Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 214 вибухів: обстрілів зазнали 11 громад
У Конотопі відновлюють теплопостачання після ракетного удару
Майже 27 млн грн шкоди нарахувала екоінспекція від атаки Сум “Шахедами” 6 березня
Сад у флаконі: обираємо ідеальний квітковий парфум
У Сумах пройшов турнір на честь Героя-чемпіона
У Шосткинській громаді переселенці отримають набори насіння
У Сумах поховають захисників України Андрія Захарова та Андрія Сіробабу
Студенти СНАУ отримуватимуть стипендії Президента України
У Сумах визначили переможців конкурсу юних виконавців на народних інструментах «Віртуози Сумщини – 2024»
Сумський ветеран став чемпіоном Європи
У Сумах внаслідок вчорашнього удару – розорені могили та вирва посеред кладовищаФОТО
На Сумщині триває спад захворюваності на ГРВІ та грип
Прокуратура відстояла вирок для агента РФ, який провів понад 120 одиниць техніки окупантів по території Сумської області в напрямку Києва
В Охтирці оголосили тендер на ремонт доріг
Ворог вдарив по Конотопу і населених пунктах Сумського району
У Попівці на Великописарівщині залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв’язок
Куди поїхати недалеко від Берліна: найкращі місця
Обувь 5.11: слияние военного стиля и повседневной практичности
Нардеп Михайло Ананченко з колегами працює над посиленням ППО для Сумщини
Стан тривожності: причини та способи боротьби з нею
На Конотопщині перед судом постане вбивця власного батька
На Сумщині упродовж доби рятувальники 10 разів ліквідували загоряння в екосистемахВІДЕО
У Сумах збирають речі для переселенців
У Ромнах поліцейські встановлюють шахрая, який під приводом продажу човна видурив у чоловіка грошіВІДЕО
У Рижівці залишилося сім жителів, яких ще не евакуювали
У Сумах чергового порушника комендантської години спіймали на керуванні “під градусом”
Лижниця із Сумщини виграла Континентальний Кубок
Юні піаністи із Шостки відзначилися на Міжнародному конкурсі
У Середино-Будській громаді внаслідок мінометного обстрілу пошкоджені житлові будинкиФОТО
Гіалуроновий крем це догляд та здоров’я вашого обличчя

Еволюція випускних: Замість плаття “от тьоті” – сукня от-кутюр (фото)

У Глухові порівняли, як готувалися до свята 20 років тому і сьогодні.

До свого прощального балу зі школою випускники 1998 року добре готувались, але це було інакше ніж зараз, бо тодішні часи не дозволяли розігнатись на повну. Свій бал згадала випускниця школи №1 Марина.

Вбрання. На ринках та у магазинах щось купити тоді було важко, так як до Глухова ще не дійшла масова торгівля вишуканим вбранням. Тому багатьом дівчатам довелось звертатись за послугами до швачок. Здебільшого переважали білі, молочні, рожеві кольори, лише одиниці ризикнули одягти яскраво червоні та чорні плаття та брючні костюми. Батькам деяких випускниць вдалось замовити гарні вечірні сукні з Москви та Харкова, але це була покупка без примірок та особистого вибору: що привезли – те і одягнули. Проблема виникала і з модельним взуттям, його також доставляли лише на замовлення.

А у деяких були зовсім, як тоді здавалось, сумні історії. Це вже сьогодні 37-річні жінки (випускниці 98 року) про них згадують з посмішкою.

– Мої батьки за рік до випускного лишились без роботи, жили тоді на бабусину пенсію. Мама дуже переживала і не знала, як знайти вихід з ситуації. До випускного залишався тиждень, я поїхала в гості до тьоті у Суми. Як і всі дівчатка любила покопатись у речах, приміряти на себе щось з шафи. І якою ж була моя радість, коли на одному з тремпелів побачила довге плаття молочного кольору з гарним вибитим коміром і такими ж ніжними відворотами на рукавах. Я зрозуміла: «Ось мій наряд!» Нічого, що плаття трішки було не по плечу, але то вже не мало значення. Мама вручну підігнала плаття, і я прийшла на випускний елегантною та на той час сучасною. Ось так тьотя зробила мій випускний, – розповіла свою історію випускниця Некрасівської школи Ольга.

Хлопці до свого вбрання відносились більш простіше, ніж теперішні. Чорний строгий костюм та біла сорочка з краваткою – це вже виглядало стильно і святково.

Зачіски, макіяж, манікюр. Прийти з розпущеним волоссям на випускний вважалось – прийти без зачіски. У моді тоді були випущені по боках буклі. А все волосся у більшості підбирали у пучок і також з буклями. Деякі модниці манікюр робили самі – просто фарбували лаком. Дехто клеїв накладні нігті. З аксесуарів у моді були кольє. Квіти дарували лише вчителям, спеціально для свого образу букет ніхто не виготовляв.

Бенкет. Його, зазвичай, готували батьки і готували в прямому сенсі: всі страви були розподілені між ними. Це робили у шкільних їдальнях, там же і накривались столи.

Фото та відео. Спеціалістів-фотографів та операторів не замовляли. Як відмічає Марина, на згадку про випускний вечір кожен з батьків сам робив фото. У кого не було фотоапарату, той просив поділитись фотографіями. Хто мав відеокамеру, той, звичайно, міг зазняти випускний вечір. Тоді замовляли фотографа, щоб зробив альбоми зі шкільних фото.

Традиції. На святковій церемонії на центральній площі міста випускники традиційно пускали в небо голубів. А вже ближче під ранок, як і зараз, зустрічали світанок на місцевих озерах.


Пані Ольга, мама випускниці 2018 року ЗОШ №3 Олександри, детально розповіла, як проходила підготовка до свята.

Вбрання. У Глухові переважали довгі трішки пишні сукні з мереживом. Кольори – пастельні тони, чимало смарагдового, чорного та червоного. Модниці ризикнули вдягти трендовий кроп-топ (це блузи, довжина яких закінчується там, де починається талія).

«У салоні в Сумах нам дали каталог конкретного модельєра, – розповідає пані Ольга. – Що сподобалося – спробували. Тоді з Саші зняли заміри. Через деякий час приїхали на примірку, і все. Як нас запевнили у салоні, цьогоріч модне – міді (довжина до середини ікри), вишивка на корсеті та легкі спадаючі сукні ніжних рожевих тонів. Саме таку ми і придбали. Інші подруги доньки купували у Києві, на ринку в Харкові, у весільних салонах у Сумах. У Глухові бачила гарні сукні, але не знаю, чи щось тут брали місцеві випускниці». Аби плаття не повторювалися у салоні записали місто, школу та модель сукні випускниці. Щодо взуття, то це було найперше, що купила пані Ольга ще у вересні, а тоді навесні лише дійшла черга до вбрання.

Юнаки цього року усі були як на підбір: у темно-синіх костюмах з червоними краватками чи сорочками, саме це поєднання кольорів уже кілька років у тренді у хлопців.

Аксесуари. Зайві прикраси зараз теж не використовують. «Донька відмовилася від сумочки та букетів. Нічого зайвого», – каже Ольга. Все популярніші міні-букетики, як у нареченої, під колір суконь. Якщо квіти раніше готували для вчителів, то зараз – це частина образу.

Зачіска, макіяж, манікюр. Про зачіску Олександра домовлялася ще за півроку, так само, як і з професійним візажистом. Макіяж цього разу обирали дуже легкий та ніжний, у тренді образ скромної дівчини. Манікюр усі роблять у майстринь. Це одна із найважливіших деталей образу.

Як ми помітили, багато дівчаток обирали зачіски з розпущеним волоссям. Здавалося, воно так і має природно лягати хвильками, однак за цією красою – години перукарської майстерності.

Бенкет. Уже давно застілля замовляють у кафе та ресторанах. Деякі школи забронювали місця ще за три роки наперед. Свято обов’язково очолює ведучий, наприклад, клас Олександри домовився з одним із місцевих шоуменів ще за рік. Музика – жива і теж на замовлення.

Фото та відео. Крім того, що оператор повністю знімає випускний вечір, він ще й робить міні-фільми у жанрі єралашу. У них можуть зніматися батьки випускників та учителі. Альбоми теж готуються впродовж року. Кілька разів фотограф влаштовує зйомки у різних місцях, нарядах, постановках.

Традиції. Кожного року з’являються свої новації. І так має бути. Наприклад, цього року ЗОШ №1 дарувала своїм медалістам плюшевих ведмедиків. Уперше за багато років замість лавки у міський парк усі випускники міста подарували клумбу-віолончель. Кілька одинадцятикласників ЗОШ №6 відмовились від, на їх погляд, марних трат, натомість планують поїхати відпочивати до Туреччини. А ще, ми певні, є багато того, про що просто не знаємо… Але найпрекраснішими традиціями лишилися вальс з однокласником на площі Рудченка, парад випускників містом і незабутня зустріч світанку.

Джерело: nedelya.info

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення