамін А покращує зір, вітамін D захищає організм від інфекцій, а вітамін Е зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Але, незважаючи на очевидну користь, плавлений сир є калорійним продуктом, тому не рекомендується вживати його занадто багато. Норма для дорослої здорової людини – не більше 100 г на добу».
ТУШОНКА
Тушонка – універсальний продукт, який прекрасно підходить для харчування в похідних умовах. Вона довго зберігається, зручна у використанні і дуже поживна – 250 ккал / 100 г. Однак необхідно стежити, щоб продукт відповідав усім вимогам якості і безпеки. Склад тушонки, вказаний на етикетці, повинен бути максимально простий: м’ясо, прянощі, сіль – все! Решта інгредієнти і хімічні добавки в складі консервів небажані або навіть шкідливі для здоров’я.
«Якісна тушонка має багато корисних властивостей, – каже гастроентеролог Інна Бутько. – Висока калорійність продукту допомагає швидко відновити сили після робочого дня або фізичних навантажень, підвищений вміст білка необхідний тим, хто хоче наростити м’язову масу, а наявність вітамінів і мінералів у складі тушонки допомагає заповнити недолік поживних речовин в організмі. При цьому через високу калорійність і наявності холестерину при вживанні тушонки необхідно знати міру – до 250 грамів в день для дорослої людини».
Більше інформації про продукти, які допоможуть швидко і поживно перекусити, – у випуску ток-шоу «Корисна програма»:
Також на цьому тижні глядачі «Інтера» побачать і інші тематичні випуски «Корисної програми».
У середу, 1 липня, о 10:00 на «Інтері» – рейтинг продуктів проти тромбозу.
Тромб – це згусток крові в кровоносній судині або порожнині серця. Він може збільшуватися в розмірах, відриватися і закупорювати судину, що призводить до інфаркту або інсульту. Але існують продукти харчування, які здатні розчинити тромби і перешкодити їх появі. За допомогою соку яблук і цибулі можна захиститися від тромбозу. Що смачніше, а що корисніше? Які важливі вітаміни і мікроелементи містяться в цих продуктах? У чому різниця між фруктовими та овочевими соками? Чи впливає колір і смак яблука на наше здоров’я? Яким сортам цибулі варто віддати перевагу – гострим, півгострим, солодким, екзотичним? І як приготувати вишукане ресторанне блюдо – французький цибулевий суп? Відповіді – в ток-шоу «Корисна програма» на «Інтері».
У четвер, 2 липня, о 10:00 на «Інтері» – ТОП-3 продуктів для здорової печінки.
Печінка – це своєрідний фільтр, який захищає нас від токсинів. Алкоголь, жирна їжа, хімічні добавки в продуктах, ліки – ось далеко не повний список ворогів нашої печінки. Але, на щастя, друзів у цього органу теж немало! Кавун, капуста і виноград увійшли в ТОП-3 продуктів для відновлення печінки. У чому перевага кожного? Як розібратися в їх якості? На що варто звертати увагу при покупці? Які незвичайні страви можна приготувати з них? І хто очолить рейтинг цієї програми за звання найефективнішого продукту для здорової печінки? Про це глядачі дізнаються в спецвипуску «Корисної програми» на телеканалі «Інтер» у четвер, 2 липня, о 10:00.
У п’ятницю, 3 липня, о 10:00 в ефірі «Інтера» – кращі продукти проти безсоння.
Стрес, перевантаження і як результат – безсоння … Не поспішайте пити снодійне! Адже існують продукти, які під час вечері заспокоять нервову систему і допоможуть швидко заснути! Горіхи, банани і молоко – завжди на сторожі міцного сну! Який продукт переможе в боротьбі за звання найефективнішого в цьому рейтингу? Завдяки яким речовинам молоко і банани пробуджують гормон сну мелатонін? Як горіхи впливають на наш організм? З чим краще вживати ці продукти, щоб не нашкодити здоров’ю? І які оригінальні страви з них можна приготувати? Смачні рецепти та професійні поради – в спеціальному випуску «Корисної програми» на телеканалі «Інтер».
А в суботу, 4 липня, о 10:00 на «Інтері» – ТОП-3 корисних субпродуктів.
Нирки, печінка, серце, мізки та язик … Субпродукти! Живильні і недорогі, багаті корисними вітамінами і мінералами. Вони допоможуть урізноманітнити ваш щоденний раціон. Які субпродукти вважаються дієтичними? Що корисніше – яловичий язик, вим’я або печінка? Чи дійсно вони не поступаються м’ясу в корисних властивостях? Як правильно їх готувати? Що потрібно знати для того, щоб вибрати найбільш якісні? І які незвичайні страви можна з них приготувати? Відповіді шукайте в новому спецвипуску «Корисної програми».